Carles Puigdemont, a la reunió de treball de Junts a Perpinyà, dijous, 16 de maig del 2024
Puigdemont ha encapçalat la reunió de treball de Junts a Perpinyà (ACN/Ariadna Reche)

Puigdemont es torna a reivindicar per ser investit: "L'opció d'un govern en minoria hi és i la lluitarem"

Carles Puigdemont ha reunit a Perpinyà els diputats de Junts per definit l'estratègia després de les eleccions i ha insistit que "el conjunt del moviment independentista ha de fer una reflexió"

Actualitzat

Carles Puigdemont insisteix que vol liderar el pròxim govern. "Les opcions d'un govern en minoria hi són i les lluitarem", ha afirmat des de Perpinyà, després de la reunió de treball aquest dijous amb els 35 diputats electes de Junts per definir l'estratègia després dels resultats de diumenge

Per fer-ho possible, d'entrada caldria convèncer ERC, que està en ple debat intern pel relleu a la direcció i que per ara manté la intenció de passar a l'oposició. "Crec que les forces que han fet oposició contra el govern d'ERC ara s'han de posar d'acord ells per governar", ha insistit aquest dijous Oriol Junqueras.

"Màxim respecte pels seus processos interns i màxima disposició a dialogar amb tots els actors de l'independentisme", ha dit el líder de Junts, que ha insistit que volen "contribuir a la reflexió que ha de fer el conjunt del moviment independentista", després de perdre la majoria al Parlament:

"És inajornable i ha de ser coral i compartida: hem de fer la conversa que tenim pendent."

Converses que diu que ja ha començat i que, ha subratllat, vol fer amb discreció: "Poca gent, molta discreció, assumint la responsabilitat i la gravetat del moment."
 

"Si el senyor Illa fes un govern en minoria, seria tan legítim com el nostre"

També ha tornat a defensar que, segons ell, és el candidat que pot obtenir més vots en una hipotètica segona volta, quan els candidats a la presidència en tenen prou amb més vots a favor que en contra per ser investits. "El nostre bloc suma bastants diputats més que el bloc dels constitucionalistes de progrés: el PSC i els Comuns", ha dit.

I ha reivindicat la "legitimitat" de defensar-ho, recordant que Sánchez és president del govern espanyol, malgrat que les eleccions generals les va guanyar el PP, o que Collboni és alcalde de Barcelona, malgrat que les eleccions les va guanyar Trias.

"No ens hem de deixar dir que aquest intent nostre de voler encapçalar un govern no té legitimitat, molt menys per part d'aquells que reivindiquen la legitimitat, que en tenen, dels seus governs en minoria."

"Si el senyor Illa fes un govern en minoria, seria tan legítim com el nostre", ha insistit després d'una reunió en què també han participat els diputats de Junts al Congrés, així com els senadors i l'eurodiputat Toni Comín, per videoconferència.

Amb tot, encara que Puigdemont --amb 35 escons al Parlament-- aconseguís sumar els 20 vots dels republicans o fins i tot els 4 de la CUP, també necessitaria l'abstenció del PSC, que també vol presentar Salvador Illa com a candidat a la investidura, reivindicant-se com a guanyadors de les eleccions.

"Creiem que els ciutadans de Catalunya ens han donat la confiança per intentar liderar aquesta nova etapa", insistia aquest matí el líder socialista a la SER. "Tot el que no sigui acceptar el principi de realitat, la voluntat democràtica expressada pels ciutadans, crec que és un error", ha afegit Illa. 

Està previst que el debat d'investidura se celebri a finals de juny.

 

ARXIVAT A:
JuntsCarles PuigdemontEleccions Parlament Catalunya 2024
Anar al contingut