Quarantena obligatòria a les persones que vinguin de l'Índia per la nova variant

La variant B.1.617 detectada a l'Índia podria ser més contagiosa i estar darrere l'esclat de casos en aquest país

Juli Rodés/Laura GalánActualitzat

L'Índia s'ha convertit en l'epicentre de la pandèmia de coronavirus al món. Nous rècords d'infeccions i de morts posen xifres a un drama que està deixant imatges de desenes de pacients tractats a fora dels hospitals amb respiradors. Hi han mort prop de 400.000 persones per Covid en tota la pandèmia.

La variant B.1.617 detectada podria ser més contagiosa i estar darrere l'esclat de casos en aquest país. Davant d'aquesta situació, alguns països de la UE estan prenent mesures per evitar la propagació de la nova variant.

A Espanya, les persones que arribin en vols procedents de qualsevol aeroport de l'Índia, amb escales intermèdies o sense, hauran de fer una quarantena obligatòria. Aquest dimecres, el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) ha publicat l'ordre que entrarà en vigor a partir de les zero hores de l'1 de maig i estarà vigent durant 14 dies prorrogables.

Els viatgers hauran de fer quarantena durant els deu dies següents a la seva arribada, o durant tota la seva estada a Espanya si és inferior a aquest termini de temps. La quarantena pot acabar abans, si al setè dia la persona dona negatiu d'una prova diagnòstica d'infecció aguda.

Les agències de viatge, els operadors de turisme i les companyies de transport hauran d'informar els viatgers d'aquesta mesura al començament del procés de venda dels bitllets amb destinació a Espanya.


Tancament de fronteres amb l'Índia

A la Unió Europea, altres països com Bèlgica o Àustria han tancat fronteres als viatgers procedents del país asiàtic per impedir l'expansió de la variant índia de la Covid.

Les autoritats belgues han pres la decisió, després que una vintena d'estudiants indis arribats la setmana passada hagin donat positiu.

Àustria, per la seva banda, prohibeix a partir d'aquest dijous l'arribada de vols directes des de l'Índia i ha imposat una quarantena obligatòria a totes les persones que arribin al país després d'haver estat a l'Índia en els últims deu dies.

Ara mateix no hi ha vols directes entre Àustria i l'Índia, però la prohibició afecta, igualment, vols privats, xàrters i possibles connexions en altres països de la UE.


El 38% dels casos de la nova variant

La nova variant de la Covid-19 detectada a l'Índia podria estar relacionada, en combinació amb altres variants, en l'esclat de casos detectats últimament en aquest país, que no dona l'abast per cremar els cossos de les víctimes mortals de la pandèmia.

A l'Índia es concentren el 38% dels casos detectats arreu del món en els últims set dies.

En aquest temps, el subcontinent asiàtic ha sumat més de 2.172.000 nous contagis, un creixement del 52%.

 

Cremacions massives a Nova Delhi per les morts per coronavirus (Reuters/ Danish Siddiqui)

En el seu últim informe, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) també ha informat, que aquesta nova variant inclou diverses mutacions, alguna de les quals "han estat associades amb un augment de la transmissibilitat i a una reducció de la neutralització amb alguns tractaments amb anticossos monoclonals, entre altres conseqüències".

L'OMS constata que la distribució geogràfica "heterogènia" de la B.1.617 i altres variants a l'Índia "pot jugar un paper en l'actual augment en aquest país".

La variant B.1.617 ja està sent estudiada, a 17 països, a partir de més de 1.200 seqüenciacions del seu genoma.

Ara per ara, uns estudis preliminars basats en seqüenciacions del genoma d'aquesta variant indicarien que la B.1.617 té un índex de creixement superior al d'altres variants, fet que suggereix una transmissió potencial superior.

L'OMS també ha constatat que els estudis fets fins ara mostren que la propagació de la segona onada ha estat molt més ràpida que la primera.

Efectivitat de la vacuna de Pfizer

La farmacèutica alemanya BioNtech ha expressat la confiança amb què la vacuna desenvolupada i distribuïda amb la nord-americana Pfizer sigui "també" efectiva contra la variant índia. Ho ha dit el cofundador de la farmacèutica, Ugur Sahin.

"El nostre mètode es basa en les experiències adquirides contra el càncer. Experimentem amb moltes variants i, fins ara, en totes hem aconseguit bons resultats", ha afirmat Sahin. "Confio que obtindrem també bons resultats davant de la variant índia", ha assegurat.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut