Antiavalots de la Policia Nacional s'enfronten als manifestants aquest dilluns a Madrid (Reuters / Juan Medina)

D'atiar el carrer a tractar-los "com CDR": creuament de retrets pels aldarulls a la seu del PSOE

El PSOE reclama a Núñez Feijóo "una condemna rotunda" a la concentració mentre el PP nega haver-la convocat i reclama explicacions per l'actuació policial

RedaccióActualitzat

Acusacions creuades entre el PP i PSOE arran de la concentració d'aquest dilluns a la nit contra l'amnistia davant la seu del PSOE a Madrid que va acabar amb incidents.

Els populars han difós un comunicat per desvincular-se de la protesta, que va acabar amb enfrontaments i almenys tres detinguts.

El PP ha assegurat que el PSOE sí que va convocar manifestacions davant la seu dels populars el dia abans de les eleccions del març del 2004.

Agents antidisturbis de la Policia Nacional detenint un manifestant aquest dilluns a Madrid (Reuters / Juan Medina)

El PSOE reclama la "condemna rotunda" de Feijóo a les concentracions

Els socialistes han contestat amb un altre comunicat en què lamenten que el partit de Feijóo no condemni els atacs a les oficines del PSOE ni tampoc els crits a favor de Franco i contra la Constitució que s'hi han sentit.

La ministra portaveu en funcions, Isabel Rodríguez, ha reiterat l'exigència que el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, condemni "de manera rotunda" les concentracions davant la seu del PSOE:

"Creiem que el principal partit de l'oposició i el seu responsable, el senyor Feijóo, hauria d'estar condemnant de manera rotunda aquest atac a un partit polític, condemnant amb rotunditat els atacs a les seus del PSOE."

Rodríguez també reclama al PP i al seu líder que rebutgin "les consignes i els símbols que es van fer servir en aquestes manifestacions."

El partit s'ha afegit a les reaccions per la concentració amb una publicació a les xarxes socials en què afirma que no han atacat ni el PSOE ni Sánchez, sinó "la democràcia":


Ayuso reclama "explicacions" a Sánchez per l'actuació policial

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha atribuït els incidents a un grup d'ultres i ha demanat explicacions al govern de Pedro Sánchez per l'actuació policial:

"Sánchez hauria de deixar d'amagar-se a La Moncloa i al legislatiu, que té segrestat, i donar explicacions de què va passar ahir i què opina el govern sobre el que va passar i si és proporcional o no. Són ells els que han de dir-ho."

Ayuso s'ha queixat que alguns manifestants d'edat avançada haguessin de ser atesos pels serveis sanitaris, i ha reclamat saber quines instruccions tenia la policia.

El PP també s'ha queixat que la policia hagi tractat els manifestants com si fossin CDR independentistes catalans.


Vox vol querellar-se amb Grande-Marlaska

Per la seva banda, Santiago Abascal, líder del partit d'extrema dreta Vox, ha dit que posarà querelles contra el ministre de l'Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska i el delegat del govern a Madrid.

Abascal ha afirmat que "el PSOE" va ordenar als policies "carregar sense avisar" contra els manifestants, i ha animat els policies a no complir les ordres dels seus superiors.

El líder de Vox, que va anar a la concentració amb altres membres del seu partit, ha assegurat que les ordres d'aquest dilluns "no obeïen a criteris policials", i ha exigit saber qui va donar-les.

Antiavalots de la Policia Nacional s'enfronten als manifestants aquest dilluns a Madrid (Reuters / Juan Medina)

Interior diu que hi havia "unes 200 persones d'estètica ultra"

El Ministeri de l'Interior ha explicat que la concentració va començar de manera pacífica, però que cap a les 8 del vespre van aparèixer "persones amb la cara coberta i estètica ultra".

Llavors la Policia Nacional va reforçar l'operatiu a la tanca, i mitja hora després una d'aquestes persones va saltar la tanca, va agredir un agent i la van detenir.

El relat policial continua explicant que cap a les 9 el gruix de manifestants van començar a marxar, i que, en canvi, el grup ultra va anar augmentant.

Manifestants darrere la barrera policial aquest dilluns a Madrid (Reuters / Juan Medina)

"Una càrrega proporcionada" i fum no lacrimogen

Segons Interior, mitja hora més tard, unes quantes d'aquestes persones van tallar les brides que unien les tanques de la barrera i van començar a llançar ampolles de vidre i altres objectes als agents.

Llavors la policia va llançar, asseguren, fum no lacrimogen com a advertència, i va fer "una càrrega proporcionada" després de la qual només van quedar "unes 200 persones d'estètica ultra".

El relat conclou afirmant que alguns manifestants van moure contenidors als carrers dels voltants, i que els agents van tornar a llançar fum i van detenir dues persones més.

També que als manifestants els van requisar una barra de ferro, tres d'extensibles, tres pals de fusta i una pala.

Manifestants amb simbologia espanyolista aquest dilluns a Madrid (Reuters / Juan Medina)

El PSOE ordena tancar les seus del partit 

Davant la convocatòria de noves manifestacions per aquest dimarts, el PSOE ha ordenat tancar durant la tarda les diferents seus del partit.

La direcció socialista ha traslladat a les diferents federacions d'arreu de l'Estat que no hi hagi activitat a partir de les cinc de la tarda. Tot plegat, per evitar que hi hagi treballadors a l'interior de les seus quan es produeixin les concentracions contra els pactes del PSOE i els partits independentistes.

El partit ha pres aquesta decisió després dels incidents que es van produir davant els edificis socialistes aquest dilluns. 

La manifestació més nombrosa va ser la de Madrid, on unes 3.800 persones es van reunir al costat de la seu nacional del partit al carrer Ferraz, segons dades de la Delegació del Govern. La protesta es va saldar amb almenys tres detinguts per desobediència i atemptat contra l'autoritat.

 

ARXIVAT A:
PPPSOEAmnistia
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut