Ciclisme

Landis pren el relleu d'Armstrong a París en el Tour més emocionant dels últims anys

Nord-americà per nord-americà. Després de set anys consecutius de triomfs de Lance Armstrong al Tour de França, a París l'únic que no ha canviat és la nacionalitat del vencedor: Floyd Landis és el nou rei de la volta francesa. La resta de circumstàncies que envolten la cursa reina del ciclisme han estat objecte d'una metamorfosi total. L'emoció, la incertesa i l'espectacularitat han tornat a les carreteres franceses després d'anys d'aclaparadora monotonia de la "dictadura" d'Armstrong. Com és tradicional, l'arribada a París ha estat un homenatge al vencedor i una ocasió d'or per als millors velocistes. El noruec Thor Hushovd ha estat el guanyador de l'última etapa.

Actualitzat

Landis, Pereiro i Klöden, per aquest ordre, són els tres grans protagonistes del Tour de França d'enguany. El primer, perquè ha estat el nom que la duresa de la ronda gal·la ha designat com a successor de Lance Armstrong. A més, Landis s'ha imposat després que, a tan sols quatre dies del final de la cursa, hagués dit pràcticament adéu a qualsevol opció arran d'un defalliment camí de La Toussuire. Tot just l'endemà revifava per oferir una de les etapes de muntanya més espectaculars dels darrers temps. El seu triomf a Morzine posava el Tour de nou cap per avall i li deixava el triomf pràcticament en safata.

El segon, Pereiro, se'l recordarà per la seva combativitat, per haver estat líder després d'haver perdut mitja hora en els Pirineus i recuperar-se espectacularment en una escapada consentida pel gran pilot. I no només això, el ciclista gallec va recuperar el mallot groc després d'haver-lo perdut en la dura pujada al mític L'Alpe d'Huez. El seu segon lloc al Tour és el reconeixement a la regularitat i a l'esperit de sacrifici.

Pel que fa a l'alemany Andreas Klöden, el tercer, la seva trajectòria potser no ha estat tan brillant ni tan destacada com la de Landis i Pereiro, però el tercer graó del podi suposa el premi a una espectacular contrarellotge final en què el ciclista del T-Mobile va aconseguir desbancar gairebé de forma inesperada l'espanyol Carlos Sastre d'un podi que el ciclista del CSC tenia gairebé assegurat.

El de Floyd Landis és l'onzè triomf d'un ciclista nord-americà en el Tour de França. El primer a fer-ho va ser Greg Lemond, que va arribar amb el mallot groc de líder a París en tres ocasions. Després va arribar l'"era Armstrong", amb els set triomfs consecutius del ciclista texà. De moment, Landis n'ha pres el relleu, però no està tan clar que el seu domini arribi a ser ni molt menys incontestable, com ho va ser el d'Armstrong.

Més aviat al contrari, la pròxima edició del Tour sembla prometre tanta o més emoció que aquesta. D'entrada, caldrà veure què passa amb homes com Ullrich o Basso, favorits exclosos enguany arran de la seva presumpta implicació en l'escàndol de dopatge destapat arran de l'Operació Port. A aquesta nòmina de possibles candidats caldria afegir-hi altres homes, com Alejandro Valverde, apartat de la cursa per una desgraciada caiguda que li va suposar una fractura de clavícula, i també Alexandr Vinokurov, exclòs com tot l'equip Astana-Würth per la implicació de l'exdirector del conjunt, Manolo Sáiz, en l'escàndol de dopatge.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut