Rius carregats i embassaments plens

Néstor GómezActualitzat

La llevantada amb registres superiors als 200 l/m², dispara els cabals dels rius i omple pantans fins a vessar.

Les intenses pluges de la llevantada, amb registres històrics, que ha descarregat a les capçaleres dels rius han fet augmentar considerablement el nivell dels pantans, tant els de les conques internes com els de l'Ebre.

Aquestes espectaculars imatges són de la presa del pantà de Susqueda, a la Selva. L'embassament ha arribat al límit i l'aigua està sobreeixint per sobre de la presa. Susqueda, que a mitjans de la setmana passada estava al 88% de capacitat, ha arribat al límit. A la capçalera del riu Ter, al Ripollès, durant aquests últims tres dies hi han caigut més de 250 l/m². Aigües avall de Susqueda, el Ter presenta un cabal molt superior a l'habitual, al seu pas per Girona s'assolia un segon pic de crescuda amb un cabal 485 m³/s.

L'embassament de la Baells, al Berguedà, ha obert compotres parcialment aquest matí per laminar i reduir la punta de la crescuda. El riu Llobregat a l'alçada de Guardiola de Berguedà porta més de 40 m³/s i al curs baix, a Sant Joan Despí, es troba a 350 m³/s, força més baix que ahir, quan va arribar als 500 m³/s.

A la vall de l'Ebre, la capçalera del Segre va ser la que més aigua ha rebut per la llevantada, amb puges que han superat els 275 l/m². El cabal del Segre a la Seu d'Urgell, que la setmana passada portava 6 m³/s, ahir va pujar fins els 175 m³/s i, encara avui, es manté per sobre dels 120 m³/s. El pantà d'Oliana ha passat en 5 dies del 83 al 98%.

Les pluges de la llevantada han disparat la reserva d'aigua de les conques internes del 83% de dimecres passat al 95%.

 

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut