La seu del TEDH
El tribunal assenyala que la prohibició s'ha d'estendre a tots els símbols de qualsevol religió (ACN)

Ni vel ni creu: el TEDH avala la prohibició de símbols religiosos a l'escola

Tomba la demanda de tres noies de Bèlgica a qui s'havia prohibit portar el mocador i considera que és legítim si s'aplica a totes les creences per igual

Redacció/AgènciesActualitzat

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) avala en una sentència la prohibició de l'ús de símbols religiosos a l'escola si no discrimina entre creences.

En resposta a un cas de Bèlgica per les queixes de tres noies musulmanes, el TEDH ha conclòs que una prohibició de tots els símbols religiosos visibles que busca protegir "els drets i llibertats dels altres i l'ordre públic" és legítima si és "proporcionada" i no discrimina entre el tipus de creença.

"La prohibició no es limita al vel islàmic, sinó que s'aplica sense distinció a qualsevol símbol visible de les pròpies creences."

La demanda l'havien interposat tres noies musulmanes de Flandes, a Bèlgica, a les quals s'havia prohibit portar el mocador al cap, excepte a la classe de religió. Ho consideraven discriminatori i un atemptat contra la llibertat religiosa i de pensament.

Les noies al·legaven que la mesura vulnera els seus drets a la vida privada i familiar, i a la llibertat de pensament i la llibertat religiosa, així com el seu dret a l'educació. Tot plegat implicava també una discriminació per ser noies musulmanes, adduïen.

L'alt tribunal ho ha desestimat, sempre que la prohibició s'estengui a tots els símbols de qualsevol religió.

"La restricció és proporcionada per l'objectiu desitjat, que és la protecció dels drets i llibertats dels altres i l'ordre públic, i és necessària en una societat democràtica."

 

Una tendència arreu d'Europa

La polèmica per l'ús del vel ha agafat força en països com Bèlgica, però també França i Alemanya, amb diverses mesures polítiques per prohibir-lo. A inicis d'aquest curs, França va prohibir l'abaia, una túnica que porten les dones musulmanes, perquè el considera un símbol religiós.

En alguns casos, però, els tribunals ho matisen. El 2021, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) es va pronunciar sobre l'ús del vel en l'àmbit laboral. En concret, l'alt tribunal amb seu a Luxemburg va recriminar a Alemanya la prohibició únicament de símbols religiosos grossos --com el mocador-- al lloc de treball.

A Catalunya, la guia per al respecte de la diversitat de creences a les escoles estableix el dret dels alumnes a portar indumentària que es vincula amb una religió, com el vel o el turbant sikh, però reconeix que n'hi ha d'altres, com el burca i el nicab, que "perjudiquen" l'alumnat.

 

ARXIVAT A:
Unió EuropeaReligió
Anar al contingut