CIS: la irrupció de Sumar de Yolanda Díaz enfonsaria Podem, però les esquerres es reforçarien

La plataforma de la vicepresidenta segona esgarraparia també vots dels socialistes i dels independentistes

RedaccióActualitzat

Sumar, la plataforma que impulsa la vicepresidenta del govern espanyol Yolanda Diaz, irromp amb força en el primer baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques, el CIS, que l'ha inclòs a la llista de partits polítics.

És el baròmetre d'abril fet públic aquest dijous, i el PSOE seguiria guanyant les eleccions, amb el 30,4% dels vots, mantenint un còmode avantatge respecte del PP, que també puja fins al 26,1%, i traurien millors resultats que a les eleccions del 2019.

La novetat la protagonitza En Comú i la plataforma Sumar de Yolanda Díaz, que obtindrien més d'un 10 per cent dels vots, en concret un 10,6%, en detriment d'Unides Podem, que perdria la meitat del percentatge, passaria del 12,9% del 2019 al 6,7%.


PSOE, Sumar i Unides Podem sumarien més que el 2019

Per tant, i a poc més de mig any de les eleccions legislatives, si finalment acaben presentant-se per separat, Sumar arreplegaria bona part del suport de l'electorat a l'esquerra del PSOE i passaria directament a ser la quarta força al Congrés, mentre Podem quedaria en cinquena posició.

De tota manera, la suma d'Unides Podem, Sumar i PSOE seria més alta que els vots que van treure les dues formacions del govern espanyol el 2019.

Vox i Ciutadans continuen en retrocés, i els partits independentistes també registren una important baixada en intenció de vot respecte a les eleccions del 2019: ERC del 3,6% al 2,1%, Junts del 2,2% al 0,9% i la CUP de l'1% al 0,6%.

 

El CIS ha explicat que han calculat la intenció de vot per a Sumar amb les respostes directes dels enquestats i també agregant les d'Esquerra Unida, Compromís, En Comú, Més País i Equo, que ja no apareixen en la llista de partits, perquè han decidit integrar-s'hi.

El sondeig es va fer entre el 31 de març i el 5 d'abril, coincidint d'aquesta manera amb la presentació oficial de Sumar, que es va fer el 2 d'abril.


Crisi econòmica, atur i situació política

Pel que fa a les percepcions al marge dels partits polítics, la crisi econòmica és la primera preocupació per als ciutadans, el 43,5% dels quals l'han escollida com a problema greu.

Segueix l'atur, que esmenten el 33,8% dels enquestats, 5 punts més que fa un mes, i en tercera posició apareix la situació política, que han escollit com a preocupació el 22%.

Després la qualitat de la sanitat, amb el 16%, i, en cinquè lloc, la qualitat de l'ocupació, que ha pujat del 9,8% fa un mes al 14,2%.

 

ARXIVAT A:
Unides PodemPPPSOEVoxSumar
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut