El primer ministre eslovac està "molt greu, però estable" després de l'intent d'assassinat

Robert Fico ha estat operat durant cinc hores després d'haver rebut diversos trets per part d'un home de 71 anys, que ja ha estat detingut

Redacció / AgènciesActualitzat

El primer ministre d'Eslovàquia, Robert Fico, continua en estat molt greu, però estable, després que aquest dimecres a la tarda ha estat víctima d'un intent d'assassinat al poble de Handlová, a uns 150 quilòmetres al nord-est de la capital del país, Bratislava

Segons ha informat el govern eslovac aquest dijous al migdia, la seva capacitat de comunicació és limitada.

Un home li va disparar fins a 5 trets, abans de ser detingut pels guardaespatlles del mandatari. Van ferir Fico a l'estèrnum i també a un braç i una cama. 

Fico va ser intervingut durant cinc hores per les ferides, segons ha explicat aquest dijous Miriam Lapuníková, directora de l'Hospital de Banská Bystrica, on està ingressat:

"El pacient té nombroses ferides de bala, que cal regenerar. En aquest moment es troba estabilitzat, però el seu estat és realment molt greu."
 

El presumpte autor, acusat d'intent d'assassinat premeditat

El ministre de Defensa, Robert Kalinak, ha assegurat que va ser una acció "individual, planificada i amb una clara motivació política".

L'atacant és un home de 71 anys procedent de Levice, una ciutat a uns 70 quilòmetres al sud de Handlová. Segons un mitjà eslovac, hauria declarat estar "orgullós" del que ha fet i que està en contra de les polítiques de Fico.

Ha estat formalment acusat d'intent d'assassinat premeditat per venjança, un delicte que podria suposar-li una pena d'entre 25 anys de presó i cadena perpètua.

Un mitjà local ha entrevistat el fill de l'atacant, que ha explicat que el seu pare tenia llicència d'armes, i també que no té "la més mínima idea de què volia fer, ni què havia planejat." L'agressor, però, hauria expressat, en ser traslladat a la comissaria, que no estava d'acord amb les polítiques de l'actual govern.

L'agressor, de 71 anys, detingut després del tiroteig contra Robert Fico, aquest dimecres a Handlová

Just després de l'atac, el servei d'emergències d'Eslovàquia va informar que Fico tenia almenys una ferida de bala a l'abdomen, i que l'havien traslladat amb helicòpter a un hospital de la ciutat de Banská Bystrica, a pocs quilòmetres de Handlová.

El primer ministre eslovac hauria arribat conscient a l'hospital i amb les funcions vitals estables, segons una portaveu sanitària.

Però, poc després, fonts del govern eslovac van assegurar que Robert Fico es debatia entre la vida i mort per les ferides, i que "les pròximes hores seran decisives". De fet, van dir que no l'havien portat fins a Bratislava perquè van pensar que no hi arribaria viu.

Després de l'atac, el principal partit de l'oposició, Eslovàquia Progressista, va suspendre la manifestació que havia convocat per dimecres al vespre contra la reforma dels mitjans públics impulsada per Fico.

El Consell de Seguretat de l'Estat eslovac es reuneix aquest dijous per decidir qui assumirà les competències del primer ministre en les actuals circumstàncies. I s'ha cancel·lat l'activitat parlamentària fins a dimarts vinent.

Aquest dijous estava previst que el parlament votés uns polèmics projectes de llei molt criticats per l'oposició. Entre les mesures que el govern està tirant endavant hi ha el tancament de la Fiscalia Anticorrupció --que estava investigant alguns membres del partit de Robert Fico-- i de la televisió pública RTVS, a la qual hauria fet referència l'assaltant que va disparar al primer ministre, en el moment de ser detingut.

Dispositiu policial a les portes de l'hospital on està ingressat el primer ministre Robert Rico
Dispositiu policial a les portes de l'hospital on està ingressat el primer ministre, Robert Fico (Reuters/Leonhard Foeger)

Condemna unànime a la Unió Europea

L'atac va tenir lloc quan Robert Fico i els membres del seu govern marxaven de la Casa de Cultura de Handlová després de celebrar-hi una reunió, i el primer ministre estava saludant un grup de persones.

L'atemptat ha estat condemnat per responsables polítics de la UE, començant per la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, que l'ha qualificat d'"atac vil".

El president del Consell Europeu, Charles Michel, ha afirmat que "res no pot justificar mai" un atac com aquest, i la presidenta de l'Europarlament, Roberta Metsola, ha dit que ha estat un "atac horrible".

Un reguitzell de presidents i primers ministres de països membres de la UE s'han afegit a les condemnes: el president de Sèrbia, Aleksandar Vucic, s'ha mostrat consternat per l'atac a "un amic personal".

Entre molts altres, també han condemnat l'atemptat el primer ministre d'Hongria, Viktor Orbán, el d'Àustria, Karl Nehammer, el canceller alemany, Olaf Scholz, i la primera ministra italiana, Giorgia Meloni.

També el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el primer ministre britànic, Rishi Sunak, mentre que el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha condemnat "en els termes més durs" l'atac "al cap de govern del nostre veí i aliat".

El primer ministre d'Eslovàquia, Robert Fico, en una imatge d'arxiu (Reuters)

Nacionalpopulista similar a Orbán

Robert Fico, de 59 anys, considerat un nacionalpopulista que ha abandonat els postulats socialdemòcrates, va tornar a primera línia de la política eslovaca a l'octubre, en guanyar les eleccions amb el 23% dels vots.

Ara governa amb una coalició de populistes d'esquerres i ultranacionalistes, i estava fent una gira de reunions del govern a diferents parts del país.

De tarannà molt similar al populista hongarès Viktor Orbán, Fico ha criticat les sancions de la UE a Rússia i quan ha recuperat el govern ha frenat l'ajuda militar a Ucraïna.

També ha tancat la Fiscalia Anticorrupció, que investigava casos relacionats amb el seu partit, Direcció-Socialdemocràcia. Vol tancar la radiotelevisió pública i també impulsa una llei per limitar el marge de les ONGs.

Són mesures similars a les implantades a Hongria o a Rússia i han estat el motiu de grans manifestacions en contra, amb l'acusació de voler limitar la independència judicial i la llibertat de premsa.


Relleu a la presidència del país

L'agressivitat de Fico també s'ha dirigit contra la presidenta del país, Zuzana Caputová, advocada i activista mediambiental, a la qual ha insultat i ha acusat sovint de ser "una agent nord-americana".

Caputová, que el 2019, amb 45 anys, va ser la primera dona i la persona més jove d'assumir la presidència d'Eslovàquia, però, no es va tornar a presentar per revalidar el mandat, malgrat la seva popularitat.

Aquest dimecres ha comparegut per condemnar l'atemptat, s'ha mostrat "completament commocionada pel brutal atac" i ha desitjat que Fico es pugui recuperar ràpidament.

La presidenta d'Eslovàquia, Zuzana Caputová, aquest dimecres a Bratislava

El substitut de Caputová serà Peter Pellegrini, del partit de Fico, que va guanyar les eleccions presidencials a la segona volta del 6 d'abril i prendrà possessió del càrrec d'aquí un mes.

Precisament el ministre de l'Interior, Matus Sutaj Stok, ha afirmat que l'atacant de Fico va decidir intentar el magnicidi "amb una motivació política", just després de l'elecció de Pellegrini.
 

Admirador de Putin i sospitós d'assassinat

Contrari al matrimoni gai, antimusulmà i partidari de teories conspiranoiques sobre la covid, és admirador de Vladímir Putin, se l'ha relacionat amb la Cosa Nostra i se li ha atribuït la responsabilitat d'almenys dos assassinats.

Va ser al capdavant del govern d'Eslovàquia durant 10 anys entre el 2006 i el 2018, fins que es va haver de retirar, forçat per l'escàndol de l'assassinat del periodista Ján Kuciak.

Kuciak el van matar quan treballava en un reportatge sobre les relacions de la màfia italiana amb persones de la màxima confiança del primer ministre.

Les manifestacions en protesta per l'assassinat van ser les més multitudinàries viscudes al país des de la caiguda del règim comunista titella de l'URSS, el 1989, i Fico va acabar dimitint.

Xesco Reverter, de la secció d'Internacional de la redacció de TV3, ha analitzat en aquest vídeo del canal 324 la figura de Fico i les implicacions de l'atemptat del qual ha estat víctima:

 

 

 

ARXIVAT A:
Unió Europea
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut