Vent i mala mar a l'Escala (Foto: Ester Verdaguer)
Vent i mala mar a l'Escala (Foto: Ester Verdaguer)

La tramuntana i el mestral entren a escena

La llevantada se'n va i entra el vent. La retirada de la pertorbació provocarà la clàssica situació de mestral i tramuntana als dos extrems del país i el sol, a poc a poc, guanyarà terreny arreu. L'estat de la mar encara continuarà força alterat.

Alberto Alcántara/Néstor GómezActualitzat

La setmana i el mes arrenquen amb la retirada del temporal de llevant que ha deixat precipitacions extremadament abundants. La pertorbació estarà més retirada cap al Mediterrani i les pluges deixaran pas a la clàssica situació de mestral i tramuntana als dos extrems del país.  El Servei Meteorològic de Catalunya té activats els avisos per aquest factor, i també per l'estat de la mar.

Cap al vent. Els vents agregalats evolucionaran de manera que, a primera hora, el mestral bufarà moderat, amb cops forts, a les Terres de l'Ebre, mentre que el vent del nord i la tramuntana també afectaran el Pirineu i la costa de l'Empordà. Durant el matí, el vent també es notarà al nord de la costa central. Amb el pas de les hores, el mestral i el vent del nord es mantindran, però la tramuntana augmentarà d'intensitat a la costa empordanesa. Aquesta ventada farà que l'estat de la mar es mantingui alterat, amb onades de més de dos metres i mig i amb màximes de sis metres.

Pluges en retirada i aparició de la neu

L'entrada del vent del nord acumularà nuvolositat al vessant nord del Pirineu. La tarda serà assolellada, amb núvols, i algun ruixat puntual entre el sud de les comarques gironines i la costa central. Apareixerà la neu cap a la Vall d'Aran i el vessant nord del Prineu, a cotes que baixaran fins als 1.000 metres.

La retirada de la nuvolositat possibilitarà un descens de les temperatures a primera hora, tot i que la presència del vent posarà fre a la davallada. Les mínimes es poden registrar al final del dia. Les màximes baixaran al vessant nord del Pirineu, mentre que a la resta pujaran una mica.

Pel que fa al País Valencià, el mestral s'imposarà amb força a les comarques del nord i a l'interior de les de València. Pot caure algun ruixat residual al matí. A les Balears, la tramuntanada serà considerable, amb una situació més adversa al nord de Mallorca i, sobretot, a Menorca, durant la segona meitat del dia. A més a més, amb la pertorbació encara a prop, esperem ruixats localment intensos, en especial cap a la serra de Tramuntana.

I dimarts...

Tindrem una matinada més freda i una situació similar a la de dilluns, pel que fa a la tramuntana i el mestral. La nuvolositat s'anirà esbandint a mesura que avanci el dia.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
GALERIES RELACIONADES
Anar al contingut