Hawaii investiga les autoritats locals pels incendis, que deixen almenys 80 morts

Ja han sortit 15.000 dels turistes que hi havia a Maui, i dos dels tres incendis que hi ha a l'illa ja estan parcialment controlats

RedaccióActualitzat

La justícia de Hawaii ha obert una investigació sobre l'actuació de les autoritats locals durant l'episodi d'incendis que crema bona part de l'illa de Maui i que deixa almenys 80 persones mortes i centenars de desapareguts.

Una de les zones més afectades ha estat Lahaina, una població turística situada a l'oest de l'illa, on el foc ha destruït diverses infraestructures i habitatges.

Milers de veïns de la zona han estat desallotjats i la Guàrdia Costanera ha hagut de socórrer diverses persones que s'havien refugiat de les flames al mar.

És el cas del Vixay Phonxaylonkham i la seva família, que venien de Califòrnia a visitar uns parents. Se'n fa creus d'haver sobreviscut a l'incendi de Lahaina. Intentaven fugir de les flames en cotxe, però un embús els va deixar atrapats entre el foc i l'oceà. Van decidir llançar-se a l'aigua, on van trobar una planxa de fusta per agafar-s'hi. Van ser tres hores d'infern fins que els van rescatar:

"Tot cremava al voltant, explosions, cotxes explotant, guspires volant. No podíem respirar, no hi havia aire, només monòxid de carboni. Vam aguantar com vam poder. L'oceà gairebé s'emporta els meus fills diverses vegades, però som aquí. Vam aguantar junts. Em vaig dir que no moriríem d'aquesta manera." 


Altres han tingut menys sort. A banda dels més de 60 morts, hi ha un miler de desapareguts que els equips d'emergència busquen. Lahaina ha passat de ser una bonica ciutat turística, que conservava edificis històrics del segle XIX, a oferir un trist paisatge de cendres.  


Un veí de Lahaina ha explicat que va apagar incendis a Califòrnia, però que mai havia vist res arrasar tan ràpid com ara. Precisament, el governador de Hawaii, Josh Green, va dir dijous que era "el desastre natural més greu de la història de l'Estat". 

Ja han marxat 15.000 dels turistes que hi havia a Maui i les autoritats han demanat que, de moment, no hi vagi ningú. Així es poden fer servir els hotels que queden per oferir allotjament als habitants del país que s'han quedat sense casa.

Cotxes fent cua
Cues per fugir de l'illa de Maui (Reuters/Marco Garcia)

Dels tres incendis que hi ha a l'illa, dos ja estan parcialment controlats


Com va començar el foc

El foc va començar a mitjans d'aquesta setmana  i es va propagar d'est a oest, des de la reserva natural de West Maui. Les altes temperatures, la baixa humitat i forts vents alisis de fins a 100 km/h van impulsar la seva ràpida expansió.

A més a més, els Bombers s'han hagut de repartir entre els altres dos incendis forestals més que han cremat en altres punts de l'illa.

 

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsIncendis
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut