Sánchez presenta un desconfinament en 4 fases, per províncies i fins a finals de juny

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts el pla "cap a la nova normalitat" que tindrà una durada mínima de sis setmanes

RedaccióActualitzat

El Consell de Ministres d'aquest dimarts ha aprovat les mesures de desconfinament que s'aplicaran a Espanya per sortir de la crisi del coronavirus. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha presentat en roda de premsa un pla en quatre fases que culminarà, com a molt aviat, a finals de juny.

Sánchez ha reiterat que la desescalada serà "gradual, asimètrica i coordinada" i ha explicat que la unitat territorial de referència serà la província o, en el cas de les Balears i les Canàries, l'illa.

 

Excepte l'etapa preliminar, cada fase tindrà una durada mínima de dues setmanes, que és el període d'incubació del virus. I només s'avançarà a la següent etapa si els indicadors sanitaris assenyalen que es pot avançar. Les set setmanes que, com a mínim, durarà el procés traslladen almenys a finals de juny l'entrada a allò que Sánchez ha definit com la "nova normalitat".

Aleshores, es mantindran les mesures de control i l'ús de material preventiu, com les mascaretes, al transport públic i fora de casa.

 

Una família en bicicleta per la Plaça de Catalunya en el tercer dia en què els menors de 14 anys podien sortir al carrer
Una família en bicicleta per la Plaça de Catalunya en el tercer dia en què els menors de 14 anys podien sortir al carrer (EFE / Fontcuberta)

 

Fase 0: a partir del 4 de maig

En una primera fase, que entrarà en vigor dilluns vinent, 4 de maig, podran obrir alguns locals que ara estan tancats, sempre amb cita prèvia. També s'inclou en aquesta fase la possibilitat de fer exercici a l'exterior de forma individual, a partir del dissabte 2 de maig.

En aquesta etapa, Sánchez ha posat com a exemple d'establiments que podran començar a funcionar els restaurants que facin menjar per emportar.

 

També en aquesta etapa, els esportistes professionals i federats podran reprendre els entrenaments de manera individual.

El 4 de maig, quan tot l'estat entri en aquesta fase, les illes de Formentera, la Gomera, el Hierro i la Graciosa, on la Covid-19 té poca incidència, podran iniciar la següent etapa.

 

Fase 1: terrasses obertes amb el 30% de capacitat

Una setmana després de la fase zero, és a dir, l'11 de maig, totes les províncies que compleixin els requisits, passaran a la fase 1. En aquesta fase, podran obrir petits comerços, sempre amb mesures de seguretat "estrictes".

Això suposarà que pugui haver-hi terrasses obertes, amb un 30% de capacitat. També hotels i allotjaments turístics, excloent les zones comunes.

 

En la segona fase de la desescalada podran obrir terrasses amb un 30% de la capacitat
En la segona fase de la desescalada podran obrir terrasses amb un 30% de la capacitat

 

Els locals que obrin en aquesta fase inicial inclouran un horari preferent per a les persones de més de 65 anys. Els llocs de culte també podran reprendre l'activitat, però omplint només un terç de l'aforament.

Els sectors agroalimentari i pesquer podran recuperar les activitats que actualment encara mantenen restriccions.

En l'àmbit esportiu, reobriran els centres d'alt rendiment i es permetrà l'entrenament en les lligues professionals.

 

 

Fase 2: excepcions per a l'obertura de centres escolars

En la següent fase es permetrà obrir l'espai interior dels locals amb un terç de l'aforament. Això inclou establiments amb servei de taules, que hauran de tenir uns mínims de separació.

En aquest punt, es preveu la reobertura de cinemes i teatres, amb un aforament limitat a un terç i venda numerada. També es reprendran les visites culturals i a monuments.

Durant aquesta etapa es podran fer espectacles en llocs tancats amb menys de 50 persones i, a l'aire lliure, si congreguen menys de 400 persones i sempre que sigui amb cadires. En aquesta etapa, els llocs de culte podran obrir amb un aforament del 50%.

 

Tot i que el curs escolar no començarà fins al setembre, en la fase intermèdia hi haurà excepcions que permetin obrir centres escolars
Tot i que el curs escolar no començarà fins al setembre, en la fase intermèdia hi haurà excepcions que permetin obrir centres escolars

 

Tot i que el curs escolar començarà al setembre, Sánchez ha explicat que, en aquesta fase, hi haurà certes excepcions que permetin reobrir els centres educatius: les activitats de reforç, l'assistència d'infants menors de 6 anys en cas que tots dos progenitors hagin de treballar presencialment i també les proves d'accés a la universitat.

 

Fase 3: distància social de dos metres als comerços

En l'última fase abans de la "nova normalitat", es flexibilitzarà la mobilitat, però sempre amb l'ús recomanat de mascaretes fora de casa, en especial al transport públic.

 

En aquesta etapa, els comerços tindran l'aforament limitat al 50% i es fixarà una distància mínima entre persones de dos metres.

En el camp de la restauració se suavitzaran les restriccions d'aforament i ocupació, però amb separació entre la gent.

 

L'última fase del pla de desescalada aprovat pel govern espanyol
L'última fase del pla de desescalada aprovat pel govern espanyol

 

Mobilitat entre províncies, a finals de juny

Els ciutadans no podran moure's entre províncies fins que acabin les quatre fases del pla desconfinament. D'aquesta manera, els moviments que no estan permesos en l'estat d'alarma no podran fer-se fins a finals de juny.

"La mobilitat interprovincial, lògicament, ha d'estar reestringida per evitar la mobilitat del virus d'una àrea a una altra"

Per als ciutadans amb segones residències, si és a la mateixa província del lloc on es viu, s'hi podrà anar a partir del 26 de maig. Si està en una altra província, no es podrà fins que arribi la "nova normalitat". En el millor dels casos, al voltant de Sant Joan.   

 

Un control dels Mossos d'Esquadra a la Ronda de Dalt de Barcelona
Un control dels Mossos d'Esquadra a la Ronda de Dalt de Barcelona (EFE / Quique García)

 

Sense visites a familiars i amics en la fase zero

Encara que visquin a la mateixa província, no es podran fer desplaçaments a visitar familiars i amics en les primeres setmanes del desconfinament. Sánchez ha especificat que, per aquestes visites, caldrà esperar: 

"Es podran fer moviments intraprovincials, però no a casa del teu amic o d'un familiar. En funció de la fase en què estiguem es podrà fer o no. En la primera fase, o a la fase zero, lògicament no està contemplat" 

En canvi, amics i familiars sí que podran trobar-se en una terrassa quan obrin, a partir de la fase 1, mantenint una certa distància:

"Potser es pot anar a prendre una cervesa o un vermut a una terrassa amb unes determinades condicions de distanciament i d'higiene que hauran de garantir el petit establiment i els ajuntaments"

 

Sánchez ha explicat els detalls del que ha qualificat de
Sánchez ha explicat els detalls del que ha qualificat de "transició cap a una nova normalitat" (EFE)

 

La província, unitat territorial de referència

El govern espanyol ha decidit que el desconfinament es faci de manera asimètrica per territoris i les províncies seran les unitats de referència.

El president del govern espanyol ha justificat l'asimetria perquè la pandèmia ha afectat de manera diferent les diverses zones de l'estat.

"A diferència del que ha passat durant el confinament general, en la desescalada no avançarem tots a la mateixa velocitat, però sí que ho farem amb les mateixes regles"

D'aquesta manera, durant la desescalada, la mobilitat entre províncies estarà restringida, tret d'algunes circumstàncies excepcionals que ja són vigents actualment. A l'interior de cada província, es permetrà que hi hagi més mobilitat, tot i que amb determinades condicions.

Sánchez ha obert la porta a possibles excepcions a l'establiment de la província com a unitat de referència, si així ho demanen les comunitats autònomes i ho autoritza el ministeri de Sanitat.

 

Aquesta decisió no ha agradat al govern català, molt crític amb com La Moncloa ha gestionat la crisi. El president de la Generalitat, Quim Torra, que creu que el govern espanyol llença "a la paperera" l'experiència de gestió de la sanitat a Catalunya, per regions i àrees sanitàries.

Torra considera que, basant-se en les províncies com a divisió territorial, Sánchez torna Catalunya al segle XIX:

 

 

Les franges horàries, en estudi 

Sobre la possibilitat d'establir franges horàries per edats i activitats per evitar aglomeracions, com proposa la Generalitat i altres autonomies, Sánchez ha reconegut que, després de l'experiència de diumenge passat, aquesta és una possibilitat i que el ministeri de Sanitat ho està estudiant.

El president del govern espanyol ha anunciat que, quan acabi la tercera pròrroga de l'estat d'alarma, el proper 10 de maig, en demanarà una altra al Congrés dels Diputats.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarmaPedro Sánchez
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut