Imatges microscòpiques d'un teixit afectat per la verola del mico

Verola del mico: l'OMS avisa que hi haurà més casos a mesura que s'ampliï el rastreig

Espanya és el país amb més positius confirmats, la tercera part de tots els casos detectats al món fins ara

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

L'Organització Mundial de la Salut alerta que apareixeran més casos de la verola del mico a mesura que s'ampliï el rastreig dels pacients infectats. A dia d'avui hi ha 92 casos confirmats i desenes més en estudi, repartits en 12 països del món.

On hi ha més casos és al Regne Unit, Portugal i Espanya, el país més afectat, amb més d'una trentena de casos confirmats i desenes en estudi.

Encara no se sap la via exacta de contagi d'aquesta malaltia, tot i que es creu que cal un contacte físic estret amb una persona contagiada que inclogui la transmissió de gotes, mucoses o fluids.

La majoria d'afectats fins ara són homes joves que han tingut relacions sexuals amb altres homes, però no es considera una malaltia de transmissió sexual en el sentit estricte, com ha explicat en una entrevista al 324 el cap de Malalties Infeccioses del Vall d'Hebron, Vicenç Falcó:

"És una malaltia que bàsicament es transmet per contacte estret, per gotes, des de les lesions cutànies i a vegades per la secreció respiratòria amb gotes grosses. Aquest contacte es produeix en les relacions sexuals i per això molts contagis s'han produït en aquest context."


A Extremadura s'investiga el primer possible cas de la malaltia en una dona.

L'OMS està treballant en un protocol d'actuació per protegir els treballadors sanitaris, sobretot els que estan en primera línia, i els que puguin entrar en contacte amb malalts, com els de la neteja.

L'origen, encara desconegut

Se l'anomena verola del mico perquè és una malaltia infecciosa de la família de la verola que es va detectar el 1970 primer en aquests animals, tot i que també està present en altres primats i en rosegadors, que la poden transmetre als humans. El contagi entre persones no era habitual fins ara.

A Espanya s'ha identificat un gran focus d'infecció fins ara: una sauna de Madrid. Només a la Comunitat de Madrid hi ha més de 30 casos confirmats i 40 més en estudi.

A Catalunya hi ha un cas sospitós, que estudia l'Hospital Clínic. També hi ha casos sospitosos a Euskadi, Andalusia, Castella-la Manxa, Extremadura i les Canàries. No s'ha trobat que cap dels afectats hagués viatjat a alguna zona on la malaltia és endèmica (al centre i l'oest d'Àfrica).

La seqüència genòmica obtinguda de l'anàlisi d'un cas de Portugal ha revelat que el virus del mico s'assembla al de la verola exportat de Nigèria que va tenir brots al Regne Unit, Israel i Singapur entre el 2018 i 2019.

Un investigador estudia mostres en un laboratori de Barcelona (ACN/Pol Solà)

Només se'n poden tractar els símptomes

La verola no té un tractament específic, "n'estem tractant els símptomes, com en qualsevol altra malaltia vírica", explica el doctor Vicenç Falcó. Pel que fa a la vacuna, tampoc n'hi ha una per a aquesta variant de la verola, i s'investiga si alguna de les existents és prou eficaç.

"Disposem d'agents antivírics que sabem que són eficaços contra altres virus de la mateixa família, però experiència a tractar pacients amb verola dels simis no n'hi ha al món. No sabem si els antivírics que tenim són eficaços contra aquesta malaltia."

La verola es va considerar erradicada als anys 80 i es va deixar de vacunar la població. Per això, les persones que han nascut després d'aquesta data (els menors de 50 anys aproximadament) no estan immunitzats. Tot i que Espanya ha anunciat que comprarà dosis de vacuna de la verola tradicional, Falcó creu que no cal una vacunació massiva de la població:

"En la situació epidemiològica que estem en aquest moment, en cap cas es justifica una vacunació universal."


Quins símptomes té?

La infecció per verola provoca febre, mal de cap intens, dolor a l'esquena i als músculs, fatiga, inflamació dels nodes limfàtics i erupcions a mans i cara, semblants a les de la varicel·la. El període d'incubació va dels 6 als 13 dies, tot i que pot arribar a les 3 setmanes. No es preveu que es compliqui en pacients que no tinguin patologies greus.

ARXIVAT A:
SalutOMSVerola del mico
Anar al contingut