Israel/Itàlia

Israel intensifica l'ofensiva aèria perquè creu que la Conferència de Roma ho avala

El gabinet israelià de seguretat ha decidit intensificar els atacs aeris contra els nuclis de resistència de Hezbollah al sud del Líban, però no ampliar les seves incursions terrestres després de la mort a Bint Jbeil de nou soldats en els combats amb tancs per controlar la ciutat considerada "capital" de la milícia. Finalment s'ha decidit seguir amb l'ofensiva amb la mateixa estratègia, però no "mobilitzar una força massiva" amb una gran quantitat de reservistes i el llançament d'una operació d'uns dos mesos al sud del Líban. La decisió s'ha pres després de valorar que la Conferència de Roma els ha "autoritzat a continuar" les operacions militars al Líban.

Actualitzat

El govern d'Israel considera que té llum verda per continuar els atacs i ha decidit "seguir l'ofensiva amb la mateixa estratègia, combinant incursions puntuals per terra i atacs aeris, no mobilitzar una força massiva". A més considera que els termes en què es van expressar els participants en la conferència de Roma els autoritzen a no cenyir-se a un límit temporal, de manera que treballen amb la hipòtesi que podran "actuar tot el temps que necessitin", segons han afegit les fonts.

Amb tot, sembla que finalment el Tsahal s'ha fet enrere de la seva primera intenció d'ampliar els atacs a territori libanès després que els militars israelians havien demanat una gran mobilització de reservistes i el llançament d'una operació d'uns dos mesos de durada. Amb tot, s'ha decidit que hi podria haver un nou reclutament de reservistes, però que aquest no seria per ampliar les forces sinó només per a rellevar alguns combatents.

A la reunió, el primer ministre israelià, Ehud Olmert, ha dit que l'exèrcit avança cap al compliment dels objectius, que són essencialment "desarmar la guerrilla xiïta libanesa de Hezbollah i fer que es retiri de la frontera amb Israel". Olmert ha dit que Israel no té intenció d'enfrontar-se amb Síria.

La reunió d'emergència va ser convocada després que hi hagués durs combats al sud del Líban, que van causar la mort a nou soldats israelians. Amb tot, a la reunió també ha estat present la recent reunió de 15 països a Roma.

En aquest sentit, la impressió positiva de la Conferència de Roma és compartida també per la secretària d'Estat nord-americana. Condoleezza Rice ha considerat que imposar ara un alto el foc immediat, que no podia ser "permanent i durador", no serviria de res. El més important, segons Rice, és que la cimera ha servit per identificar "els elements" que poden permetre aturar definitivament les hostilitats. Pels països àrabs, per contra, la conferència ha estat un fracàs per no haver aconseguit imposar un alto el foc. Per la UE, els resultats no han estat prou satisfactoris però tampoc inexistents.

Recordem que els països participants en la Conferència internacional sobre el Líban no van aconseguir forçar cap alto el foc i en canvi van acordar organitzar una conferència de donants per recaptar diners per a la reconstrucció del país i establir corredors humanitaris per poder portar l'ajuda humanitària als libanesos. La Conferència va demanar també a les Nacions Unides el desplegament d'una força internacional al Líban sota el comandament de l'ONU, tant bon punt sigui possible. I és que hi va haver consens sobre la necessitat d'un alto el foc urgent, però no immediat.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut