Nova Zelanda s'obre al turisme i enterra l'estratègia covid zero dos anys i mig després

El país, que accepta turistes de tot el món des d'aquest dilluns, té ara els pitjors registres d'infeccions i de morts de covid de tota la pandèmia

RedaccióActualitzat

Nova Zelanda ha obert aquest dilluns finalment les fronteres als turistes de tots els països, gairebé dos anys i mig després de tancar-les de manera radical al principi de la pandèmia.

De tota manera, per entrar al país cal presentar un certificat de vacunació o algun document equivalent que acrediti que el visitant no s'ha pogut vacunar per raons mèdiques.


"Estratègia de reconnexió"

El govern del país ho ha anunciat aquest diumenge amb una nota de premsa en què el ministre de Turisme, Stuart Nash, s'ha mostrat molt optimista.

Nash ho ha qualificat de culminació de l'"estratègia de reconnexió" del país amb la resta del món de cara a l'època de vacances d'estiu, que a Nova Zelanda és durant l'hivern nostre:

"Aquesta és una gran notícia per a la indústria i l'economia del turisme a mesura que ens acostem a la primavera i a l'estiu amb gent de l'hemisferi nord que reserven les seves vacances d'hivern."


Pèrdues en l'educació per a estrangers

El sector que més ha patit amb l'aïllament internacional ha estat el turisme, especialment el de l'educació per a estrangers, que aportava al país més de 3.000 milions d'euros anuals.

Nova Zelanda va començar a obrir fronteres el febrer: llavors va permetre tornar sense fer llargues quarantenes als ciutadans del país que s'havien quedat a l'estranger el març del 2020, quan van tancar les fronteres.

Al maig van obrir-les als turistes d'una seixantena de països i ara les han obert a tothom, vinguin d'on vinguin.

El canvi d'estratègia es va produir després que el febrer els contraris a les restriccions i les mesures anticovid acampessin durant tres setmanes davant del Parlament del país, una mobilització que va acabar amb enfrontaments i desenes de detinguts.

Protestas en Nueva Zelanda contra las restricciones y las medidas impuestas por el coronavirus. Fecha: 02/03/2022.
Manifestants concentrats en protesta contra les mesures per la covid, el març a Canterbury, a Nova Zelanda (Europa Press)

Estratègia covid zero amb molt d'èxit

La radical estratègia covid zero aplicada per aquest país el març del 2020, molt similar a la de països orientals com la Xina, Singapur o Taiwan, va permetre la pràctica eradicació del coronavirus SARS-CoV2 en pocs mesos.

Així, després d'un confinament molt rigorós, el juny del 2020 es van aixecar totes les restriccions al país, que va tenir llargs períodes sense cap cas de covid-19.

Això no va evitar noves restriccions: el febrer del 2021 es va confinar tota la ciutat d'Auckland, la més gran del país, per tres positius, i a mitjans d'agost tot el país pel primer cas en 6 mesos.

Xifres d'infeccions i morts disparades

Però l'obertura del país, que ha vacunat amb 2 dosis el 96% de la població, coincideix amb els pitjors registres de covid des de l'inici de la pandèmia, cosa que fa palès que el govern ha abandonat l'estratègia covid zero.  

Tal com mostra la web de l'Organització Mundial de la Salut, l'OMS, a partir del febrer, quan es va obrir el retorn dels ciutadans que eren a l'estranger, els casos diaris es van començar a disparar, amb alguns dies de març amb més de 20.000.

L'evolució de la covid a Nova Zelanda mostra clarament que els casos i les morts han crescut molt des que el país ha obert fronteres (Gràfica: OMS)

També van començar a pujar les estadístiques de víctimes mortals, amb alguns dies amb més de 20 morts, i s'ha arribat a un pic de més de 60 morts aquest diumenge, el mateix dia que s'ha anunciat l'obertura a tot el turisme, cosa que evidencia l'abandonament total de l'estratègia inicial.

 

 

ARXIVAT A:
TurismeCovid-19Nova Zelanda
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut