Marta Farrés, amb Meritxell Batet, en la campanya del PSC del 2019
Marta Farrés, amb Meritxell Batet, en la campanya del PSC del 2019
ELECCIONS MUNICIPALS 2023

Municipals a Sabadell: Marta Farrés intenta retenir el feu socialista davant d'una oposició 100% renovada

El diputat Joan Mena encapçala la candidatura d'En Comú Podem, i ERC i la Crida, amb Gabriel Fernández i Nani Valero, aspiren a provocar un canvi

Xavi RossinyolActualitzat

La clau

El PSC espera consolidar el feu de Sabadell, on Marta Farrés ha intentat passar pàgina de l'època Bustos i dels casos de corrupció. Les incògnites són si l'oposició d'ERC i La Crida aconseguirà bastir una majoria alternativa, com va fer el 2015, i com decantaran la balança En Comú Podem, que presenta Joan Mena, i Junts, que ha estat el soci preferent de Farrés durant tot el mandat. Sobre la taula, hi ha grans projectes, com la Ronda Nord, que ha d'unir la ciutat amb Terrassa.

Com està ara l'Ajuntament

Ajuntament de Sabadell

El PSC va guanyar amb rotunditat el 2019, i té 10 dels 27 regidors del ple. Ha governat amb l'única regidora de Podem, Marta Morell, ara no adscrita, perquè el partit la va expulsar el 2021. Junts (3) ha estat el soci preferent del govern municipal. A l'oposició, hi ha ERC (7 regidors), La Crida (3) i Ciutadans (3).


La batalla electoral

Fa quatre anys, Marta Farrés va aconseguir una proesa a Sabadell: doblar els resultats del PSC (de 5 a 10 regidors) i passar pàgina de Manuel Bustos i el cas Mercuri. La victòria va estar a punt de ser amarga per als socialistes: ERC (7 regidors) i la Crida, en què s'integra la CUP (3), van intentar formar un govern alternatiu, com ja havien fet en el mandat anterior, però, per a això, necessitaven els 3 regidors de Junts i l'única regidora de Podem, Marta Morell, que va acabar sent clau per decantar la balança.


Polèmica amb la regidora de Podem

Morell va donar l'alcaldia al PSC i, a canvi d'això, ha estat segona tinent d'alcaldia durant tot el mandat i, de retruc, un focus de polèmica permanent: primer, quan l'Ajuntament va intentar contractar el seu company, l'historiador i expert en nutrició Juanjo Cáceres, com a assessor, operació que es va frustrar quan l'oposició la va portar a la Comissió d'Ètica Pública; després, quan efectivament la Diputació de Barcelona (PSC-Junts) el va acabar fitxant com a assessor de l'àrea de l'Àrea d'Educació, Esports i Joventut, càrrec que encara manté, i finalment, quan la pròpia Morell va ser expulsada del seu partit, Podem, per "irregularitats" en la confecció de les llistes electorals.

Des de la tardor del 2021, Morell és regidora no adscrita, manté la tinença d'alcaldia, i vol continuar al pròxim ple municipal, amb una nova candidatura independent, que ha batejat com Sentim Sabadell.


Regidor expulsat

El mandat ha acabat amb el tercer tinent d'alcaldia fora del govern. El 20 de març, l'alcaldessa va decidir expulsar del govern Jesús Rodríguez i denunciar-lo a la fiscalia per "amenaces" i "coaccions", que haurien tingut lloc al seu despatx quan Farrés li va comunicar que no comptava amb ell per a la llista electoral del PSC. Rodríguez és funcionari de l'Ajuntament. 


Les obres de la Ronda Nord

Farrés aspira a millorar els resultats amb projectes de futur, com la Ronda Nord, el tram de Quart Cinturó que ha d'unir Sabadell i Terrassa, finalment inclòs en l'acord de pressupostos PSC-ERC a la Generalitat; la construcció de la primera residència de gent gran pública, al Parc Central, i el polèmic SurfCity, una piscina d'onades privada, per a la qual l'Ajuntament cediria els terrenys. L'alcaldessa vol rendibilitzar l'obra de govern: l'ampliació de l'hospital Parc Taulí, el nou passaig de la Plaça Major i la transformació de l'eix Gran Via-Ripoll.


Suport extern de Junts

En la majoria de grans projectes, Farrés ha tingut el suport cabdal de Junts, que li ha aprovat els quatre pressupostos del mandat. La formació independentista vol continuar sent clau després del 28 de maig amb un nou candidat. L'última líder del partit, Lourdes Ciuró, va deixar l'Ajuntament el 2021 per ser consellera de Justícia. Ara, encapçalarà la candidatura l'empresari Lluís Matas.


ERC i la Crida es renoven

L'oposició arriba 100% renovada a les urnes. El 2019, aspiraven a la revàlida Juli Fernández, per ERC, i Maties Serracant, per la Crida (CUP), que s'havien dividit l'alcaldia (dos anys i dos anys) en el mandat anterior. Ara, Fernández és conseller de Territori i Serracant assessor seu al govern. El 28M, ERC presenta l'investigador d'origen uruguaià Gabriel Fernández com a número 1, i la Crida, l'educadora social Nani Valero, tots dos regidors a l'oposició.


Joan Mena, candidat d'En Comú Podem

El diputat al Congrés Joan Mena serà el candidat d'En Comú Podem, amb l'esperança de millorar els resultats i recuperar influència en una ciutat que va ser governada 20 anys pel PSUC (1979-1999). En les últimes eleccions, els comuns i Podem es van presentar per separat, i els comuns es van quedar fora de l'Ajuntament.

Ciutadans opta per recuperar el geògraf Joan García, actual diputat al Parlament de Catalunya, que ja va ser candidat el 2007, el 2011 i el 2015. Adrián Hernández, exportaveu de Cs al ple, va presentar la dimissió al febrer, i s'ha acabat integrant a la candidatura de Farrés, igual que l'excoordinador local de Cs a Sabadell, Sergio Salcedo.

I el PP estrena candidata: l'antropòloga Cuca Santos, que es presenta com a "madrilenya resident a Catalunya" i que fa bandera de la lluita contra les ocupacions de pisos.

 
ARXIVAT A:
Eleccions municipals 2023
Anar al contingut