Pedro Briones, en un dels actes del partit Revolución Ciudadana
Pedro Briones, en un dels actes del partit Revolución Ciudadana

Assassinen un altre líder polític de l'Equador cinc dies després de la mort de Villavicencio

Pedro Briones, dirigent local de Revolución Ciudadana a la parròquia de San Mateo, a la província d'Esmeraldas, ha mort assassinat aquest dilluns

RedaccióActualitzat

El moviment Revolución Ciudadana ha informat aquest dilluns de l'assassinat de Pedro Briones, un dirigent local del partit a la parròquia de San Mateo, a la província d'Esmeraldas, al nord de l'Equador.

La formació política liderada per l'expresident Rafael Correa ho ha denunciat a les xarxes socials a través de la directora del partit a Esmeraldas, Janeth Bustos.

"Una bala assassina ha posat fi a la seva vida", ha assegurat l'exgovernadora d'Esmeraldas Paola Cabezas, que ha recordat que l'onada d'inseguretat i violència en la qual està sumit l'Equador ha costat la vida de diferents polítics en els últims mesos, entre ells alguns de Revolución Ciudadana.

El fet s'ha produït cinc dies després de l'assassinat de Fernando Villavicencio, candidat presidencial de Movimiento Construye, tirotejat per presumptes sicaris colombians a la sortida d'un míting a Quito. En l'incident, nou persones més, d'entre les quals dos policies i una candidata a diputada, també van resultar ferides.

Més dirigents polítics assassinats

Però Villavicencio no és el primer dirigent polític mort. Aquest mes de juliol ja van assassinar de manera similar altres polítics i candidats, com l'alcalde de Manta, Agustín Intriago, i el candidat a assembleista per Esmeraldas Ryder Sánchez, de l'aliança Actuemos que lidera l'exvicepresident Otto Sonnenholzner.

També va tenir molta repercussió l'assassinat d'Omar Menéndez, candidat de Revolución Ciudadana a alcalde de Puerto López, que va produir-se només un dia abans de la votació de les autoritats municipals celebrada el 5 de febrer.

La candidata de Revolución Ciudadana a la presidència de l'Equador, Luisa González, ha assenyalat que el país "viu la seva època més sagnant" i ha culpat de la situació l'actual govern del president conservador Guillermo Lasso i "un estat dominat per les màfies".

Auge de violència a l'Equador

Aquests assassinats s'emmarquen dins de l'auge de violència que s'està vivint a l'Equador. El país va acabar l'any passat amb una mitjana de 25,32 homicidis per cada 100.000 habitants, la xifra més alta des que se'n tenen registres.

El govern atribueix aquest fenomen al poder ascendent del crim organitzat i al narcotràfic, que s'han fet forts sobretot a la zona costanera del país, on han convertit els ports equatorians en grans llançadores per fer arribar cocaïna als Estats Units i a Llatinoamèrica.

Davant d'aquesta situació, i assetjat per acusacions de corrupció i per l'amenaça d'una moció de censura, fa tres mesos el president Lasso va decidir utilitzar un mecanisme constitucional inèdit per dissoldre el Parlament i convocar eleccions.

ARXIVAT A:
Equador
Anar al contingut