Barcelona

Imaz assegura que un nou atemptat d'ETA podria crear un clima de guerra civil a l'Estat

El president del Partit Nacionalista Basc, Josu Jon Imaz, ha alertat que ETA té capacitat per desestabilitzar el sistema polític espanyol i ha assegurat que, amb un atemptat contra determinades formacions polítiques, la banda terrorista podria crear un clima de guerra civil des del punt de vista social. D'altra banda, en un esmorzar col·loqui organitzat pel Fòrum Nova Economia a Barcelona, Imaz ha assegurat que està disposat a explorar, després de les eleccions del 27 de maig, diferents fórmules de governabilitat, encara que siguin complexes.

Actualitzat

Imaz ha advertit que la "terrible confrontació política" i la divisió arran de la desqualificació contínua del PP al procés de pau "han permès que ETA es trobi amb una arma de desestabilització que no havia tingut des de principis dels anys vuitanta", quan, segons ha dit, la banda terrorista podia desestabilitzar governs amb els seus atemptats. En aquest sentit, ha assegurat: "Un atemptat d'ETA contra determinades formacions polítiques provocaria un clima pràcticament guerracivilista des del punt de vista social."

Sigui com sigui, el president del PNB ha fet una crida a recuperar la "confiança" entre les formacions polítiques i a "trencar l'espiral de crispació" en què estan immerses, ja que "un atemptat no pot agafar-nos amb els ponts trencats" perquè, ha continuat Imaz, "li estarem dient a ETA que té capacitat d'enfrontar la societat i els representants polítics", quan en aquests moments és feble i té escàs suport social.

També sobre ETA, el líder del PNB ha rebutjat el diàleg amb l'organització terrorista mentre no manifesti una "voluntat inequívoca de voler posar fi a la violència".

D'altra banda, Imaz s'ha mostrat obert a explorar fórmules de governabilitat "per molt complexes que siguin", després de les eleccions del 27 de maig i ha apostat per "buscar aliats" en el conjunt d'Espanya que permetin avançar cap a un reconeixement de la plurinacionalitat de l'Estat. A Catalunya, el líder del PNB li ha proposat fer un treball conjunt de "pedagogia" a la societat espanyola, per "substituir una visió anacrònica de la sobirania del poble espanyol per una concepció més pluralista".

Pel que fa a Batasuna, Imaz ha assegurat que no negociarà amb l'esquerra abertzale si no s'acaba la violència. "No admetrem la negociació sota pressió, perquè el futur de la societat basca no es definirà a cop de pistola", ha sentenciat Imaz.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut