Detall d'una papereta de Junts per Catalunya amb el dibuix de la cara de Carles Puigdemont (ACN)
Detall d'una papereta de Junts per Catalunya amb el dibuix de la cara de Carles Puigdemont (ACN)

JxCat inclourà un dibuix de la cara de Puigdemont a les paperetes de les europees

Es tracta d'una decisió prèvia al veto de la Junta Electoral Central a Puigdemont, Comín i Ponsatí com a candidats al 26M

RedaccióActualitzat

Les paperetes de Junts per Catalunya-Lliures per Europa (Junts), la candidatura per les eleccions europees del 26 de maig que havia d'encapçalar Carles Puigdemont, inclouran un dibuix fet a mà de la cara de l'expresident de la Generalitat com a logotip. El retrat és de l'il·lustrador Jordi Magrià, que l'ha cedit a la candidatura.

Concretament només seran les paperetes que es distribuiran fora de Catalunya. Cal tenir en compte que Espanya té una circumscripció única per a aquestes eleccions i a Junts per Catalunya també se'ls pot votar a Ceuta o Ferrol, per exemple. Les paperetes dels col·legis electorals d'aquí portaran el logo de Junts per Catalunya.

Puigdemont s'hi ha referit al seu compte de Twitter. Ironitza dient que l'estat espanyol només els deixa ser candidats de dibuix.

Aquest dilluns, la Junta Electoral Central (JEC), va excloure de la llista Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, i el seu lloc l'ocupen, provisionalment, l'advocat Gonzalo Boye, l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias i la periodista Beatriz Talegón.

La decisió que les paperetes de Catalunya incorporessin el logo del partit i que les de fora incloguessin el dibuix de Puigdemont es va prendre abans que la JEC vetés l'expresident de la Generalitat com a cap de llista.

Fonts de l'entorn de Puigdemont han explicat que la marca de Junts per Catalunya és prou coneguda aquí i que incloure el dibuix a la resta de l'Estat era una manera d'identificar la candidatura.


La JEC va denegar a Junqueras posar la seva cara a les paperetes

 

Oriol Junqueras durant la roda informativa recent des de la presó de Soto del Real (ACN)


Fa una setmana, la Junta Electoral Central va denegar al candidat i president d'Esquerra, Oriol Junqueras, posar el seu rostre a la papereta de les eleccions europees. Segons fonts d'ERC, que es presenta a aquestes eleccions juntament amb Bildu i el BNG sota el nom Ara Repúbliques, el motiu que els han donat és que "en una coalició només es pot posar el logo de la coalició".

El vicesecretari general de Coordinació Interna, Territori i Organització del partit, Isaac Peraire, va qualificar la decisió d'"arbitrària". Segons Peraire, "és una decisió injustificada que fa difícil entendre el posicionament neutral de la JEC".

Una resolució que contrasta amb el que va passar fa quatre anys. La papereta de Barcelona en Comú duia la imatge de la cap de llista, Ada Colau. En un comunicat, la coordinadora de la llista de la confluència explicava que l'objectiu era no perdre vots pel "baix nivell de coneixement del nom de la candidatura".

 

Ada Colau, poc després de convertir-se en alcaldessa de Barcelona (ACN)

Pablo Iglesias en una intervenció quan era eurodiputat (ACN)


Això ja va passar a les europees, amb la inclusió d'una fotografia de Pablo Iglesias a la papereta de Podem.

Barcelona en Comú (que agrupava Guanyem, Podem, ICV, EUiA, Procés Constituent i Equo) va optar per reproduir llavors la cara de l'ara alcaldessa de Barcelona, per "millorar la visibilitat i la identificació del projecte, tenint en compte el curt recorregut en el temps de la candidatura".

ARXIVAT A:
Carles PuigdemontEleccions europees 26M
Anar al contingut