Nova Zelanda confina tot el país per un sol cas de Covid, el primer en 6 mesos
Auckland, la ciutat més gran de Nova Zelanda, va estar confinada durant set dies per un sol cas (Wikipedia/Christian Mairoll)

Nova Zelanda confina tot el país per un sol cas de Covid, el primer en 6 mesos

Ja s'han detectat 21 casos des de dimecres i l'origen del brot seria una persona que va volar des de Sydney el 7 d'agost. Ardern diu que cal reaccionar de forma "ràpida i dura"

Actualitzat

La primera ministra de Nova Zelanda, Jacinda Ardern, va ordenara partir de dimecres el confinament estricte del país, després que es detectés un cas de Covid-19 a la ciutat d'Auckland, el primer cas al país en 6 mesos. Arden ha dit que l'esforç és "dur" però ha de ser "ràpid".

El primer cas detectat és el d'un home de 58 anys d'Auckland. Araels cribratges sistemàtics que s'estan fent a la població ja han detectat 21 casos, segons les autoritats sanitàries. El seu rastreig ha relacionat l'origen dels contagis en una persona que havia tornat recentment de Sydney en un vol el 7 d'agost, segons ha explicat la primera ministra Jacinda Ardern. Aquesta persona va ingressar fa 3 dies a l'hospital. El ministre de Salut, Ashley Bloomfield ha dit que s'espera que puguin aparèixer entre 50 i 100 casos en aquesta onada.
 

Confinament total

Arden va elevar a nivell 4 l'alerta per Covid, la més restrictiva ja que suposa el confinament total de la població i el tancament d'escoles, oficines i empreses, excepte els serveis essencials.

A tot el país el tancament durarà tres dies, mentre que a Auckland, la ciutat més gran de Nova Zelanda, on s'ha detectat el primer cas, i Coromandel, una ciutat costanera on la persona infectada també havia estat, es mantindrà una setmana.

La primera ministra neozelandesa, Jacinda Ardern, aplica la política Covid zero (Reuters)

En una aparició televisada adreçada a la població, la primera ministra ha explicat que les autoritats sanitàries donaven per fet que el nou cas era una infecció per variant delta, que aquest dimecres s'ha pogut confirmar amb els resultats de la seqüenciació del genoma.

Politica de "Covid zero"

De l'inici de la pandèmia Nova Zelanda només ha reportat 2.500 casos confirmats de Covid i 26 morts relacionades, en una població d'uns 5 milions d'habitants. La política que s'ha seguit és la de Covid zero. L'últim cas de Covid-19 detectat a Nova Zelanda va ser al febrer. En aquella ocasió es va confinar la ciutat d'Auckland per tres casos detectats en una família.

L'oposició espera que les conseqüències econòmiques del confinament d'Auckland erosionin el suport de l'actual primera ministra
Les fronteres internacionals han estat en gran mesura tancades durant la pandèmia (EFE)

Des d'aleshores els neozelandesos han estat vivint sense restriccions, tot i que les fronteres internacionals han estat en gran mesura tancades.

Els nous casos, que encara són relativament pocs, preocupen les autoritats de Nova Zelanda que volen augmentar les vacunacions. Fins ara, poc més del 20% de la seva població de 5 milions d'habitants ha estat inoculada contra el COVID-19. 


Joc més dur contra la variant delta

Ara, davant de la variant delta, molt més transmissible que l'original, Jacinda Arden ha explicat a la població que cal "fer un canvi de joc" i reaccionar de forma ràpida i dura. "Vèncer a delta significa jugar més fort", ha dit Ardern.

"En aquesta situació per fer front a la variant delta hem de fer un canvi de joc. Això vol dir que hem de tornar a fer un dur i ràpid esforç per aturar la propagació. Hem vist en altres llocs què pot passar si no aconseguim superar-ho. Només tenim una oportunitat."

Ha afegit que aquesta decisió s'ha pres partint de la base que és millor anar reduint les restriccions que no començar en un nivel massa permissiu. "No contenir el virus i veure'l com es mou ràpidament. Hem vist les terribles conseqüències de trigar massa a actuar en altres països veïns", ha dit.

Durant el tancament es rastregen els contactes i es detecta si hi ha nous casos per contenir els contagis.

"Al llarg d'aquest temps, farem proves a la població dels llocs relacionats amb el cas detectat. Proves d'aigües residuals i proves comunitàries generals de persones amb símptomes de refredat i grip en altres llocs del país. El nostre pla durant els propers dies és avaluar si hi ha cadenes de transmissió no detectades en altres llocs a rastrejar el cas d'origen i assegurar-nos que no hi ha altres casos a la comunitat en cap altre lloc."

La Unitat de Salut Pública de la regió ha suspès les vacunacions, almenys durant 48 hores.

La població, a mesura que s'estenia la notícia, omplia els supermercats per abastir-se. La primera ministra ha explicat que totes les persones han de romandre a casa, deixant només els serveis essencials. En sortir de casa, s'han de portar màscares de protecció en tot moment.

"Demano als neozelandesos que segueixin les regles al peu de la lletra. Sabem per proves a l'estranger que la variant delta es pot estendre només passant per davant d'algú."

Un altre mercat que ha reaccionat és el de la cotització del dòlar neozelandès, que ha caigut un 1,5% arran de l'anunci.

ARXIVAT A:
SalutJoan CorominesConfinament Nova ZelandaCovid-19
Anar al contingut