PP i Cs demanen que Puigdemont, Ponsatí i Comín no es puguin presentar a les europees
JxCat considera que tots tres tenen els seus drets polítics intactes

La Junta Electoral prohibeix a Puigdemont, Comín i Ponsatí presentar-se a les europees

La JEC dona dos dies per recórrer la decisió a partir de la publicació al BOE de les candidatures a les europees

Actualitzat

La Junta Electoral Central ha deixat fora de la llista "Lliures per Europa" l'expresident Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí per a les eleccions europees del 26 de maig. Una decisió que arriba després que el PP i Ciutadans van recórrer contra la seva candidatura la setmana passada argumentant la seva situació judicial de "rebel·lia"

"Estimar parcialment les reclamacions i excloure de la candidatura de la coalició electoral Lliures per Europa (Junts) els candidats número 1, 2 i 3, el senyor Puigdemont, el senyor Comín i la senyora Ponsatí pels motius que es recullen en l'acord que es notificarà en les properes hores."

Com que aquest dilluns és quan s'han de proclamar les candidatures a les eleccions europees, la JEC admet que amb aquesta decisió "s'incompleix el requisit de composició equilibrada de dones i homes" establert en la LOREG i demana a Lliures per Europa que ho "repari abans de les 18 hores".

En la mateixa línia, dona dos dies per recórrer la decisió a Puigdemont, Comín i Ponsatí a partir de la publicació de les candidatures al Butllletí Oficial de l'Estat.

La decisió arriba l'endemà de les eleccions generals del 28A, en què ERC va guanyar àmpliament a Catalunya. L'advocat de l'expresident, Gonzalo Boye, ha denunciat una mesura, diu, "per intentar frenar una altra victòria" i afirma que posa en risc "la viabilitat de les eleccions europees".

 

També ha denunciat el veto a les europees l'advocat de Ponsatí, Aamer Anwar:

 

La resolució de la JEC:

La Junta Electoral prohibeix a Puigdemont, Comín i Ponsatí presentar-se a les europees by Moderador Noticies Web on Scribd

 

Les primeres reaccions no s'han fet esperar. Jordi Sànchez, cap de llista de Junts per Catalunya el 28A, ha qualificat de "vergonya democràtica" el que considera una "persecució particular contra el president Puigdemont". En aquest sentit, ha denunciat que no prengués la mateixa decisió amb el també exconseller Lluis Puig, com a candidat al Senat.

 

 

JxCat ha denunciat que la JEC vulgui impedir "una candidatura que proposa portar la veu de l'1-O i de la República Catalana a la institució parlamentària que representa a tots els ciutadans europeus". Davant d'aquesta situació, la formació ja ha avançat que recorreran tant a l'Estat com a Europa "per defensar els drets dels tres candidats al 26M i els drets dels electors" a votar-los.

 

ERC, per la seva banda, també ho ha denunciat i han mostrat el seu suport a Puigdemont, Comín i Ponsatí davant "aquesta decisió injusta i arbitrària".

 

El PP i Ciutadans van presentar escrits de queixa davant la JEC contra la candidatura de Puigdemont, després que dijous passat es publiqués al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) la relació de candidats als comicis al Parlament Europeu del 26 de maig, abans de la seva proclamació definitiva.

Lliures per Europa va presentar al·legacions argumentant que Puigdemont, Comín i Ponsatí són titulars del dret de sufragi i avisava que excloure'ls seria una vulneració de l'ordenament jurídic, no només l'espanyol, sinó també el de la Unió Europea i els tractats internacionals signats per l'estat espanyol.

Carles Puigdemont encapçalava la llista de Junts per Catalunya a les eleccions europees; el diputat d'ERC Toni Comín n'era el número dos, i l'exconsellera d'Educació, la independent Clara Ponsatí, la número tres.

ARXIVAT A:
Carles PuigdemontToni ComínClara PonsatíEleccions europees 26M
Anar al contingut