Els forts vents han impulsat les flames (REUTERS)

Les sirenes i el sistema d'alerta no van funcionar a Lahaina, on ja hi ha 93 morts pel foc

Investiguen per què no van sonar les alertes advertint del foc a Lahaina, Hawaii, en el foc més mortífer dels Estats Units en l'últim segle

RedaccióActualitzat

Es podria haver fet més per protegir les persones del país i els turistes dels incendis que arrasen l'illa de Maui, a Hawaii, des de la mitjanit de dimarts? És el que es pregunten ara en la investigació a les autoritats de la zona després que no sonessin les sirenes advertint del foc i que no funcionés el sistema d'alertes al mòbil pel tall en el subministrament elèctric. 

Segons les autoritats, hi va haver un seguit de factors, com els múltiples incendis i els forts vents, que no els van permetre coordinar-se en temps real amb l'agència de gestió d'emergències, que és la que emet alertes i ordres d'evacuació.

Ja són 93 les víctimes mortals dels incendis a l'illa hawaiana, una xifra que anirà en augment, segons les autoritats, perquè encara hi ha moltes persones desaparegudes i els gossos entrenats per detectar cossos han inspeccionat només el 3% de l'àrea de cerca.

Es tracta, doncs, de l'incendi més mortífer dels Estats Units en l'últim segle i el pitjor desastre natural de Hawaii, superant el tsunami del 1960, que va deixar 61 morts, i el foc a Califòrnia el 2018, amb 85 persones mortes. El 1918 en un incendi a Minnesota i Wisconsin van morir 453 persones.

Al llarg d'aquests dies, més de 15.000 turistes han marxat de l'illa, i un miler d'habitacions d'hotel són, aquests dies, per a les persones del país que s'han quedat sense casa, com la June Lacuesta, que busca nou familiars de qui no sap res des de dimarts: "Encara no puc descriure els sentiments que tinc quan veig Lahaina."

El governador de Hawaii, Josh Green, ha recomanat anar amb precaució perquè "hi ha estructures de metalls pesants que encara poden caure sobre la gent". 

Un vaixell calcinat flotant al mar (REUTERS)


Maui, devastada per les flames

Els responsables de l'organisme que gestiona les emergències als Estats Units han avaluat en gairebé 6.000 milions de dòlars el cost dels danys provocats pel foc, i ja auguren que el període de recuperació serà llarg, amb milers d'edificis destruïts i 850 hectàrees cremades.

Aquest és l'abans i el després del foc a la localitat turística de Lahaina:

 

Sobreviu l'icònic arbre de Maui

Però, enmig de la desgràcia, una bona notícia. El gegantí i icònic arbre de l'illa de Maui, a Lahaina, ha sobreviscut a les flames malgrat haver-se cremat tot el seu fullatge.

Es tracta d'un banià de 18 metres d'alçada amb un gran significat espiritual per als hawaians. Va ser importat de l'Índia i plantat l'any 1873 al centre de l'illa.

 

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsIncendis
Anar al contingut