Cua per votar a Ceutí, a Múrcia, en la repetició de les municipals del 28M (EFE/Marcial Guillén)

15.000 persones tornen a votar: per què es repeteix el 28M a 93 municipis d'Espanya?

Aquest diumenge es tornen a fer les eleccions locals en set comunitats i en diversos llocs caldrà nomenar comissions gestores

Aquest dilluns farà sis mesos, dia per dia, del 28 de maig, data de les últimes eleccions municipals. I aquest diumenge, 15.000 electors estan cridats a tornar a emetre el seu vot en 93 localitats de 7 comunitats.

El govern espanyol defineix la jornada com la "culminació" del procés electoral iniciat fa mig any.

Una dona es disposa a votar a Castro Caldelas, Galícia (EFE/Brais Lorenzo)

En algunes d'aquestes localitats, els candidats han fet campanya electoral, aturada dissabte, per respectar la jornada de reflexió.

Gairebé la meitat, 44, són de Castella i Lleó. Fins a 38 són de Navarra, i 7 més, de Cantàbria, als quals cal afegir-ne un d'Andalusia, un de Castella-la Manxa, un de Galícia i un de Múrcia

A tots aquests llocs, municipis o entitats municipals menors, les eleccions del 28M no s'hi van poder celebrar, o van ser anul·lades per algun motiu.


Els veïns han d'anar a l'urna, no a l'inrevés

Per això, el govern espanyol -en el cas dels municipis- i els governs autonòmics -en el cas de les entitats menors- han tornat a convocar-hi eleccions.

En la pràctica totalitat dels casos, el motiu de la repetició és que el 28 de maig no hi havia candidats als respectius governs municipals. En cinc municipis i una entitat menor, però, la ciutadania torna a les urnes perquè els seus vots van quedar anul·lats, arran del recurs presentat per algun partit. 

Dues dones entren al col·legi electoral de Barasoain, a Navarra (Europa Press/Eduardo Sanz)

És el cas de Puerto Seguro, a Salamanca, Castella i Lleó, on el PSOE va recórrer els resultats perquè l'alcalde i candidat del PP, Evaristo Montero, va treure l'urna del col·legi electoral per dur-la a casa d'un veí que no es podia desplaçar.

Val a dir que la llei electoral deixa ben clar que correspon sempre als votants desplaçar-se fins a l'urna, si opten per votar presencialment, i que l'urna mai no ha de desplaçar-se fins als votants, ha de ser sempre al col·legi electoral, on se'n garanteix la custòdia.

Una dona vota a Ceutí, Múrcia, aquest diumenge (EFE/Marcial Guillén)

Mig any després, Montero es mostra convençut que la majoria del centenar de veïns tornarà a fer-lo alcalde. Admet, això sí, que durant aquest temps ho ha passat "molt malament". Des del PSOE també el donen per guanyador, però asseguren que Montero ha jugat a fer-se "la víctima". 

Els socialistes també van recórrer els resultats de Castro Caldelas, a Ourense, Galícia, tot i que van guanyar per majoria absoluta. El motiu? Irregularitats en la custòdia i el recompte del vot per correu.
 

Més votants que electors en el cens

A Fiñana, a Almeria, Andalusia, el recurs el va presentar el PP, perquè una veïna va votar, per error, en una mesa que no era la seva. 

A Ocentejo, Guadalajara, Castella-la Manxa, va ser Unides Podem-Esquerra Unida, perquè l'acta dels resultats no recollia tots els candidats.

I Vox va recórrer a Ceutí, a Múrcia, perquè no es van comunicar a la Junta Electoral els 27 vots nuls de dues taules.

Un noi vota a Tiebas-Mutarte de Reta, Navarra (Europa Press/Eduardo Sanz)

L'entitat menor on el 28M es va anul·lar és Iratxeta, a Leoz, Navarra, on el nombre de vots emesos era més gran que el cens electoral.

A Navarra, per cert, les eleccions locals no es podran fer tampoc aquesta segona vegada en desenes de municipis i entitats menors, perquè continua sense haver-hi candidats. 

Arribats a aquest punt, com es resol el problema? Les eleccions ja no tornaran a repetir-se, i el govern navarrès haurà de nomenar comissions gestores dels municipis afectats. En el cas de les entitats menors, correspondrà fer-ho al "consell obert", que és l'òrgan competent.

ARXIVAT A:
Eleccions municipals 2023
Anar al contingut