Assassinen al carrer un candidat a president de l'Equador, en ple auge del narcotràfic

Fernando Villavicencio era un dels vuit aspirants a presidir el país, que viu una crisi de seguretat i violència pel poder creixent del crim organitzat

Josep Maria Camps Collet / AgènciesActualitzat

El candidat a la presidència de l'Equador Fernando Villavicencio marxava aquest dimecres a la tarda d'un míting de campanya a Quito quan ha estat assassinat a trets.

Ha passat a les 6 de la tarda, hora de l'Equador -una de la matinada, hora catalana-, i el moment ha estat gravat en vídeo de molt a prop, quan el candidat entrava al cotxe en el qual se n'anava:

En l'atemptat s'han disparat una trentena de trets i Villavicencio ha resultat ferit -igual que nou persones més, d'entre les quals dos policies i una candidata a diputada- i ha mort al centre mèdic on l'han portat.

Ciutadans atenent un policia ferit en l'atemptat en què ha mort Fernando Villavicencio, aquest dimecres a Quito, a l'Equador (EFE)

El president Lasso decreta dos mesos d'estat d'excepció

La policia ha detingut el presumpte autor de l'atemptat, però l'home també ha acabat morint en circumstàncies poc clares en el trajecte del jutjat a un centre mèdic.

La Fiscalia ha dit que després, a Conocoto i a San Bartolo, dos barris de Quito, la policia ha detingut sis persones més, sospitoses d'haver participat en l'assassinat.

El president de l'Equador, Guillermo Lasso, ha decretat tres dies de dol i 60 d'estat d'excepció, però ha mantingut les eleccions presidencials anticipades, previstes per al 20 d'agost:

"Això és un delicte polític que té caràcter de terrorisme, i no dubtem que aquest assassinat és un intent de sabotejar el procés electoral."

Alguns dels candidats a succeir Lasso han suspès la campanya, i un d'ells, Otto Sonnenholzner, ha reclamat al govern del país que freni la violència política:

"No volem més reunions, no volem més declaracions, exigim accions, queden encara tres mesos de govern, actuïn, ens estem morint, ens estem ofegant en un mar de sang i llàgrimes."

Fernando Villavicencio, durant el míting abans de ser assassinat, aquest dimecres a Quito, a l'Equador (EFE)

Un candidat centrat a denunciar la corrupció i el narcotràfic

Villavicencio, sindicalista i periodista de 59 anys, passat a la política, era un dels vuit candidats a presidir l'Equador, i havia denunciat amenaces de mort durant la campanya.

Aquest candidat, al capdavant del Movimiento Construye, havia centrat la campanya en el combat contra la corrupció i contra les màfies del narcotràfic.

És el tercer polític mort les últimes setmanes: el 17 de juliol va ser assassinat el candidat a diputat Rider Sánchez, i el 24, l'alcalde de Manta, Agustín Itriago.

Villavicencio, que en els sondejos de les presidencials anava entre quart i cinquè amb un 7,5% d'intenció de vot, era conegut per les seves revelacions periodístiques sobre corrupció política.


Un país en plena crisi de seguretat i de violència

El seu assassinat és un episodi més de la crisi de seguretat i violència que viu l'Equador els últims anys, amb la taxa d'assassinats més alta des que se'n tenen registres.

El motiu és el poder ascendent del crim organitzat, principalment relacionat amb el narcotràfic, que ha convertit els ports del país en sortida preferent de cocaïna cap a Europa i els EUA.

Davant d'aquest panorama, i assetjat per acusacions de corrupció i per l'amenaça d'una moció de censura, el president Lasso va decidir fa tres mesos utilitzar un mecanisme constitucional inèdit per dissoldre el parlament i convocar eleccions.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut