Maten dos funcionaris en l'espectacular fugida d'un narco que portaven a presó a França

Quatre individus obren foc contra el comboi durant el trasllat de Mohamed Amra, empresonat per robatori i acusat d'un homicidi vinculat al tràfic de drogues

Redacció/AgènciesActualitzat

Dos funcionaris de presons francesos han mort i tres més han resultat ferits, dos d'ells de gravetat, en un assalt violent a dues furgonetes penitenciàries en plena autopista que ha permès alliberar un home empresonat per robatori i acusat d'un homicidi vinculat al tràfic de drogues a Marsella. 

Un grup d'assaltants encaputxats i vestits de negre han aprofitat el pas del comboi pel peatge d'Incarville, a Normandia, per assaltar-lo amb armes llargues. El comboi no anava escortat per la policia i els agents que custodiaven el pres només portaven pistoles de mà.

L'incident ha passat cap a les onze del matí, quan el comboi tornava cap a la presó d'Evreux. El pres, Mohamed Amra, de 30 anys, tornava de prestar declaració davant un tribunal de Rouen que també l'investiga per un intent d'homicidi. 

Després del tiroteig, l'intern i els assaltants s'han escapat en un vehicle que més tard ha aparegut cremat en una zona propera. 

Les imatges que s'han difós de l'incident han commocionat el país, sobretot davant l'evidència que els autors han disparat a matar contra els funcionaris judicials.
 

Un operatiu de 200 agents els busca per terra i aire

El govern francès ha anunciat que s'ha aixecat un important perímetre de seguretat i que s'ha desplegat una important operació policial en què participen uns 200 agents i diversos mitjans terrestres i helicòpters.

El ministre de Justícia, Eric Dupond-Moretti, ha assegurat que remouran cel i terra per detenir els autors de l'atac, i el president de França, Emmanuel Macron, ha promès que seran "implacables" en una piulada a X.

El ple de l'Assemblea Nacional ha fet un minut de silenci en senyal de dol. El primer ministre, Gabriel Attal, ha rendit homenatge a les víctimes i ha llançat aquest avís als assaltants: "Els rastrejarem, els trobarem i ho pagaran".
 

 
Vincles amb el tràfic de drogues

La policia sosté que l'atac l'ha comès un comando d'almenys quatre homes que anaven en dos vehicles i que han alliberat el reclús, Mohamed Amra, de 30 anys i conegut amb el sobrenom de "La Mosca".

A Amra el van condemnar fa pocs dies a 18 mesos de presó per diferents robatoris comesos el 2019 amb diverses circumstàncies agreujants.

A més, està processat per un intent d'homicidi comès al voltant de Rouen, la mateixa zona on ha aconseguit fugir, i per un segrest i homicidi comès el 2022 a prop de Marsella en un cas que estaria vinculat al tràfic de drogues, segons la Fiscalia.

Segons fonts que cita l'agència France Presse, Mohamed Amra és el cap d'una organització criminal dedicada al narcotràfic i és sospitós d'haver ordenat diversos assassinats. 

La Fiscalia de París ha informat que la investigació del cas l'ha assumit la jurisdicció nacional de lluita contra el crim organitzat i que s'ha obert una causa per diversos delictes, entre els quals homicidi i temptativa d'homicidi en grup organitzat.

L'atac s'ha produït l'endemà de la presentació d'un informe del Senat sobre el tràfic de drogues, que alerta que ni la justícia ni la policia estan preparats per a l'expansió i extensió del crim organitzat.

L'informe proposa reaccionar com els Estats Units, creant una administració de control de drogues, i una fiscalia especialitzada per lluitar contra aquesta activitat delictiva.

 

ARXIVAT A:
NarcotràficFrança
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut