Ester Quintana recorda el seu cas, 10 anys després: "Que ningú torni a perdre un ull"

Es va prohibir que els Mossos d'Esquadra fessin servir bales de goma i s'han substituït per un altre material, el foam, que també ha provocat danys oculars

Aquest dilluns s'han complert 10 anys des que Ester Quintana va perdre un ull pel tret d'una bala de goma. El cas va marcar un abans i un després en l'ús de bales de goma per part dels Mossos d'Esquadra.

Després de diverses operacions de reconstrucció de l'ull esquerre, Quintana pot fer una vida més o menys normal. Aquella manifestació per la vaga general a Barcelona li va canviar la vida:

"Ets agredit per la policia, amb un projectil, perds un ull i ningú es creu la meva història, la Conselleria d'Interior deia que no havien estat ells."

Quintana va denunciar els Mossos, però afirma que el procés judicial que va arribar després li va causar encara més impotència. Els dos agents acusats van ser absolts.

No hi havia dubte que els responsables eren els Mossos, però no es va aclarir si el projectil era de goma o foam ni qui l'havia disparat. La Generalitat va indemnitzar Quintana amb 260.000 euros.

El Parlament va acabar prohibint les pilotes de goma, que van desaparèixer definitivament de l'armament dels Mossos l'abril del 2014. El foam, el material substitut, també ha causat lesions importants. Des del 2019 almenys 3 persones més han perdut un ull per l'impacte d'un projectil: 

"El meu objectiu a la vida és que no li torni a passar a ningú més i aconseguir prohibir les bales de goma i els projectils de foam i arreu del territori, a Catalunya i a Espanya."


Recupera el vídeo de TV3 complet aquí:

ARXIVAT A:
Mossos d'EsquadraJudicialPolicial
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut