Una església danyada pels bombardejos i un vehicle destruït amb el símbol "Z", al poble de Hrakove, alliberat recentment per les Forces Ar…
Una església danyada pels bombardejos i un vehicle destruït amb el símbol "Z" al poble de Hrakove, alliberat recentment per les forces armades d'Ucraïna, a la regió de Khàrkiv

Rússia es retira de ciutats clau de Khàrkiv davant la contraofensiva ucraïnesa

Ucraïna ha recuperat terreny en una regió de vital importància per a les línies de subministrament de les forces russes

Redacció / AgènciesActualitzat

L'exèrcit ucraïnès ha obligat les tropes russes a replegar-se en una de les majors contraofensives de Kíiv en mig any de guerra. Moscou hauria perdut ciutats clau, situades en una zona de vital importància, perquè Rússia pugui mantenir les seves posicions al Donbass.

Si aquest progrés es mantingués, es tractaria de l'avançament més important de les forces ucraïneses des que Rússia es va retirar del territori al voltant de la capital, Kíiv, a principis d'abril. 

Feia dies que el govern d'Ucraïna destil·lava entusiasme i que el de Rússia callava. Les notícies del front indicaven que l'exèrcit ucraïnès estava infligint un càstig militar de gran envergadura, però encara calia alguna confirmació del Kremlin.

Moscou ha admès que s'ha retirat d'una part del territori conquerit i que ha reagrupat tropes per reforçar altres indrets del front. El llenguatge del Kremlin necessita gairebé sempre un traductor: el comunicat utilitza les paraules menys negatives possibles per referir-se a retirada i derrota. 

Tot i això, el Ministeri de Defensa Ucraïnès ha denunciat "bombardejos a objectius civils" com a "venjança per la contraofensiva ucraïnesa":

Fa tres setmanes que Ucraïna va prendre la iniciativa després de l'estancament de l'ofensiva russa. Les seves tropes van començar a atacar en tres direccions: al sud, Kherson, i al nord, a Khàrkiv.

Aquí, fa tres dies van trencar la línia del front, i en qüestió d'hores han penetrat 90 quilòmetres i han recuperat tres ciutats: Balaklia, Izíum i Lupiansk. 

El president ucraïnès, Volódimir Zelenski, ha informat que l'exèrcit ha alliberat i ha pres el control de més de 30 poblacions a la regió de Khàrkiv. En un vídeo que ha publicat a les xarxes socials, ha parlat de l'alliberament de 2.000 quilòmetres quadrats des que l'exèrcit ucraïnès va començar una contraofensiva a principis de setembre.

Fonts independents parlen d'un miler de soldats russos, de pobles lliurats sense combat, de tones d'armes i munició abandonats, i també uniformes, senyal que alguns soldats estan intentant passar per civils. Hi ha qui parla de desbandada militar, terme que costa associar al segon exèrcit del món. 

La retirada suscita moltes preguntes: on és el reforç aeri?, on és la intel·ligència que podia haver previngut l'ofensiva ucraïnesa?

Els fets tornen a demostrar la feblesa de l'anomenada "ofensiva de cristall", per això es diu així, soldats massa joves, originaris de repúbliques remotes, sense motivació, dificultats elementals: com la manca de línies de subministraments, comunicació deficient entre comandaments... I la gran qüestió: quina serà la resposta de Putin, si s'atrevirà a convocar l'impopular reclutament forçós, i si, tenint més armes i més poderoses, les farà servir.

 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
Anar al contingut