Les imatges de cremacions massives mostren el col·lapse per la Covid a l'Índia
Dotzenes de cadàvers de víctimes de la Covid-19 s'han incinerat aquest dilluns a Nova Delhi, la capital de l'Índia (Reuters / Adnan Abidi)

Les imatges de cremacions massives mostren el col·lapse per la Covid a l'Índia

El ràpid empitjorament de la pandèmia del coronavirus ha portat l'Índia a una greu crisi sanitària, amb escassetat d'oxigen i alguns medicaments

Actualitzat

Dotzenes de cadàvers de víctimes de Covid-19 s'han cremat aquest dilluns en cremacions massives a Nova Delhi, mentre continuen creixent els casos de coronavirus a tota l'Índia.

En algunes de les ciutats més afectades per la pandèmia, com és el cas de la capital, els cossos s'han cremat en instal·lacions improvisades per a les incineracions.

Dos treballadors transporten fusta en una incineració massiva a Nova Delhi
Dos treballadors transporten fusta en una incineració massiva a Nova Delhi (Reuters / Adnan Abidi)
L'Índia ha superat aquest dilluns les 195.000 morts per Covid
L'Índia ha superat aquest dilluns les 195.000 morts per Covid (Reuters / Adnan Abidi)

 

El ràpid empitjorament de la situació epidemiològica ha portat l'Índia a una greu crisi sanitària. Malgrat l'important indústria farmacèutica del país, els recursos es consumeixen ràpidament i hi ha escassetat d'oxigen i alguns medicaments.

La segona onada de contagis, molt superior a la primera, va començar a l'Índia a finals de febrer coincidint amb una falta generalitzada de precaucions entre la població i la circulació de noves variants del virus i altres mutacions detectades al país.

 

Un treballador, equipat amb un vestit de protecció, passa entre les pires funeràries (Reuters / Adnan Abidi)
Un treballador, equipat amb un vestit de protecció, passa entre les pires funeràries (Reuters / Adnan Abidi)
Dos treballadors observen com cremen les pires, aquest dilluns a Nova Delhi
Dos treballadors observen com cremen les pires, aquest dilluns a Nova Delhi (Reuters / Adnan Abidi)
Un home passa entre pires funeràries en una incineració massiva a Nova Delhi (Reuters / Adnan Abidi)
Un home passa entre pires funeràries en una incineració massiva a Nova Delhi (Reuters / Adnan Abidi)

 

La por d'onades impulsades per les variants detectades a l'Índia ha portat països com Alemanya, Itàlia, Singapur, Nova Zelanda, el Canadà o l'Aràbia Saudita a suspendre els vols amb el país.

 

Preparació de les pires per a la incineració massiva de víctimes de coronavirus
Preparació de les pires per a la incineració massiva de víctimes de coronavirus (Reuters / Adnan Abidi)
Incineració massiva a Nova Delhi (Reuters / Adnan Abidi)
Incineració massiva a Nova Delhi (Reuters / Adnan Abidi)


L'OMS alerta que la situació és "destructora"

Amb xifres rècord de més de 350.000 casos diaris, la situació de la pandèmia a l'Índia és "destructora", segons ha assenyalat el director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. L'OMS ha enviat 2.600 treballadors per donar suport a les autoritats índies a la crisi sanitària.

Mentre en algunes regions del planeta, com Europa i l'Amèrica del Nord, els casos de coronavirus estan disminuint, a altres regions la pandèmia continua intensificant-se. La cap de la cèl·lula tècnica anti-Covid de l'OMS, María van Kerkhove, ha dit que des de l'inici de la pandèmia hi ha hagut altres països que han registrat una trajectòria d'augment de contagis similar a la que viu l'Índia, però en cap cas s'ha arribat a una magnitud similar.

 

Cua als afores d'un centre de vacunació, a Mumbai
Cua als afores d'un centre de vacunació, a Bombai (EFE / Divyakant Solanki)

 

Van Kerkhove sosté que la situació que viu el país és el resultat que no se segueixin de forma estricta les mesures de salut pública recomanades, com són el distanciament físic, l'ús de mascaretes adequades i evitar les aglomeracions i ha insistit en la necessitat de seguir els consells.

Amb una població de 1.300 milions de persones, el nombre de casos de coronavirus a l'Índia supera els 17 milions. En les últimes 24 hores han mort 2.812 persones, una xifra que supera les pitjors dades registrades fins ara. Des de l'inici de la pandèmia, la xifra de víctimes mortals supera les 195.000.

 

Un treballador sanitari recull una mostra nasal a Srinagar, la capital del Caixmir indi
Un treballador sanitari recull una mostra nasal a Srinagar, la capital del Caixmir indi (EFE / Farooq Khan)

 

El govern demana a Twitter esborrar piulades sobre la Covid

Enmig de l'avenç de la pandèmia, el govern indi ha demanat a Twitter que elimini diversos missatges relacionats amb la Covid-19. Les autoritats han sol·licitat a la xarxa social que esborri almenys 21 publicacions de comptes de polítics, actors o directors de cinema que consideren que incompleixen la llei de tecnologia de la informació, segons la base de dades Lumen.

La decisió s'ha vist com un tipus de censura, perquè alguns dels missatges ataquen el primer ministre, Narendra Modi, acusant-lo d'estendre el coronavirus assistint a actes de campanya electoral massius en plena segona onada o exportant vacunes contra la Covid en comptes de reservar-les per a la ciutadania índia.

El primer ministre indi, Narendra Modi, rebent la segona dosi de la vacuna de la Covid
El primer ministre indi, Narendra Modi, rebent la segona dosi de la vacuna de la Covid (Reuters)


"L'Índia no perdonarà mai el primer ministre per treure importància a la situació del coronavirus al país i deixar morir tanta gent per la mala gestió. En un moment en què l'Índia travessa una crisi de salut, decideix exportar milions de vacunes a altres nacions", deia un dels missatges.

L'executiu indi, però, assegura que els missatges no es van denunciar per criticar la gestió de la pandèmia, sinó per difondre notícies falses relacionades amb la Covid-19, utilitzant fotografies antigues amb l'objectiu de desinformar.

No és la primera vegada que el govern indi ordena el bloqueig de comptes de Twitter. El mes de febrer, l'executiu va ordenar a la xarxa social bloquejar centenars de missatges en el marc de les protestes dels pagesos del país, la qual cosa va provocar tensions i acusacions de vulneració de la llibertat d'expressió dels usuaris.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut