Manresa

Judici als 9 de Lledoners: els mossos ferits no poden identificar els agressors

Els acusats van participar en protestes contra el trasllat dels líders independentistes a Madrid pel judici del procés

RedaccióActualitzat

Abans de les tres de la tarda ha acabat la primera jornada del judici que es fa a Manresa contra els anomenats "9 de Lledoners", nou persones que van participar en protestes contra el trasllat dels presos independentistes a Madrid per fer el judici del procés.

El judici d'avui havia començat passats dos quarts d'onze del matí. Tres quarts d'hora més tard, resoltes les qüestions prèvies, han començat a declarar quatre agents dels Mossos d'Esquadra que van resultar ferits aquell dia.

Els acusats seran els últims a declarar -està previst que ho facin demà-, una petició de les defenses plantejada en les qüestions prèvies, que el jutge ha acceptat.

Set dels 9 de Lledoners, d'esquena, en el banc dels acusats durant l'inici del judici (ACN/Gemma Aleman)

Els quatre agents han explicat que van rebre cops a les mans, que van tenir alguna contractura cervical i que un d'ells va rebre un cop als genitals.

Cap d'ells, però, no ha pogut identificar les persones que els van agredir, ni tampoc concretar qui va col·locar les barricades a la C-55 -palets, punxes, un cadenat i oli abocat a la calçada- per mirar d'impedir que sortís de Lledoners el comboi amb els presos. 

Només han sabut dir que entre el grup de 200 persones que es van enfrontar amb els Mossos n'hi havia tres a les quals havien identificat una hora i mitja abans.


Possible agressió racista

Es dona la circumstància que un dels mossos que han declarat com a testimoni té pendent un judici per una possible agressió racista ocorreguda el 2019 a Sant Feliu Saserra, al Bages, i des d'aleshores està apartat dels antiavalots. Aquest cas, investigat també per un jutjat de Manresa, és conegut com a cas Wubi pel nom del jove negre resident a Sabadell que va denunciar l'agressió.

La primera jornada del judici, que està previst que acabi aquest dimecres, s'ha tancat abans de les tres de la tarda amb la declaració de tres testimonis de la defensa, persones que eren a l'exterior de Lledoners el dia dels fets.


"No esteu sols"

Abans d'entrar als jutjats de Manresa, els nou acusats han rebut el suport de desenes de persones que cridaven "No esteu sols"/"No esteu soles". Just abans que hi entressin, s'ha cantat "Els Segadors".


Les defenses dels acusats consideren que el judici que comença avui a Manresa és un judici polític.

Des d'Alerta Solidària, Eva Pous ha defensat que "aquest judici no s'hauria d'haver produït" i qué és "l'enèsim intent per part de la Fiscalia, els Mossos d'Esquadra i la Generalitat de criminalitzar les mobilitzacions".

En aquest sentit, Josep Rossell, advocat d'un dels nou acusats, té clar que "si aquests fets haguessin passat en una vaga de taxistes o de maquinistes de la Renfe no seríem on som".

Concentració de suport a l'exterior dels jutjats de Manresa (ACN/Gemma Aleman)

Pous, a més, ha denunciat que la identificació sistemàtica de manifestants "va contra els drets humans", tal com ha establert el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH).

Rossell ha explicat que la identificació del seu defensat es va fer "per dirigir-se de manera inapropiada als agents", però que "a partir d'aquí es munta un atestat de manera inversemblant" i llavors es demanen "penes injustes i totalment desproporcionades".

Acusa, a més, la Generalitat de fer un "paperot" presentant denúncia contra tres dels acusats "en base al relat del ministeri fiscal".

Als 9 de Lledoners se'ls acusa de provocar aldarulls i lesionar agents dels Mossos d'Esquadra durant la protesta, i s'enfronten a penes de fins a set anys de presó, com s'explica en aquest vídeo:


Demanen la nul·litat

En l'apartat de les qüestions prèvies a la posada en marxa, pròpiament, del judici oral, la defensa d'alguns dels acusats ha demanat la suspensió del judici perquè un dels mossos ferits declara per videoconferència des de comissaria sense que ningú del jutjat sigui a la comissaria donant-ne fe pública.

Aquest fet, consideren els advocats, impedeix garantir la integritat de la declaració d'aquest testimoni, perquè pot consultar documents o rebre indicacions. En resposta a aquesta qüestió, el jutge ha anunciat que el mosso declararà presencialment.

També s'ha demanat la nul·litat del judici perquè en els escrits d'acusació hi apareix el delicte de lesions (als agents), però l'acusació inicial només era pel delicte d'atemptat a l'autoritat i aldarulls. Aquest canvi, argumenten, vulnera el dret de defensa dels acusats.


Contra l'acusació particular de la Generalitat

A més de la petició de presó de la Fiscalia, l'acusació de la Generalitat demana 18 mesos de presó per a tres dels activistes. Els 9 de Lledoners creuen que es tracta d'un judici "polític" i són molt crítics amb l'actuació de la Generalitat: acusen ERC i Junts de fer de "crossa" de l'Estat per reprimir l'independentisme.

En una roda de premsa la setmana passada al Parlament, els encausats van reclamar que la Generalitat retirés l'acusació particular. Una de les acusades, Txus Merino, considera que les acusacions dels Mossos són "falses", i que no haurien tirat endavant "sense la indispensable ajuda de la Generalitat":

"No acabo d'entendre que la Generalitat es presenti com a acusació particular per sortir a protestar, quan això és un dret. I, a més, que ho faci un govern independentista quan en alguns moments ens han dit 'sortiu al carrer' i en algun moment ens han dit 'apreteu'."


Merino afirma que la Generalitat fa anys que "es dedica" a presentar-se com a acusació particular en contra d'independentistes i posa com a exemple el cas de Marcel Vivet. Segons ella, Mossos d'Esquadra, jutges, fiscals i també la Generalitat són "còmplices" de l'Estat en la repressió.

A més, dos dels nou processats estan acusats per l'operació Judes de la Guàrdia Civil a l'Audiència Nacional.

Protesta a Lledoners la matinada del trasllat dels presos independentistes a Madrid
Protesta a Lledoners la matinada del trasllat dels presos independentistes a Madrid (ACN/Laura Busquets)


Trasllat dels presos cap al Suprem

La matinada de l'1 de febrer del 2019, els nou presos independentistes van iniciar el trasllat cap a Madrid, de cara al judici del procés al Tribunal Suprem.

Durant el trasllat, a les portes de la presó de Lledoners, un grup de persones van bloquejar la carretera i van ser desallotjades pels Mossos. Hi va haver un tall de trànsit a la C-55, on es va llançar oli a la calçada per impedir la circulació de vehicles.

Segons la Fiscalia, durant la protesta els acusats també van fer barricades amb palets i bidons, i van llançar objectes punxeguts a l'asfalt. Uns fets que els acusats neguen: insisteixen que no hi va haver cap enfrontament amb els agents i que no hi ha base per a les acusacions, com apunta Oriol Sanz:

"Això que t'identifiquin preventivament i que després et diguin quin cas et muntem... jo crec que és una mica endèmic."


El ministeri públic els acusa d'atemptar contra la pau pública, desobediència i lesions. Txus Merino, però, diu que la protesta es va desenvolupar "de manera tranquil·la en tot moment".

La C-55, tallada per accedir a Lledoners en una acció de protesta abans del trasllat dels presos independentistes
La C-55, tallada per accedir a Lledoners en una acció de protesta abans del trasllat dels presos independentistes (ACN/Gemma Aleman)
ARXIVAT A:
JudicialCDROperació Judes
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut