Una treballadora del Centre Nacional de Microbiologia (Europa Press/Jesús Hellín)
Una treballadora del Centre Nacional de Microbiologia (Europa Press/Jesús Hellín)

Espanya comprarà vacunes de la verola tradicional davant els casos de verola del mico

L'OMS demana que els països on han aparegut casos de verola del mico facin un seguiment estricte dels contagis

RedaccióActualitzat

El Ministeri de Sanitat preveu comprar milers de dosis d'una vacuna contra la verola tradicional per frenar la transmissió del virus de la verola del mico, segons ha avançat El País.

El fàrmac en qüestió, Imvanex, s'administraria als contactes dels contagis confirmats i no a la població en general. L'Agència Europea del Medicament va autoritzar el fàrmac desenvolupat pel laboratori danès Bavarian Nordik l'any 2013.

A Europa no hi ha cap vacuna contra la verola del mico aprovada. Als Estats Units sí que n'hi ha una, de la marca Jynneos, aprovada l'any 2019.

Una trentena de casos

A Espanya hi ha una trentena de casos. Les analítiques que fa l'Institut de Salut Carlos Tercero de Madrid han confirmat 7 infeccions per verola del mico després de fer la seqüenciació parcial del virus. Però hi ha 21 mostres més que han donat positiu en verola no humana que encara cal determinar a quin virus concret corresponen. I hi ha dues mostres més sospitoses. De moment, a Catalunya no n'hi ha cap, segons informa el Departament de Salut.

La previsió és que es notifiquin més casos durant les properes dues o tres setmanes, sobretot entre persones de menys de 45 anys. Hi ha estudis que demostren que les persones que van rebre la vacuna contra la verola humana estarien protegits davant d'aquest virus.

Imatge de microscopi de partícules del virus de la verola del mico
Imatge de microscopi de partícules del virus de la verola del mico (Reuters)

L'autoritat europea suggereix vacunar els contactes de risc d'infectats

Per la seva banda, el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC, en les seves sigles en anglès) considera que les persones d'alt risc que hagin estat en contacte estret amb contagiats amb la verola del mico s'haurien de vacunar amb el fàrmac de la vacuna tradicional:

"Si hi ha vacunes contra la verola disponibles al país, s'hauria de considerar la vacunació de contactes estrets d'alt risc després d'un estudi de benefici de riscos."

La verola del mico no té un tractament específic ni tampoc una vacuna per combatre-la. Es creu que les immunoglobulines contra la verola poden ser efectives, però no s'ha demostrat amb assaigs clínics. En models animals s'ha utilitzat l'antiviral cidofovir, que tampoc s'ha assajat en humans. 

El director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus
El director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus (Reuters/Denis Balibouse)

L'OMS demana un seguiment estricte dels contagis

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha demanat que els països on han aparegut casos de verola del mico, com Espanya, facin un seguiment estricte dels contagis per intentar controlar possibles brots.

L'OMS insta aquests països a mantenir una vigilància estricta i que el personal especialitzat examini a fons qualsevol erupció sospitosa.

Actualment hi ha casos de verola del mico a sis països fora d'Àfrica: el Regne Unit, Portugal, els Estats Units, Espanya, Suècia i Itàlia.

ARXIVAT A:
SalutVacunes
Anar al contingut