Líban/Israel

L'ONU consensua una declaració edulcorada sobre l'atac mortal contra una base seva al Líban i insta Israel a investigar-lo

El Consell de Seguretat de les Nacions Unides no ha aconseguit arribar a un acord per condemnar la mort de quatre dels seus observadors al Líban en un atac aeri israelià. Després de diversos intents, els Estats Units s'han negat a qualificar l'incident d'"aparentment deliberat", com proposaven la Xina i altres estats membres. Finalment, en el text aprovat es declaren "profundament consternats" pels fets i insten el govern d'Israel a obrir una investigació de l'atac. Segons l'informe preliminar de l'ONU, els Cascos Blaus van demanar fins a deu vegades a l'exèrcit hebreu que aturés els bombardejos.

Actualitzat

Durant hores s'ha anat edulcorant el text i finalment s'ha limitat a condemnar genèricament qualsevol atac deliberat contra personal de l'ONU, i els membres del Consell s'han declarat "profundament consternats" pels fets. Igualment, la declaració insta el govern d'Israel a obrir una investigació de l'atac. I és que, segons l'informe preliminar de l'ONU, els Cascos Blaus van demanar fins a deu vegades a l'exèrcit hebreu que aturés els bombardejos.

Les Nacions Unides van confirmar dimecres que quatre observadors de la Finul -la força de pacificació que l'ONU té desplegada al sud del Líban des de l'any 78- havien mort en un atac aeri de l'exèrcit israelià. El secretari general de l'ONU, Kofi Annan, va ordenar que s'obrís una investigació immediata de l'atac, que va qualificar "d'aparentment deliberat".

Segons una investigació preliminar d'urgència feta per l'ONU, els cascos blaus víctimes del raid aeri van alertar les forces aèries israelianes fins a deu vegades perquè aturessin l'ofensiva. Finalment, però, un dels obusos va impactar de ple a la base i va causar la mort dels quatre observadors internacionals.

Aquestes no són les primeres baixes de la Finul des que va començar l'ofensiva israeliana al Líban. Dilluns, dos soldats van resultar ferits. La Finul té desplegats actualment a la zona 2.000 soldats i el seu mandat s'exhaureix el dia 31 d'aquest mes, tot i que l'ONU està negociant prorrogar-lo.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut