Ucraïna es replega al front nord després dels combats "ferotges" amb Rússia a Khàrkiv

Zelenski cancel·la tots els viatges internacionals, incloent-hi la visita a Espanya d'aquest divendres, mentre el Kremlin anuncia que controla quatre enclavaments

Redacció/AgènciesActualitzat

Ucraïna es replega al front nord després dels atacs russos que han reiniciat l'ofensiva en aquesta zona fronterera a prop de la ciutat de Khàrkiv. Es retira principalment per evitar baixes i ocupar noves posicions per seguir defensant el seu territori, segons ha explicat l'exèrcit ucraïnès.

"A conseqüència del foc i les accions d'assalt de l'enemic, i per salvar vides dels nostres soldats i evitar pèrdues, s'han traslladat a posicions més avantatjoses", ha dit a la televisió el portaveu de l'Estat Major Dmitró Likhoví. 

Paral·lelament, Zelenski ha cancel·lat totes les visites internacionals que tenia previstes pels dies vinents, incloent-hi el viatge a Espanya del divendres. No n'ha dit els motius, però darrere d'aquesta decisió hi podria haver precisament la situació a Khàrkiv.

Després d'aquests anuncis, Rússia ha informat que havia aconseguit el control de quatre enclavaments de la regió de Khàrkiv, entre els quals, ha dit, un bastió clau de la regió de Zaporíjia.

Una part d'un míssil rus en un carrer de Khàrkiv
Una part d'un míssil rus en un carrer de Khàrkiv (Reuters/Vyacheslav Madiyevskyy)

Augment de les baixes de soldats

El comunicat diari de baixes russes emès per l'Estat Major ucraïnès parla de més de 1.500 soldats russos morts i ferits a tot el front, una xifra sensiblement més gran que les que solien registrar-se abans de l'obertura d'aquest nou front.

Rússia assegura que ha ocupat ja deu petits poblets de la zona fronterera al nord-est de Khàrkiv. El govern ucraïnès ha ordenat l'evacuació d'una franja de terreny de fins a 10 quilòmetres de distància de la frontera russa en alguns trams del front. Això ha provocat milers de desplaçats temporalment a altres zones.

El mateix president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha qualificat de "ferotges" els combats que es registren a la zona. I el cap de l'espionatge de Kíiv, Kirilo Budànov, assegura que les onades d'atacs russos se succeeixen.

Residents de Vovtxansk desplaçats degut a l'augment dels atacs russos
Residents de Vovtxansk desplaçats a causa de l'augment dels atacs russos (Reuters/Valentyn Ogirenko)

Les hipòtesis d'aquesta reactivació del front nord

El replegament ha tingut lloc als districtes de Lukiantsi i Vovtxansk, cadascun situat en un dels dos eixos pels quals ataca Rússia al nord de la regió de Khàrkiv. L'Estat Major ucraïnès ja va anunciar dimarts un canvi de posicions de les seves tropes a Lukiantsi a causa de la pressió russa.

Pel que fa a Vovtxansk, la localitat més important de la zona fronterera, Ucraïna ha informat de combats al nord del municipi, que les forces russes encara intenten conquerir.

Hi ha diferents hipòtesis sobre per què Putin ha volgut revifar un front que estava adormit des de feia temps. El president Volodímir Zelenski ha advertit que Rússia vol dispersar les tropes ucraïneses i aprofitar la situació per redoblar la pressió en altres fronts.

 

ARXIVAT A:
Vladímir PutinUcraïnaVolodímir ZelenskiRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut