Les fronteres s'han reobert quan falten 15 dies per a l'Any Nou xinès (EFE/EPA/Jérôme Favre)

La Xina obre fronteres per primer cop des del 2020 i deixa enrere la política de covid zero

Emoció i retrobaments en les primeres hores d'uns dies en què es preveuen milions de desplaçaments, coincidint amb l'Any Nou xinès

RedaccióActualitzat

El gir de 180 graus de la Xina en la seva lluita contra la covid ha fet aquest diumenge un nou pas amb la reobertura completa de les fronteres.

No les obria des del març del 2020, quan va esclatar la pandèmia, i ara ho fa enmig del brot de covid més important al país.

Als aeroports i a les fronteres terrestres la circulació ja no està restringida. Per entrar a la Xina ja només s'ha de presentar un test negatiu fet 48 hores abans.

La circulació per l'interior del país també es pot fer sense restriccions per la covid, i moltes persones estan aprofitant les primeres hores per desplaçar-se i visitar familiars que feia mesos que no veien en persona.

Els primers viatgers ho han explicat amb emoció als periodistes que han trobat durant el trajecte. A l'estació de trens de Lok Ma Chau, la passatgera Teresa Chow explica com ha estat el primer viatge fins a Hong Kong.

"Estic molt contenta, molt contenta! No he vist els meus pares des de fa anys! No estan bé de salut i no els he pogut anar a veure ni quan van tenir càncer. Ara estic contenta."

Jackie Zhen, un altre viatger, explica l'odissea que va passar l'última vegada que havia intentat travessar la frontera.

"L'última vegada que vaig venir a Hong Kong em vaig haver d'esperar mig mes, i al final vaig haver de girar cua i tornar cap a Turquia perquè no em van deixar entrar."

Tot plegat en uns dies en què s'esperen milions de desplaçaments empesos per aquestes ganes de retrobar-se. I més tenint en compte que d'aquí quinze dies se celebra l'Any Nou xinès, un període vacacional per a molts en què sol ser habitual viatjar per reunir-se amb la família.


Adeu covid zero... de portes endins

D'aquesta manera s'ha acabat la política de covid zero vigent fins fa poques setmanes, però el canvi de portes endins també ha tingut una resposta des de fora.

Més d'una dotzena de països han decidit imposar restriccions als passatgers que arriben de Pequín i altres aeroports xinesos, en un intent de controlar sobretot noves variants del virus.

Molts desplaçaments serviran per retrobar-se amb familiars (EFE/EPA/Jérôme Favre)

Les mascaretes són obligatòries als vols i des de la Unió Europea es recomana fer testos als passatgers provinents de la Xina, una mesura que és d'obligat compliment en alguns països, com Itàlia o França.

També és el cas d'Espanya, on des del 31 de desembre ja es demana un test negatiu als viatgers que aterrin al Prat o a Barajas procedents d'aquest país. Pot ser un test d'antígens o una PCR, o, si no, un certificat de vacunació.

A més, a Catalunya, el Departament de Salut aposta fer una PCR als viatgers que donin positiu i seqüenciar les mostres per conèixer el tipus de virus.

A Bèlgica fins i tot s'estan fent controls a les aigües residuals dels avions. Després del vol transcontinental, els dipòsits estan plens i les anàlisis han de permetre saber si la concentració del coronavirus és prou significativa.

Pel que fa al Regne Unit, es demana una prova negativa abans d'embarcar-se i des d'avui es poden fer testos aleatoris als passatgers quan arriben.

A diferència d'Europa, el Marroc ha tirat pel dret i és el país més estricte perquè ha prohibit l'entrada al seu territori a qualsevol passatger que vingui de la Xina.


Les dades de la Xina, una preocupació per a l'OMS

La situació de la covid a la Xina preocupa l'Organització Mundial de la Salut, que s'esforça perquè el règim de Pequín li faciliti dades reals.

A mesura que es van anar relaxant les mesures, en pocs dies, els contagiats van començar a ser milions. La taxa de vacunació a la Xina és baixa i l'eficàcia de la seva vacuna qüestionable.

Gairebé un 20% dels xinesos es van infectar de covid al desembre. I en un país amb 1.400 milions d'habitants preocupa especialment tanta circulació del virus.

ARXIVAT A:
Unió EuropeaXinaCoronavirus Covid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut