Ucraïna denuncia la descoberta de 440 cossos enterrats, després de la retirada russa

Seria a la ciutat d'Izium, a la regió de Khàrkhiv, des d'on el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha tornat a acusar Rússia de cometre crims de guerra durant la invasió d'Ucraïna

RedaccióActualitzat

Les autoritats ucraïneses han denunciat la descoberta d'unes 440 tombes a la ciutat d'Izium, a la regió de Khàrkiv, fins fa uns dies ocupada per l'exèrcit rus. Es tracta d'un enterrament massiu de soldats i civils, entre ells infants, en una zona boscosa dels afores.

En un missatge a Twitter, el Ministeri de Defensa ucraïnès parla de "fins a 440 tombes sense identificar" i diu que dissabte que ve compta de poder disposar d'informació "clara i verificada" sobre aquesta troballa.

El cap de setmana passat, milers de soldats russos van abandonar Izium, ocupada des del març, que Rússia havia convertit en un nus logístic per al seu exèrcit en aquesta regió.

Un soldat ucraïnès camina entre creus de tombes sense identificar (Reuters/Oleksandr Khomenko)

La retirada russa va ser conseqüència de la contraofensiva de l'exèrcit ucraïnès al sud i l'est del país. En pocs dies han recuperat uns 6 mil quilòmetres quadrats.

El Comissionat de Drets Humans de l'ONU ha anunciat una missió independent per esclarir si les víctimes van ser assassinades o van morir en combat.

Alguns dels cossos aparentment tenien les mans lligades quan van ser enterrats. Quan acabi l'exhumació de les fosses començarà la feina per establir la veritat sobre què ha passat en aquests boscos durant els sis mesos d'ocupació russa. 

La missió de l'ONU també vol dissuadir qualsevol represàlia que puguin prendre els ucraïnesos contra veïns a qui se'ls pugui titllar de col·laboradors. 


Una tomba amb una vintena de soldats ucraïnesos

En declaracions a la cadena Sky News, Serhí Bolvínov, cap de policia que encapçala la investigació, ha explicat que alguns dels cadàvers de la fossa serien de persones mortes a trets; d'altres, de víctimes mortals dels bombardejos i els atacs aeris russos.

Periodistes de l'agència Associated Press han pogut constatar la presència de centenars de tombes individuals, indicades amb creus de fusta senzilles, la majoria de les quals només tenen inscrits uns números.

També s'ha trobat una tomba més gran, amb almenys 17 soldats ucraïnesos, segons indica una marca deixada pels russos.

Una xifra que segons Oleg Kotenko, màxim responsable de la cerca de persones desaparegudes del govern ucraïnès, podria ser més alta: hi podria haver 25 o 30 cossos, a partir de l'anàlisi de les imatges penjades per soldats russos a les xarxes socials.

Kotenko també ha afirmat que en algunes de les tombes individuals hi podria haver enterrats dos o tres cossos.

Bolvínov, per la seva banda, ha explicat que el procés d'exhumació començarà ben aviat.

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, dimecres, durant la visita a Izium (Reuters/Ukrainian Presidential Press Service)

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, que dimecres va fer una visita sorpresa a Izium, ha comparat aquesta descoberta amb els crims de guerra denunciats a la ciutat de Butxa, a la regió de Kíiv, al començament de la invasió, també després d'alliberar la ciutat de l'ocupació russa.

Rússia, que des que va començar la invasió d'Ucraïna ha negat repetidament haver atacat civils, encara no ha fet cap comentari sobre la fossa d'Izium.

 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut