Corrupció en el torn d'ofici a Sabadell? S'investiga la cúpula del Col·legi d'Advocats

El jutge investiga si alguns advocats haurien rebut un tracte de favor per cobrar més, mentre el col·legi nega irregularitats i diu que gestiona el torn d'ofici segons la normativa

Pere Bosch / Roger RoviraActualitzat

El jutjat d'instrucció 4 de Sabadell investiga els màxims responsables del Col·legi d'Advocats de la ciutat, inclosa la degana, pels delictes de malversació de cabals públics, tràfic d'influències i corrupció entre particulars, segons ha pogut saber TV3. 

El magistrat vol aclarir per què un grup d'advocats van facturar quantitats molt superiors a la mitjana per la seva actuació al torn d'ofici, un servei de justícia gratuïta per als ciutadans que es finança amb diners públics.

La causa es troba en la fase d'instrucció i aquest dimecres el magistrat ha pres declaració als tres investigats: la degana, Eulàlia Barros; el tresorer, Roger de la Guerra, i el secretari i responsable del torn d'ofici del Col·legi d'Advocats de Sabadell, David Mor

Al novembre, dos advocats de la ciutat, David Granados i Harold Roig, van posar en coneixement de la Fiscalia de Sabadell les suposades irregularitats en el funcionament del torn d'ofici, alertats pels elevats imports que cobraven alguns dels seus companys. 

Després de saber-se els fets, a principis d'any, el ministeri públic va denunciar-los al jutjat i el magistrat va obrir diligències d'investigació.
 

Una facturació desorbitada

TV3 ha tingut accés a un document aportat a la causa que mostra la facturació dels advocats adscrits al torn d'ofici de Sabadell l'any 2022. És un llistat anònim, on els noms han estat substituïts per un codi aleatori.

De l'anàlisi d'aquesta relació, se'n desprèn que la facturació mitjana és d'aproximadament 15.000 euros per advocat, però n'hi ha 14 que superen els 20.000 euros.

Al capdamunt de la llista, destaca un advocat que va superar els 54.000 euros per aquest concepte; en 5 anys, va facturar al torn d'ofici de Sabadell més de 196.000 euros.

Segons els denunciants, aquesta facturació anòmala s'explicaria per diverses causes:

Acumulació de guàrdies molt superior a la d'altres advocats.

La distribució de guàrdies del torn d'ofici es basa en una llista on hi ha tots els advocats que s'hi han inscrit i que s'han de distribuir sota criteris d'igualtat, equitat i imparcialitat. Els denunciants, davant les grans diferències en les facturacions, sospiten que s'hauria afavorit un grup de lletrats perquè se'ls assignessin més guàrdies.

Un dels denunciants, l'advocat David Granados, ha explicat a TV3 que, en la seva opinió, "s'ha fet els ulls grossos" i que hi ha advocats que fan 16 guàrdies al trimestre quan l'habitual, assegura, és fer-ne 2 o 4. 

"Aquí a Sabadell, i no està contemplat al reglament, es poden cedir sessions. Per favoritisme, amiguisme o perquè jo vull, li puc donar les meves guàrdies a la persona que jo vull. A l'assemblea del torn, vaig preguntar als responsables quin era l'article que permetia les cessions i la resposta va ser que cap, però que sempre es feia."

A més, denuncien que els casos oberts d'advocats que es jubilen s'adjudiquen igualment amb caràcter discrecional i no de forma equitativa entre tots els professionals. 

► Facturacions exagerades per tràmits injustificats.

Els denunciants refereixen que alguns advocats fan un ús indegut dels mòduls que estableixen la compensació econòmica per la prestació del servei del torn d'ofici.

En concret, han detectat un abús del mòdul 33, previst en casos d'execució de resolucions judicials de més de 2 anys o quan es designa un nou advocat. La compensació prevista és de 230,71 euros, i diuen que en alguns casos s'han cobrat de forma injustificada per tràmits senzills.


El col·legi nega irregularitats

Fonts de l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Sabadell neguen a TV3 qualsevol irregularitat i asseguren que han gestionat el torn d'ofici segons la normativa.

La institució ha fet públic aquest dijous un comunicat en què "nega de forma rotunda totes les acusacions" i considera que la denúncia és "interessada" i "respon només a un intent de desprestigiar la imatge i l'honorabilitat" de la institució. 

A més, assegura que el de Sabadell és l'únic col·legi de Catalunya "que té totalment automatitzada la gestió dels canvis de guàrdies del torn d'ofici a través d'una intranet de lliure accés per tots els advocats i advocades que hi estan inscrits" i que això, a banda d'afavorir la transparència, "en garanteix la igualtat, equitat i imparcialitat i impossibilita que es pugui transgredir la normativa vigent".

La institució ha confirmat que ha obert un expedient a tres advocats i que els ha demanat la justificació explícita de les seves elevades facturacions. I afegeix que, prèviament, en va informar el Departament de Justícia i el Consell de l'Advocacia Catalana. 

El cas continua en la fase d'instrucció, pendent que el jutge ordeni noves diligències.

La degana de Sabadell, Eulàlia Barros, també és la presidenta de la Comissió del Torn d'Ofici del Consell de l'Advocacia Catalana (ACN)

Què és el torn d'ofici?

El torn d'ofici és un servei públic que garanteix l'assistència i la defensa de les persones que sol·licitin advocat d'ofici o no en nomenin cap quan calgui la seva intervenció. Es finança amb una subvenció del Departament de Justícia als col·legis d'advocats.

El 2022 el de Sabadell va rebre de la Generalitat un total de 2.816.000 euros per prestar aquests serveis de justícia gratuïta als ciutadans. Cada any, el torn d'ofici a Catalunya té un impacte de 60 milions d'euros.

Fa tot just un any els advocats del torn d'ofici van organitzar protestes i van elaborar un manifest on exigien que volen recuperar el prestigi d'aquest servei i que s'actualitzin els preus que cobren per la feina que fan.

 

ARXIVAT A:
CorrupcióJudicial
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut