El foc arrasa a Hawaii: més de 60 morts i part de l'illa de Maui reduïda a cendra

Els incendis han obligat a evacuar milers de persones i ha destruït centenars d'edificis a la població costanera de Lahaina

RedaccióActualitzat

L'illa hawaiana de Maui, als Estats Units, viu les hores més crítiques pels incendis, que hi han provocat més de 60 morts, segons han informat les autoritats locals, i arrasen bona part de l'illa, amb un miler d'edificis danyats o destruïts.

Es tracta d'"el major desastre natural de la història de l'estat", segons ha declarat aquest dijous el governador de Hawaii, Josh Green.

Una de les zones més afectades ha estat Lahaina, una població turística situada a l'oest de l'illa, on el foc ha destruït diverses infraestructures i habitatges. Milers de veïns de la zona han estat desallotjats i la Guàrdia Costanera ha hagut de socórrer diverses persones que s'havien refugiat de les flames al mar.

Hi ha milers de desplaçats entre els 170.000 habitants de Maui, i uns 11.000 turistes ja han estat evacuats des que els focs van començar dimarts.

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha declarat l'illa de Maui zona catastròfica. D'aquesta manera l'illa podrà rebre fons federals: "Qualsevol que hagi perdut un ser estimat, que casa seva hagi estat afectada o destrossada, rebrà ajuda immediatament", ha dit. 

Lahaina, engolida per les flames

Diversos vídeos a les xarxes socials testimonien la propagació de les flames, que han arribat fins al port de Lahaina, on també han calcinat les embarcacions quee hi havia amarrades:

Habitants de la zona expliquen com han viscut en primera persona el ràpid avanç de l'incendi. Dustin Johnson és mariner de Lahaina:

"La bola de foc ha vingut de cop des de darrere dels arbres i s'ho ha endut tot i he hagut de sortir corrents. He intentat ajudar tothom que podia pel camí."

Les imatges a vista de dron demostren que bona part de la població costanera ha quedat sepultada pel foc. El president dels Estats Units, Joe Biden, va emetre ahir un comunicat en què anunciava que havia ordenat mobilitzar recursos federals per ajudar en les tasques de rescat. La tinent governadora de Hawaii, Sylvia Luke, ha assegurat que la reconstrucció "durarà anys" i que caldrà donar suport als residents i als negocis de la zona: "Hem d'esbrinar una manera d'ajudar molta gent en els pròxims anys."

 

L'huracà Dora impulsa l'avanç del foc

L'incendi s'ha propagat d'est a oest, des de la reserva natural de West Maui. Les altes temperatures, la baixa humitat i els forts vents de fins a 100 km/h provinents de l'huracà Dora, a més de 1.200 quilòmetres, han impulsat la ràpida expansió del foc. A més a més, els Bombers s'han hagut de repartir entre dos incendis forestals més que cremen en altres punts de l'illa de Maui.

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsIncendis
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut