L'encesa del pòrtic de llums de la Feria de Abril ha reunit polítics de diferent signe a Barcelona (ACN/Bernat Vilaró)

De la Feria de Abril a Sant Jordi, tothom de precampanya a Catalunya

Polítics catalans i espanyols es donen cita aquest cap de setmana a Barcelona en el tret de sortida de la precampanya de les eleccions municipals del 28M

RedaccióActualitzat

La política catalana i espanyola viuen aquest cap de setmana un moment d'alta tensió, en plena precampanya de les eleccions municipals del pròxim 28 de maig. 

Amb la Feria de Abril i Sant Jordi, les cúpules dels partits tant catalans com espanyols participen en els actes socials i ciutadans, que fan de tret de sortida de la precampanya.

Al Parlament, aquest divendres al matí, un homenatge a l'escriptor Josep Vallverdú ha permès que, a banda de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i la vicepresidenta Alba Vergés, també pogués pujar al faristol Laura Borràs, per primera vegada des que va ser suspesa com a presidenta de la cambra.

Al vespre, la cita política ha estat a l'encesa del pòrtic de la cinquantena edició de la Feria de Abril de Catalunya, al recinte del Fòrum de Barcelona, on un centenar de casetes ocupen els 87.0000 metres quadrats de la fira.

La plana major de la política catalana i espanyola ha coincidit en la inauguració. Hi han assistit el president de la Generalitat, Pere Aragonès, el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, i la presidenta del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet, al costat del líder del PSC, Salvador Illa.

Ada Colau i Pere Aragonès, els amfitrions en la cita a la Feria de Abril a Barcelona (Europa Press)

També hi ha anat el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo. La presència de dirigents dels principals partits espanyols ha estat criticada des d'Esquerra per Oriol Junqueras. 

També hi havia la majoria de candidats a l'alcaldia de Barcelona: l'alcaldessa Ada Colau (BComú), Ernest Maragall (ERC), Jaume Collboni (PSC), Xavier Trias (Junts), Daniel Sirera (PP) i Anna Grau (Cs).

Els polítics han visitat les casetes de la Feria de Abril (ACN / Bernat Vilaró)

Sant Jordi, tret de sortida de facto de les municipals

I diumenge arriba Sant Jordi. Faltaran exactament 35 dies per les eleccions municipals i 18 perquè comenci oficialment la campanya electoral.

Però l'Ajuntament de Barcelona és una plaça molt desitjada que alguns veuen com una primera volta d'un nou cicle electoral. Els partits sembla que hagin marcat en vermell la data al calendari perquè comenci de facto la campanya tot i que encara siguin dies de precampanya.  Aquest Sant Jordi tothom vol sortir a la foto.


Sis ministres a Catalunya

El govern de coalició de Pedro Sánchez serà ben present als carrers de Catalunya amb almenys sis ministres, tres socialistes i tres d'Unides Podem, cadascú amb la seva campanya.

El ministre de la Presidència, Fèlix Bolaños, amb el ministre de Cultura, Miquel Iceta, el primer secretari del PSC, Salvador Illa, i el candidat a l'Ajuntament de Barcelona Jaume Collboni seran a la parada del partit a la Rambla de Catalunya, i passejaran per les parades de llibres i roses.


Protagonisme dels alcaldables

No ens movem de la Rambla de Catalunya perquè el candidat republicà Ernest Maragall, que va ser la llista més votada a les anteriors eleccions, serà a la parada del partit. L'acompanyarà Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu d'Esquerra. El president Pere Aragonès serà al Palau de la Generalitat, on es fa una jornada de portes obertes. Aragonès rebrà les entitats i després farà un passeig per les parades de Sant Jordi.

També Xavier Trias, candidat de Junts, serà a la Rambla de Catalunya. Trias és l'aposta de marca i no apareix el nom del partit que presideix Laura Borràs a la seva campanya. Per això, aquest Sant Jordi no l'acompanyaran dirigents de Junts sinó noms destacats de la seva llista com l'exconsellera d'Exteriors Victòria Alsina.

L'alcaldessa i candidata de Barcelona en Comú, Ada Colau tindrà el suport d'alguns ministres, el de la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, i el del ministre d'Universitats, Joan Subirats. Ada Colau i Yolanda Díaz assistiran a l'esmorzar de Sant Jordi del Palau de la Virreina i després passejaran.

El Palau de la Generalitat, a punt per a la diada de Sant Jordi (Pau Cortina / ACN)

També participarà en alguns actes literaris la ministra d'Igualtat, Irene Montero. Sis ministres del mateix govern, però amb agendes diferents i mantenint certes distàncies després d'una setmana "horribilis" per a la coalició de govern que va votar dividida la reforma de la llei "Només sí és sí".

L'última enquesta del CIS també ha enrarit les relacions entre els morats. Segons l'enquesta feta aquesta setmana, la irrupció de Sumar, la plataforma impulsada per Yolanda Díaz, enfonsaria Podem tot i que les esquerres es reforçarien.


Feijóo també a Catalunya

Però no només hi haurà desembarcament de ministres aquest Sant Jordi. El líder dels populars, Alberto Núñez Feijóo també és a Catalunya aquest cap de setmana i el dia del llibre i la rosa visitarà la parada del partit a la Rambla de Catalunya. Ho farà acompanyat de l'alcaldable de Barcelona, Daniel Sirera, i el president dels populars catalans, Alejandro Fernández.

El líder del PP també ha vingut aquest cap de setmana a Barcelona (EFE/Quique García)

Podríem dir que la Rambla de Catalunya concentrarà diumenge la majoria de candidats a l'Ajuntament de Barcelona i molts líders polítics. Allà també hi serà l'alcaldable de Ciutadans Anna Grau amb dirigents del partit.

La CUP surt d'aquesta norma i reivindicarà la llengua i la cultura catalanes a la plaça André Malraux de Barcelona amb els diputats al Parlament i la cap de llista a l'ajuntament de la ciutat, Basha Changue.


Les incògnites de les eleccions

Molt moviment de líders, doncs, aquest Sant Jordi perquè hi ha molt en joc. Qui serà alcalde de Barcelona? Qui pactarà amb qui si cal?  Els resultats de les municipals poden marcar tendències o indicar per on aniran futurs pactes i aliances.

Pensant en les generals, per exemple, continuarà havent-hi una majoria d'esquerres al Congrés o la dreta aliada amb extrema dreta tindran possibilitats de fer govern i ocupar la Moncloa? Quins efectes tindrà la irrupció de Sumar?

I en les pròximes eleccions a Catalunya, els socialistes es mantindran com a primera força? Com quedarà la pugna entre ERC i Junts? Moltes incògnites i falten 35 dies per saber quines pistes donen els resultats de les municipals.

ARXIVAT A:
Ajuntament de BarcelonaEleccions municipals 2023
Anar al contingut