Què és un ERTO i com t'afecta si el fa la teva empresa?
Què és un ERTO i com t'afecta si el fa la teva empresa?

Què és un ERTO i com t'afecta si el fa la teva empresa

Respostes als principals dubtes relacionats amb els expedients de regulació temporal que ja han començat a presentar les empreses afectades per la crisi del coronavirus

Sílvia MateuActualitzat

L'epidèmia de coronavirus està tenint conseqüències econòmiques per a molts treballadors i empreses. El teletreball es pot aplicar en algunes, però moltes altres es troben que han d'abaixar la persiana. Com afecta els treballadors?

Què és un ERTO?

L'expedient de regulació temporal d'ocupació, ERTO, permet que l'empresa suspengui, durant un temps limitat, els contractes de tots els empleats o d'una part, per "causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció o derivades de força major", segons l'article 47 de l'Estatut dels Treballadors.

En el cas del coronavirus, tots es consideraran per raons de força major (quan l'activitat de l'empresa es veu paralitzada per ordre de les autoritats o el volum d'absentisme és tal que impedeix l'activitat empresarial), cosa que fa els tràmits més àgils.

Segons la reforma laboral del 2012, cal el permís de l'autoritat laboral. L'hauran de resoldre en un màxim de set dies

 

Seat ha anunciat l'expedient temporal per a tres quartes parts de la plantilla, més de 14.000 treballadors, i hi ha una setantena més d'empreses que han presentat oficialment la petició a la Generalitat, una quantitat que es multiplicarà els pròxims dies.

 

Quant cobra el treballador?

Mentre dura l'expedient temporal, el treballador va a l'atur i cobra la prestació que li correspongui, igual que si l'haguessin acomiadat definitivament. Això vol dir que, durant els primers sis mesos, rebrà el 70% de la base reguladora, que sempre és una mica menys que el sou. Hi pot haver alguna empresa que pacti complementar els ingressos. A partir del setè mes, es cobra la meitat, però hem de comptar que la crisi del coronavirus no s'allargarà tant.

El treballador continua vinculat a l'empresa, però durant el temps que està fora del lloc de treball no genera dret a pagues extres ni vacances.

No es té dret a indemnització, com passa amb els acomiadaments col·lectius.

 

Qui té dret a cobrar l'atur?

"Les persones treballadores afectades, encara que no comptin amb el període d'ocupació cotitzada mínim necessari", segons l'excepció aplicada en aquesta crisi sanitària.

En general, la llei demana que el treballador no rebi altres prestacions i que hagi cotitzat el temps suficient (dotze mesos en sis anys).


Què passa quan s'acaba l'ERTO?

El treballador torna al lloc de treball de sempre i amb el sou de sempre. El principal avantatge dels expedients temporals és que l'empleat no perd el lloc de treball, és una suspensió temporal.

 

Com queda l'atur?

El temps de l'expedient temporal per coronavirus no consumeix temps d'atur. És una mesura excepcional que ha aprovat el consell de ministres, perquè normalment resta. Els sindicats i els empresaris ho havien demanat.

El secretari general del Departament de Treball, Josep Ginesta, també ha reclamat al govern espanyol mesures clares, en declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio":

"Una flexibilització de la tramitació de l'expedient per força major i que els treballadors puguin cobrar l'atur a fi de mes, la bonificació de quotes a la Seguretat Social de les empreses que es vegin damnificades i que, en el cas dels treballadors, es pugui posar a zero."


Com s'ha de tramitar?

Mentre duri aquesta crisi sanitària, el servei estatal d'ocupació, el SEPE, només funciona online, igual que Hisenda i la Seguretat Social.

ARXIVAT A:
Coronavirus Preguntes i respostes coronavirus
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut