Vehicles militars amb el símbol Z pintat a mà, aquest diumenge a la regió de Donetsk (Reuters)

Què pot voler dir la Z que Rússia ha convertit en símbol a favor de la invasió d'Ucraïna

La porten els vehicles militars que participen en la invasió, i la fan servir els pròxims al règim de Putin per expressar suport a la guerra

Josep Maria Camps ColletActualitzat

En la invasió d'Ucraïna l'exèrcit rus ha fet servir un símbol en els vehicles militars que ha generat un enigma encara sense resoldre, perquè no se sap què significa.

És la famosa Z majúscula blanca, petita, mitjana o gran, pintada a mà amb més o menys traça en tancs, camions i tota mena de vehicles, i que s'ha convertit en un símbol de suport a la invasió.

Tot fa pensar que en un principi era només un senyal per identificar els vehicles russos que hi participaven, per evitar ser confosos amb vehicles ucraïnesos i rebre "foc amic".

L'exèrcit rus no ha aclarit en cap moment el significat, i per això s'ha especulat i s'especula molt encara amb els possibles motius d'haver escollit aquesta lletra.

Zeta pintada en una parada d'autobús, divendres 4 de març a Sant Petersburg (Reuters)

No és ciríl·lic

Per començar, no és una lletra russa: en l'alfabet ciríl·lic la zeta s'assembla a molt més a un "3" que a una zeta llatina, i s'ha arribat a dir fins i tot que podria ser un "2", no una "z".

També s'ha interpretat que pot voler dir "per la victòria" ("za pobedu"), o "per la pàtria" ("za rodinu"), o fins i tot que pot fer referència a la zeta de l'heroi de ficció El Zorro.

Una altra possibilitat és que vulgui dir "oest" ("zapad"), perquè altres vehicles en altres punts portaven una "V" (potser per "vostok", "est") en comptes d'una "Z".

I el Ministeri de Defensa de Rússia, responsable inicial del seu ús, s'ha apuntat a la proliferació d'interpretacions, fent servir la lletra a Facebook com a inici de la frase "zakantxibaem boiní", "acabem la guerra":


Els que han comprat més el discurs de Putin han suggerit que és la Z de "nazi", i que fa referència a la intenció de "desnazificar" Ucraïna.

En aquesta línia, també s'ha insinuat que pot referir-se a la inicial del cognom del president ucraïnès, Volodímir Zelenski, com a objectiu principal de tota l'"operació especial".


Z d'esparadrap a Qatar

Fos quin fos el motiu per escollir aquesta lletra, s'ha acabat convertint en un símbol més o menys discret que exhibeixen els que donen suport a la invasió russa d'Ucraïna.

 

Ho va fer el gimnasta rus Ivan Kuliak aquest dissabte quan va rebre una medalla de bronze a la Copa del Món de gimnàstica artística, celebrada a Qatar.

Va pujar al podi lluint tres trossos d'esparadrap en forma de "Z" a la samarreta, i va generar una imatge intensa, perquè al costat tenia l'ucraïnès Illia Kovtun, guanyador de la medalla d'or.

 

Per aquesta acció la Federació Internacional de Gimnàstica li ha obert un expedient per "comportament escandalós" i ha prohibit la participació en competicions als gimnastes russos i ucraïnesos.

Contra la "guerra mental"

Des de llavors s'ha generalitzat el seu ús públic: l'ha exhibit la diputada del Parlament rus Maria Butina, coneguda perquè que el 2018 va ser detinguda als Estats Units acusada d'espionatge.

Aquest diumenge ha penjat a Instagram una fotografia seva lluint una gran zeta a la samarreta per donar suport a la llei que penalitza amb 15 anys de presó els autors de les informacions que es considerin "falses".

Acompanyant la foto, un text que afirma que "s'està produint una guerra mental" contra Rússia per "soscavar la moral i fomentar la fractura interna" de Rússia:

La zeta ha aparegut a manifestacions pro invasió a Rússia i també a l'estranger, com a Belgrad, divendres passat.

 

I hi ha hagut imatges controvertides, com la feta per militars russos, formant una zeta amb les insígnies de soldats ucraïnesos morts en combat, o la formada pels nens d'un hospital de malalts terminals de càncer davant de l'edifici:

 

 

 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
Anar al contingut