Mapa isobàric de dissabte, 29 de novembre de 2014. Font: Met Office.
Mapa isobàric de dissabte, 29 de novembre de 2014. Font: Met Office.

El temps de la A a la Z: Llevantada

Actualitzat

Les situacions meteorològiques de llevant, també anomenades llevantades, són les que deixen més quantitat de pluja a les comarques del litoral, prelitoral i Pirineu oriental.

La configuració isobàrica s'inicia amb l'anticicló situat a la zona del Regne Unit o Escandinàvia i les pertorbacions centrades a l'est de la península Ibèrica. La ubicació concreta del centre de la borrasca és vital per determinar els efectes del temporal de pluja i mar sobre Catalunya.

Una llevantada de primera categoria, segons les dimensions de la pertorbació, comença amb borrasca centrada entre València i Eivissa. El gir antihorari de les borrasques permet que el vent càlid, procedent del nord d'Àfrica, es carregui d'humitat a causa del seu recorregut sobre les aigües càlides del Mediterrani. Un mar calent facilita l'evaporació. D'aquesta manera, l'aire que arriba a Catalunya és càlid i molt humit.

Un cop tenim el vent de llevant activat, l'orografia del litoral català juga un paper fonamental per determinar la quantitat de pluja. El vent de llevant en topar contra les serralades costaneres es veu forçat a pujar. L'aire carregat d'humitat es condensa i crea grans nuvolades que poden desencadenar pluges abundants o intenses.

 

Conseqüències:
 

- Pluges generoses: les zones més afavorides són les més properes al mar, és a dir, les comarques del litoral i prelitoral, amb quantitats molt destacables.
- Mal estat de la mar: el llarg recorregut marítim del vent aixeca onades altes, superiors als 2 metres. Els efectes són la desaparició de la sorra de les platges i l'entrada de l'aigua del mar a alguns passejos marítims.
- Nevades abundats: les situacions de llevant són les que porten més neu al Pirineu oriental, sobretot al Ripollès. Aquesta zona es troba molt a prop del Mediterrani i el vent de llevant no té cap impediment per arribar molt carregat d'humitat a les muntanyes orientals del Pirineu.

Alguns temporals:

Dites i refranys de les llevantades:

  • - El llevant mai és xorc. Dita menorquina, el llevant mai és un vent en va, sempre duu pluges.
  • - El llevant no és caçaire ni pescaire. Com que plou, no es pot feinejar, ni a mar ni a muntanya.
  • - El llevant porta l'aigua per la mà.
  • - Llevant, aigua al davant.
  • - Llevant de matinada, aigua assegurada.

 

ARXIVAT A:
El temps de la A a la Z
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut