Els lletrats del Congrés dubten ara de la constitucionalitat de la llei d'amnistia

Demanen que els delictes de terrorisme quedin fora del redactat final de la norma

Aitor Álvarez GarcíaActualitzat

Els lletrats de la comissió de justícia del Congrés dels Diputats tenen dubtes sobre la constitucionalitat de la llei d'amnistia. Consideren que s'hauria d'articular a través d'una reforma de la Constitució. Els lletrats afirmen també que els delictes de terrorisme haurien de quedar fora del redactat final.

En el text de la llei registrada, es proposa amnistiar quan no hi ha sentència ferma. Segons els lletrats, aquest afegit "podria ser contrari al dret europeu", que preveu que "es castigui la complicitat, la inducció i la temptativa" del delicte de terrorisme.

Els lletrats afirmen, en aquest informe, que l'amnistia no està contemplada entre les competències del Congrés, que la Constitució desautoritza els indults generals i que el 1978 es van rebutjar esmenes que demanaven que la Constitució recollís la possibilitat de concedir amnisties.

Es tracta d'un informe no vinculant, igual que no va ser-ho un altre informe dels lletrats del Congrés que es va fer al novembre, que va donar llum verda a la tramitació de la llei, perquè no hi va observar defectes formals. Ara, però, s'ha entrat més en el detall del text de la norma.

En aquell moment, els serveis jurídics van fer un informe favorable en què en defensaven la tramitació, en considerar que no contenia cap xoc directe amb la Constitució espanyola.

El govern espanyol insisteix que la llei és "impecable" i recorda que hi ha dos informes més que hi han donat el vistiplau. 

La previsió és que la llei d'amnistia passi a la comissió de justícia del Congrés dels Diputats la setmana vinent. És per això que els lletrats d'aquesta comissió emeten el seu informe.

Es dona la circumstància que entre aquests lletrats hi ha Piedad García-Escudero Márquez, germana de l'exdirigent del PP i expresident del Senat Pío García-Escudero. Aquesta jurista ha estat, a més, lletrada major del Congrés en presidències del partit que actualment dirigeix Núñez Feijóo.
 

El PP ho aprofita per criticar el govern espanyol

El portaveu del Partit Popular al Congrés, Miguel Tellado, ha afirmat que "l'informe dels lletrats de la Comissió de Justícia és l'informe de la dignitat dels lletrats d'aquesta cambra, que es neguen al sotmetiment al qual Pedro Sánchez vol sotmetre tot un país".

Els populars afirmen a les esmenes que han presentat a la llei d'amnistia que aquesta es tracta d'una norma "clarament inconstitucional". Demanen la supressió, un a un, dels articles de la llei.

Text íntegre de l'informe dels lletrats:

ARXIVAT A:
Congrés dels DiputatsAmnistia
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut