Boye Talegón i Trias, substituts "provisionals" de Puigdemont, Comín i Ponsatí per a les europees
Boye Talegón i Trias, substituts "provisionals" de Puigdemont, Comín i Ponsatí per a les europees
Barcelona

Boye, Trias i Talegón, substituts "provisionals" de Puigdemont, Comín i Ponsatí el 26M

La decisió de la JEC d'excloure l'expresident i els exconsellers ha comptat amb 4 vots discrepants

Irene VaquéActualitzat

L'advocat Gonzalo Boye, l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias i la periodista Beatriz Talegón substituiran de manera "provisional" Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín en la candidatura de JxCat per a les eleccions europees del 26 de maig.

Ho han anunciat aquest vespre en una roda de premsa a Barcelona el vicepresident del Parlament i diputat de JxCat, Josep Costa, i l'advocat de Puigdemont i ara senador electe, Jaume Alonso-Cuevillas, que s'han mostrat confiats que el relleu serà només "provisional" fins que la justícia europea doni la raó a l'expresident i als exconsellers.

L'anunci arriba després de la Junta Electoral Central ha deixat fora de la llista "Lliures per Europa" l'expresident i els exconsellers Comín i Ponsatí per a les eleccions europees del 26 de maig. La JEC ha actuat en resposta al recurs que el PP i Ciutadans van presentar contra la candidatura, argumentant la seva situació judicial de "rebel·lia".

Del Suprem i el TC a Luxemburg


Costa i Alonso-Cuevillas han explicat que presentaran els recursos pertinents al Suprem i al Constitucional, encara que confien que sigui el Tribunal de Luxemburg qui els acabi donant la raó.

"Els tribunals internacionals són imparcials i previsibles", ha argumentat Alonso-Cuevillas, que ha explicat que Boye, Trias i Talegón "s'han ofert voluntàriament" per ocupar els llocs tenint en compte que les candidatures s'havien de proclamar aquest dilluns per publicar-se aquest dimarts.


Resolució amb data de diumenge

Tant Costa com Alonso-Cuevillas han denunciat irregularitats respecte a la resolució de la JEC. D'entrada, que està firmada "amb data d'ahir, diumenge, tot i que havien dit que la reunió era avui".

En segon lloc, que se'ls donava fins a les 6 de la tarda per esmenar la llista perquè pogués ser proclamada "i la resolució ens ha arribat a les 6.42 minuts". El text de la JEC ja recull una altra hora límit, les 8 del vespre, que és la pròrroga que han demanat des de JxCat.


Costa no ha estalviat crítiques a la resolució:

"Kafkiana, grotesca, confusa, contradictòria. Qualsevol cosa menys fonamentada en el dret. Aquesta resolució supera qualsevol cosa que s'hagi pogut fer des de l'1-O. Encara avui, l'estat espanyol ha aconseguit sorprendre'ns per l'arbitrarietat i la il·legalitat manifesta de la decisió que ha pres la JEC."

L'advocat de Carles Puigdemont, Alonso-Cuevillas, ha manifestat que la JEC s'ha mogut per perjudicar l'independentisme:

"No és casual que aquesta resolució data ahir ens hagi estat notificada avui. A la JEC igual que a tots nosaltres ens consta que molts catalans amb el cor partit han votat una cosa a les eleccions d'ahir però que tenien la intenció de votar l'altra cosa, l'altra gran força independentista a les eleccions europees. La JEC no ho va notificar ahir per no incidir en el vot."

Abans, Puigdemont ha qualificat d'"escàndol jurídic i cop a la democràcia en el fons i la forma" la decisió de la JEC, com ha recollit en una piulada a Twitter, en què també ha mostrat la seva targeta censal:

 

 

Fissures en la decisió de la JEC, amb 4 vots particulars

En la resolució en què deixa fora de la candidatura els tres independentistes, la JEC fa referència al fet que el dret de sufragi està condicionat a estar inscrit al cens, i que no pot tenir la qualitat d'elector qui tingui limitats els drets polítics i estigui processat en una situació de rebel·lia

La decisió de la Junta Electoral ha comptat amb 4 vots particulars, el del president de l'organisme, el vicepresident i dues vocals. Són quatre veus que s'han desmarcat de la resta de 13 integrants de la JEC.

Els discrepants fonamenten la seva opinió en la necessitat de preservar els "drets polítics" dels implicats. Afirmen que "cap espanyol major d'edat pot ser privat de la seva condició d'elector" i que, entre les condicions que impedeixen ser-ne, no hi figura la de "rebel·lia penal".

A banda, argumenten que la JEC no pot acordar l'exclusió d'un ciutadà del cens, perquè aquesta funció pertoca en exclusiva a l'Oficina del Cens Electoral.

Per tot plegat, el president Segundo Menéndez, el vicepresident Eduardo Calvo i les vocals Ángela Figueruelo i Inés Olaizola defensen que s'haurien d'haver desestimat les peticions de Ciutadans i el Partit Popular.

 

Gonzalo Boye: "Estan posant en risc la viabilitat fins i tot de les eleccions del 26M"

 

L'advocat Gonzalo Boye s'ha referit en una entrevista al programa "Més324", justament als vots particulars. Ha assegurat que els donen "la raó", i ha afegit que estan posant "en risc", fins i tot, "la viabilitat de les eleccions".

"Guanyarem no només els recursos, sinó també políticament perquè han posat en risc qualsevol tipus de garantia democràtica."

Boye ha assegurat que presentaran recurs al Suprem i que ja han entrat un escrit davant del Parlament europeu per una resolució que, ha assegurat, "no és ajustada a dret", sinó "una invenció".

L'advocat de Puigdemont ha remarcat que la resolució de la Junta, que arriba l'endemà dels comicis generals espanyols, el que vol és evitar que els catalans puguin votar l'expresident de la Generalitat.

"El més perillós és que s'ha privat els ciutadans de Catalunya de triar lliurement."

Boye ha recordat que l'exconseller Lluís Puig, en la mateixa situació processal que Puigdemont, ha estat candidat al Senat sense problemes. I ha afegit que Ponsatí tanca les llistes de les municipals per Barcelona i, per ara, ningú ha fet res per impedir-ho.

 

El Canadà denega el viatge de Puigdemont al Quebec

Carles Puigdemont tenia previst aquest dimarts viatjar al Quebec però no ho podrà fer perquè el Canadà li ha denegat el permís d'entrada. L'expresident hi havia d'anar convidat per la Societat Sant Joan Baptista, de Mont-real, i li havien concedit l'autorització però després li van revocar.

Carles Puigdemont intervenint per videoconferència en l'acte final de campanya del 28A de JxCat (EFE)


Puigdemont ha presentat aquest dilluns un recurs al Tribunal Federal contra la denegació, a través de l'advocat Stéphane Handfield.

Ara, el Canadà té 90 dies per argumentar el perquè de la negativa de l'Autorització Electrònica de Viatge (AEV). Segons Handfield, els únics motius per fer-ho són si la persona té antecedents penals, és membre d'un crim organitzat, una organització terrorista o té una malaltia greu".

El 4 d'octubre del 2017, el Parlament del Quebec va aprovar per unanimitat una moció que rebutjava "l'actitud autoritària del govern espanyol que va provocar actes de violència durant el referèndum sobre la independència de Catalunya."

ARXIVAT A:
Eleccions europees 26MCarles PuigdemontClara PonsatíToni ComínJxCat
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut