Control covid a l'Aeroport Internacional de Milà a passatgers provinents de la Xina (Reuters/Jennifer Lorenzini)

La UE recomana imposar un test de covid negatiu als viatgers procedents de la Xina

També s'inclina per fer controls aleatoris i per l'obligatorietat de la mascareta per als passatgers de la Xina com a resposta coordinada a l'augment de casos

RedaccióActualitzat

La Unió Europea vol evitar perdre el control sobre les noves variants de covid, i aquesta tarda ha acordat una posició comuna sobre els viatgers que venen de la Xina, que és el país on ara mateix hi ha l'escalada de contagis més preocupant.

Recomana als estats membres introduir el requisit d'un test negatiu de covid --fet en les darreres 48 hores-- per als passatgers de la Xina que entrin en territori comunitari. A més, s'inclina per fomentar l'ús de la mascareta i fer controls aleatoris als aeroports per als viatgers procedents del gegant asiàtic, a més d'examinar les aigües residuals dels avions.

"Es recomana enèrgicament als Estats membres que introdueixin, per a tots els passatgers procedents de la Xina, el requisit d'una prova de covid-19 negativa feta 48 hores abans de la sortida", diu el comunicat del grup de Resposta Política Integrada a les Crisis (IPCR), on participen els 27 estats membres i les institucions comunitàries de la Unió Europea.

Els estats hauran de decidir si les apliquen i revisaran els resultats de les mesures a mitjans de gener.

 

Brussel·les vol coordinació

L'explosió de casos a la Xina ha fet reaccionar els països i Europa busca una resposta conjunta. La majoria de membres aposten per demanar proves a tots els viatgers procedents de la Xina i que es facin abans de sortir del seu país. També s'inclinen per altres recomanacions com la mascareta als vols des de la Xina o el control d'aigües residuals dels avions, a més de vigilar l'entrada de noves variants i millorar la seqüenciació del virus.

Si no hi ha coordinació, subratlla Brussel·les, no hi haurà efectivitat. I és que mentre que Espanya i alguns països ja fa 4 dies que apliquen controls a qui arriba de la Xina, d'altres com Bèlgica no prenen mesures.

Des del Centre Europeu pel Control de Malalties insisteixen que són les mateixes variants que ja circulen al continent i subratllen l'alta immunitat de la població europea.

La imposició de proves covid són, per la IATA, principal representant de les companyies aèries mundials, una resposta impulsiva i ineficaç, en línia amb la Xina, que, després de tres anys de mesures draconianes contra nacionals i estrangers, respon amb crítiques diàries al que qualifica de pràctiques discriminatòries i manipulació política. El govern va anunciar aquest dimarts 5 morts per covid.

ARXIVAT A:
Unió EuropeaXinaCovid-19
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut