El govern, acusació en una denúncia contra nou persones per les protestes a Lledoners
Les persones que es van aplegar a Lledoners van tallar la C-55 (ACN)

La Generalitat forma part de l'acusació contra 9 persones per protestes a Lledoners

La Generalitat manté que és habitual exercir l'acusació quan hi ha mossos que han estat de baixa a causa d'aldarulls

RedaccióActualitzat

Els nou investigats per les protestes durant el trasllat dels presos independentistes de Lledoners a Madrid l'1 de febrer passat han denunciat que la Generalitat s'ha personat com a acusació contra ells.

La Generalitat diu que és habitual exercir l'acusació quan hi ha mossos ferits per aldarulls que han d'agafar la baixa.

Als "nou de Lledoners", tal com se'ls coneix, se'ls acusa de delictes de robatori, lesions, atemptat a l'autoritat i desordres. Pels denunciats és un muntatge policial i diuen que els acusen d'una cosa que no va passar.

Veuen una contradicció que el govern de Quim Torra es personi com a acusació per fer "el que ells diuen" que s'ha de fer. Asseguren que només van anar a fer costat als presos abans de ser traslladat pel judici del procés i que no van participar en cap acte violent.

Alguns dels encausats per les protestes a Lledoners el dia del trasllat dels presos


La Generalitat no té perquè fer-ho

"La Generalitat s'està personant com a acusació quan no té l'obligació de fer-ho", ha assegurat aquest dijous Eric Laredo. Els acusats argumenten que la Generalitat té l'obligació de proporcionar advocats als mossos perquè els fets van passar quan estaven de servei, però que no tenen perquè formar part de l'acusació:

"Normalment, la Generalitat té l'obligació de proporcionar els advocats als Mossos d'Esquadra. El que ens trobem, de sobte, és que entre els denunciats, a més d'haver-hi els Mossos d'Esquadra, hi ha el Departament d'Interior de la Generalitat. No som l'únic cas en què passa això."

Laredo manté que en un cas per les protestes del 21D, que ja ha passat la fase d'instrucció, "la Fiscalia demana dos anys de presó a l'acusat i Interior li demana 4 anys i mig".

Eric Laredo, un dels nou encausats per les protestes pel trasllat dels presos de Lledoners a Madrid per al judici

Explicació del govern

El govern, per la seva banda, ha justificat que és habitual que exerceixi l'acusació quan hi ha mossos que han estat de baixa a causa dels aldarulls i diu que no ha demanat cap pena concreta.

De fet, és normal perquè fins que no acabi la fase d'instrucció no ha de fer-ho. El cas l'investiga el Jutjat número 8 de Manresa.


Els denunciats veuen un muntatge policial ple de falsedats

Laredo assegura que el govern es "contradiu" perquè "s'està personant contra qui fa el que ells diuen":

"El discurs que estan tenint és una contradicció. Parlen que estan en contra de la repressió i a favor de la llibertat d'expressió, però el que estan fent és denunciar a tothom que es mobilitza i protesta."

 

Denuncia també que es tracta d'un "muntatge policial":

"Els fets dels què ens acusa la policia no tenen res a veure amb el què va passar. De fet, ens acusen de lesions quan ni no hi havia ni cordó policial. És una mentida molt clara i un muntatge policial molt bèstia."


Els encausats han explicat que les úniques proves presentades són "un tuit d'un CDR de Sabadell" on deia que anava cap al lloc de la protesta i "un vídeo de 9 segons tot negre on no es veu res". Afegeixen que el part de lesions no es pot acreditar: "Diu que li van fer mal a un dit, però després el metge forense no veu res."

Per Laredo en la fase d'instrucció ha quedat clar que "no va passar res" del que diu la denuncia i confien que no tirarà endavant:

"Al principi si que teníem una mica de por, però a mesura que avança el cas i veiem les proves que tenen creiem que no va enlloc, que és un muntatge policial i que no prosperarà. Ens sorprèn la posició de la Generalitat i del govern que el que fa és intentar reprimir-nos."


Cinc encausats no es van presentar a declarar

Dels nou encausats, quatre es van presentar als jutjats quan els van citar, però no van declarar. Laredo ha explicat que la fiscalia no es va presentar i, en canvi, sí que ho va fer l'advocat del Departament d'Interior. Els altres cinc no es van presentar perquè volien que es fes difusió del cas.

Així ho van explicar en un vídeo publicat a les xarxes socials on ja denunciaven el que per ells és un muntatge policial:

 

Interactiu relacionat: Les claus del judici del procés

 

Protestes de l'1 de febrer amb talls de carreteres

L'1 de febrer del 2019 es van traslladar els presos independentistes a Madrid per l'inici del judici del procés. A la matinada, centenars de ciutadans es van traslladar als voltants de la presó de Lledoners per protestar per l'empresonament dels líders presos.

Aldarulls a Lledoners pel trasllat dels presos de Lledoners a Madrid pel judici del procés (ACN)

Les persones que es van congregar convocades pels CDR van ocasionar diversos problemes i aldarulls. Es va tallar la C-55 a prop del centre penitenciari perquè es va vessar oli i material inflable a la carretera:

ARXIVAT A:
Procés catalàJudici procésJudicial
Anar al contingut