Madrid

Zapatero demana al PP que faci tot el possible per sumar-se al consens en matèria antiterrorista

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha insistit que continuarà buscant el suport del PP en la lluita contra el terrorisme, però ha demanat als populars que facin un esforç per sumar-se al consens en comptes de limitar-se a criticar la política del govern. Zapatero confia que la reunió que mantindrà amb el cap de l'oposició, Mariano Rajoy, abans de l'estiu serveixi per recuperar aquest consens. El portaveu del PP al Senat, Pío García Escudero, ha exigit al president espanyol que es reuneixi amb Rajoy de forma immediata i l'ha acusat d'incomplir el seu programa electoral pel fet de parlar amb ETA.

Actualitzat
El terrorisme ha tornat a ser present en la sessió de control al govern espanyol al Senat i, com ja és costum, ha tornat a enfrontar l'executiu i el principal partit de l'oposició. Davant les insistents crítiques del portaveu del PP, Pío García Escudero, José Luis Rodríguez Zapatero ha afirmat que no importen les causes ni els responsables de l'actual desacord en matèria antiterrorista, sinó únicament que es pugui aconseguir el consens per prevenir, combatre i buscar el final de la violència. "En això podem i hem d'estar tots d'acord", ha afegit.

I per intentar que els populars se sumin al consens, el president espanyol ha insistit que té intenció de reunir-se amb Mariano Rajoy abans que acabi el període de sessions parlamentàries amb l'esperança de trobar "molts més acords que desacords". En aquest context, Zapatero ha advertit al PP que "han posat ja molt de la seva part en la crítica, gairebé tot" i que ara ha arribat el moment que posin "alguna cosa, una mica, de la seva part" per donar suport al govern en la lluita contra el terrorisme. "Farien un bon servei al país i al que representa un partit polític com el PP", ha subratllat.

García Escudero ha reclamat el president espanyol que es reuneixi amb Rajoy ja, sense esperar el mes de juliol, que recuperi el Pacte Antiterrorista i la unitat dels demòcrates davant d'ETA, i que parli també amb les víctimes. "Comenci a fer-ho i el creurem", ha dit. En la seva llista de peticions, el senador del PP ha inclòs també que es "recuperi" la fermesa en el compliment de les lleis, en especial de la llei de patits, per acabar amb "la impunitat de què està gaudint Batasuna" i impedir que es presenti a les pròximes eleccions; que es posi punt final al que ha qualificat de "catàleg d'interferències (...) en el normal desenvolupament de la justícia", i que l'etarra Iñaki de Juana Chaos torni a la presó.

Segons el PP, l'executiu socialista està incomplint el seu programa electoral en matèria antiterrorista, cosa que, asseguren, ha provocat que en pocs mesos s'hagi "retrocedit gairebé deu anys en la lluita contra ETA". "Comenci ja a complir el seu programa -ha dit García Escudero a Zapatero- o pensarem que vol arribar al 28 de maig per reprendre el seu procés".
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut