Perruqueries, bars i visites a familiars: preguntes i respostes del desconfinament

Recollim els plans de reobertura de botigues, biblioteques, llibreries, cines i altres activitats

Irene Vaqué ReigActualitzat

L'anunci del govern espanyol que el desconfinament, un cop aplanada la corba de la pandèmia del coronavirus, es farà en 4 fases i de forma asimètrica segons l'evolució de cada territori, obre interrogants i certeses.

En qualsevol cas, es tracta de mesures previstes per ser aplicades de forma gradual, amb canvis de fase cada 15 dies, a partir de la fase 1, sempre que l'evolució de la pandèmia ho permeti. I amb la recomanació de dur mascareta fora de casa.


Quan obriran els bars, restaurants, hotels i terrasses?

En la fase 0 del desconfinament, prevista a partir del 4 de maig a tot l'estat, podran obrir restaurants per anar-hi a buscar menjar per emportar, sense que es pugui consumir al local.

En la fase 1, que seria a partir de l'11 de maig, les terrasses dels bars i restaurants i els allotjaments turístics podran obrir, però només amb un 30% de l'aforament. En el cas dels hotels i similars, no es podran fer servir les zones comunes i hi haurà determinades restriccions que fixarà Sanitat.

 

Un treballador prepara un parasol en una terrassa
Un treballador prepara un para-sol en una terrassa (EFE/Miguel Barreto)

 

En la fase 2, que si tot va bé seria el 26 de maig, es permetrà obrir l'interior dels locals de restauració. Això sí, només amb un terç de la capacitat i a les taules, de manera que no es podrà oferir el servei de barra.

En la fase 3, es relaxaran les restriccions d'aforament, però continuaran les "condicions estrictes" de separació entre la clientela.


I els comerços, quan tornaran a obrir?

Des de la fase 0, és a dir, el 4 de maig, podran obrir petits locals i establiments amb cita prèvia per atendre de forma individual els clients. Sempre amb l'aforament limitat.

En la fase 1 reobriran els comerços minoristes "amb condicions estrictes de seguretat" i es fixarà un horari preferent per a la gent gran, de més de 65 anys. Continuaran tancats els centres comercials.

En la fase 3, l'aforament als comerços quedarà limitat al 50%, amb una distància mínima de dos metres.

 


Podré anar a la perruqueria?

Les perruqueries entren dins la categoria de petits locals que podran tornar a obrir a partir del 4 maig, en la fase 0 del desconfinament, però sempre amb cita prèvia. El personal haurà de tenir equips de protecció individual. L'aforament estarà reduït a un terç.
 

Quan reobriran les llibreries i les biblioteques?

Les llibreries entren la mateixa categoria de comerços minoristes que les perruqueries, podran tornar a funcionar en la fase 0, és a dir, amb data prevista 4 de maig.

Les biblioteques obriran, però només per fer préstec, a partir de la fase 1. A partir de la 2, també per a lectura, però amb limitació d'aforament.
 

Quan tornaran a obrir cines, teatres, museus i sales de concerts?

Els que ho faran més aviat seran els museus, només per a visites. En la fase 1, amb limitació d'aforament a un terç del total i amb mesures de control d'aglomeracions.

El pla del govern espanyol també esmenta el "turisme actiu i de natura" per a grups limitats de persones.

Pel que fa als actes i espectacles en sales, en la fase 1 es permetran els de menys de 30 persones i un terç de l'aforament. Si són a l'aire lliure, el topall serà de 200 persones, totes assegudes i amb distància de seguretat.

En la fase dos s'ampliaran els aforaments a 50 persones i 400 persones, respectivament. En aquesta última tipologia, actes i espectacles a l'aire lliure, podrien encaixar les festes populars, com les festes majors i revetlles, moltes de les quals ja s'han suspès o pengen d'un fil.

Fins a la fase 2 no començaran a funcionar cinemes i teatres amb l'aforament limitat a un terç, la mateixa capacitat que podran tenir les visites a monuments i equipaments culturals. Els seients s'hauran de preassignar.

En la fase 2, les activitats amb aforament limitat a un terç l'ampliaran a la meitat. Es permetrà l'obertura de parcs d'oci i temàtics, amb menys de 800 persones, la meitat de l'aforament, assegudes i amb distància de seguretat.

Fins a la fase 3 no podran reobrir les sales d'arts escèniques i musicals, amb una tercera part de l'aforament.

 


Es permeten les visites a amics o familiars?

A partir de la fase 1, és a dir, amb data prevista 11 de maig, es permetran les visites i reunions entre familiars i amics, però amb condicions. Primer, que visquin a la mateixa província. I segon, que siguin persones sense patologies prèvies i que no siguin considerades vulnerables.

En el cas de reunions amb gent gran i, per tant, vulnerable, hi haurà unes limitacions que el Ministeri de Sanitat ha de regular en una ordre.

Les quedades es podran fer tant als domicilis com en establiments oberts al públic, que en la fase 1 seran les terrasses dels bars.

Una ordre del Ministeri de Sanitat haurà de concretar com es fa poden fer les reunions i, per exemple, quantes persones com a màxim hi poden participar.

No està previst que es puguin visitar persones grans que visquin en residències fins a la fase 3, i queda pendent en quines condicions es podran fer.

A partir de la fase 2, com a molt d'hora a finals de maig, sí que es permetrà vistar familiars amb discapacitat en residències i pisos tutelats, però no es diu res dels geriàtrics.
 

Quan estarà permès anar a la segona residència?

Si és a la mateixa província del lloc on vivim, a partir del 26 de maig. Si està en una altra província, no es podrà fins que arribi la "nova normalitat". En el millor dels casos, al voltant de Sant Joan.   


Quan s'autoritzaran els desplaçaments fora de la província?

El govern espanyol no permetrà més llibertat de mobilitat entre províncies fins que s'arribi a la "nova normalitat", és a dir, un cop superades les 4 fases del desconfinament. Suposant que no hi hagi cap contratemps, això vol dir que fins d'aquí a sis o vuit setmanes no es podrà viatjar d'una demarcació a un altra. I això sempre que les províncies en qüestió hagin entrat en la "nova normalitat".

L'excepció d'aquesta norma són els motius ja permesos en l'estat d'alarma vigent, com ara que calgui canviar de província per anar a treballar.


Quan obriran les escoles?

La Generalitat ha indicat que escoles i instituts podran rebre alumnes al juny, però no per fer classe, sinó per acompanyament emocional. Només tindran ajuda lectiva els alumnes de sisè de primària o segon de batxillerat, que acaben etapa educativa.

També ha deixat clar que serà voluntari anar-hi, que es fixaran franges per dies i edats i que s'oferirà el servei a tothom i no només a les famílies amb fills menors de 6 anys en què els dos progenitors treballen, com va dir el govern espanyol.

En el coincideixen Generalitat i executiu espanyol és que el curs presencial no es reprendrà fins al setembre.

La Moncloa ha indicat que els centres podran obrir abans per activitats de reforç, acollir menors de 6 anys en cas que ambdós progenitors treballin de forma presencial i també per les proves d'accés a la universitat.

No s'esmenten específicament dels casals d'estiu.

 


Fins quan es prioritzarà el teletreball?

El govern espanyol ha indicat que el consideren prioritari com a mínim fins a la fase 3 de la desescalada.
 

Es podrà anar a un enterrament?

A partir de la fase 1 de la desescalada es permetrà la celebració de vetlles fúnebres "sota determinades circumstàncies", com ara un grup reduít de familiars i seguint protocols de distància i seguretat.

Pedro Sánchez ha posat l'exemple d'una persona que visqui a Badajoz i, si se li mor un familiar a Cáceres, hi podrà anar.

També a partir de l'11 de maig es podrien celebrar actes religiosos, primer amb un terç de l'aforament i més endavant amb la meitat.

En la fase 2 s'ampliarà el nombre de persones que podran acomiadar-se del difunt.
 

Quan es podran celebrar casaments?

A partir de la fase 2, prevista si tot va bé pel 26 de maig, però amb mesures de distanciament i seguretat. Seran amb un nombre limitat d'assistents, que ara no s'especifica. A mitjans de juny es podria ampliar el nombre de convidats.
 

Podré anar al gimnàs?

En la fase 1 es podrà fer exercici a l'aire lliure i activitats que no impliquin contacte físic, com tennis o atletisme. També activitats amb cita prèvia en centres que no impliquin contacte físic ni l'ús de vestidors.

A partir del 2 de maig ja estarà permès sortir a córrer i fer qualsevol activitat esportiva sense contacte, sempre que es faci de forma individual i amb les mesures de seguretat.  
 

Es permetrà anar a la platja o a la piscina?

L'accés a les platges es preveu en la fase 3, el 10 de juny com a molt d'hora, amb la implicació dels ajuntaments, de manera que caldrà veure com es regula. Queda pendent l'ús de piscines.
 

Quan es podrà anar en cotxe amb tota la família?

A partir de la fase 1, previsiblement l'11 de maig, les persones que viuen juntes poden ocupar un mateix cotxe. En els altres casos es mantindrà la limitació d'ocupació dels vehicles.

ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarmaDesescalada
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut