Pequín

La Xina reconeix 60.000 morts pel coronavirus el primer mes sense política covid zero

Fins ara només havia informat de 5.000 morts des de l'inici de la pandèmia, un balanç que s'ha incrementat de sobte per la fi de les restriccions massives

RedaccióActualitzat

Les autoritats sanitàries xineses han anunciat la mort de gairebé 60.000 persones per la covid entre el 8 de desembre passat i el 12 de gener d'aquest any.

Al desembre va ser quan la república asiàtica va començar a relaxar les restriccions contra la pandèmia.

Faltarà saber les dades a partir del 8 de gener, quan el país va obrir les fronteres, tancades des de l'esclat de la pandèmia, el 2020.

Els aeroports i fronteres terrestres van recuperar l'activitat enmig del brot de covid més important a la Xina i entre crítiques per la falta d'una obertura gradual o de mesures com incrementar la vacunació de la població més vulnerable.

Dubtes sobre les dades de covid de la Xina

La ràpida propagació del virus entre els xinesos les últimes setmanes ha generat dubtes de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) sobre la fiabilitat de les xifres oficials.

Tot i les imatges de saturació als hospitals, fins ara les autoritats només havien admès un petit nombre de defuncions pel SARS-CoV-2, un balanç que ara s'ha incrementat de forma sobtada.

Els experts mundials en salut van pronosticar almenys un milió de morts relacionades amb la covid a la Xina aquest any, però el país fins ara només havia informat de 5.000 víctimes des de l'inici de la pandèmia, un dels índexs més baixos del món.

Segons el diari Global Times, la Comissió Nacional Sanitària de la Xina ha informat aquest dissabte de 59.938 morts en poc més de 30 dies, amb una edat mitjana de 80,3 anys i amb més del 90% de víctimes amb malalties prèvies.

Les morts van ser en hospitals i la immensa majoria, més de 54.000, van ser per malalties que van empitjorar per la covid, mentre que 5.503 es van atribuir a fallades respiratòries a causa del virus, d'acord amb la informació oficial.  

Passatgers en una estació de tren de Pequín aquest divendres
La festa de l'any nou xinès mobilitza milions de persones (Reuters/Tingshu Wang)

La comissió ha assegurat que el pic de l'actual onada de covid va ser el 5 de gener, tres setmanes després d'abandonar la política de covid zero, amb confinaments i controls massius que la població va acabar qüestionant.

Els experts xinesos apunten, però, que la incidència continuarà a l'alça fins al febrer o març, tenint en compte que l'any nou xinès, que comporta molta mobilitat, se celebra aquest any el 22 de gener.

La Xina ha defensat que és "transparent" en la informació i ha reclamat que s'eviti "polititzar la pandèmia", en referència als controls imposats als viatgers procedents del seu territori a països europeus o als Estats Units.

 

ARXIVAT A:
XinaCovid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut