Almenys 6 detinguts i 39 ferits en els aldarulls davant la seu del PSOE contra l'amnistia

Les protestes contra l'amnistia a Madrid, que han aplegat 7.000 persones, han acabat amb llançament d'objectes per part dels manifestants i càrregues policials

RedaccióActualitzat

Nova nit d'aldarulls aquest dimarts a la nit davant la seu del PSOE a Madrid en la manifestació convocada per la plataforma juvenil Revuelta, creada fa poques setmanes per l'entorn del partit d'extrema dreta Vox.

Almenys 6 persones han acabat detingudes en unes protestes contra la llei d'amnistia que negocia el PSOE amb Junts i que han aplegat fins a 7.000 persones, segons la delegació del govern espanyol a Madrid.

Els serveis d'emergències han informat que han quedat ferides com a mínim 39 persones, 29 de les quals són agents de policia, mentre que els detinguts per desordres públics són 5 homes i una dona.

La protesta ha començat al parc de l'Oest i s'ha desplaçat al carrer Ferraz, on hi ha la seu del PSOE, i ha estat al voltant de les 22.00 quan s'han viscut els moments de màxima tensió.

Pancartes de "la Constitució destrueix la nació" i "Espanya no paga a traïdors, amnistia no", aquest dimarts a la concentració davant la seu del PSOE a Madrid (Europa Press / Fernando Sánchez)

Enfrontament entre manifestants ultres i la policia

Des de l'inici l'ambient de la concentració era molt més calent que en dies anteriors i, tan bon punt un grup de manifestants amb estètica i simbologia ultra s'ha situat a tocar del cordó policial, tot s'ha precipitat.

Els concentrats han llançat petards, ampolles de vidre, tanques i diferents objectes davant la policia, que ja havia avisat amb salves per dispersar-los.

Finalment, la policia ha respost amb una càrrega que ha acabat en batalla campal a la cruïlla dels carrers Ferraz i Marqués de Urquijo.

Nova nit de protestes contra l'amnistia a Madrid
Nova nit de protestes contra l'amnistia a Madrid (EFE/Sergio Pérez)

"Cara al sol" i "Viva Franco"

Els agents han disparat pilotes de goma i han llançat gas lacrimogen per intentar dispersar els manifestants violents.

Durant la concentració grups de manifestants han cantat l'himne franquista "Cara al sol" i han fet crides de "Viva Franco" i similars.

Quatre dels ferits els han hagut de traslladar a hospitals pels traus que s'han fet, tal com han informat els serveis d'emergència, i també hi ha un agent amb una fractura a la mà.

La policia recull les tanques durant les protestes contra l'amnistia a Madrid
La policia recull les tanques durant les protestes contra l'amnistia a Madrid (EFE/Sergio Pérez)


La mobilització es trasllada al centre

Després dels incidents d'aquest dilluns, en què tres persones van acabar detingudes i hi va haver càrregues, el Ministeri de l'Interior havia decidit reforçar el dispositiu policial, tallant els accessos a Ferraz des de Buen Suceso i Marqués de Urquijo.

A les 20.00, alguns dels manifestants s'han traslladat a la Gran Via i el Congrés dels Diputats, on s'han trobat un fort cordó policial d'efectius de la UIP.

Els assistents s'han congregat a Neptú, on han tallat el trànsit i han continuat les protestes, i un grup d'un centenar de persones s'ha dirigit, una altra vegada, cap al Congrés. La policia ha parlat amb els concentrats a les portes de la seu legislativa i s'han dispersat amb rapidesa.

Un gran nombre de manifestants, amb cartells contra Pedro Sánchez amb la paraula "traïdor", han cridat consignes com "Espanya no es ven, es defensa", "Que et voti Txapote" o "La seu del PSOE la cremarem" durant tota la protesta. A més, han dirigit insults contra la Policia, a qui han increpat també al crit de "covards".

A les concentracions, s'hi han sumat la portaveu de Vox al Congrés, Pepa Millán; el diputat de Vox Manuel Mariscal, la diputada Rocío de Mer i el líder de Desokupa, Daniel Esteve.   


Manifestacions a altres ciutats d'Espanya

També hi ha hagut protestes en altres ciutats espanyoles: a València, desenes de persones s'han concentrat davant la seu dels socialistes valencians.

Els manifestants, entre els quals hi havia dirigents de Vox, duien banderes d'Espanya i cridaven proclames contra el govern i a favor de la unitat d'Espanya.

A Burgos, unes 300 persones s'han concentrat també davant de la seu del PSOE i, a banda de tallar el carrer al trànsit, no hi ha hagut incidents remarcables.

Els manifestants contra l'amnistia a Madrid, cara a cara amb la policia
Els manifestants contra l'amnistia a Madrid, cara a cara amb la policia (Reuters/Daniel González) (Reuters/Daniel González)


Feijóo demana "respecte i exemplaritat"

En aquest escenari de violència, el president en funcions, Pedro Sánchez, ha enviat un missatge contundent: "Ningú trencarà el PSOE."

En una piulada a X, Sánchez ha dit que el silenci retrata aquells que "per acció o omissió donen suport a l'assetjament a les seus socialistes".
 


El líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, també s'ha pronunciat, exigint "respecte i exemplaritat" en les protestes.

El popular ha aprofitat per culpar el president del govern espanyol en funcions de provocar "malestar social" entre la ciutadania.
 


Qui també s'ha pronunciat ha estat la vicepresidenta segona del govern espanyol en funcions, Yolanda Díaz. La líder de Sumar ha qualificat d'"inacceptable" la violència que s'ha viscut a Madrid i ha demanat a Feijóo que condemni els actes.


Vox escalfa les protestes

Mentre continuen sense resoldre's les negociacions del PSOE amb Junts, les forces de dreta i extrema dreta contràries a l'amnistia es continuen citant als carrers.

El líder de Vox, Santiago Abascal, ha demanat a la policia que desobeeixi les ordres que els donen els seus superiors, i ha atiat així els ànims dels manifestants.

ARXIVAT A:
Pedro SánchezAmnistia
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut