Algunes autonomies plantegen reduir a 5 dies la quarantena dels contactes asimptomàtics

La mesura es podria abordar a la reunió del Consell Interterritorial de Salut d'aquest dimecres

Irene Vaqué ReigActualitzat

En línia amb el que han decidit els Estats Units, diversos governs autonòmics han plantejat reduir la quarantena en alguns casos.

L'administració nord-americana ha acordat escurçar l'aïllament de les persones que donin positiu però no tinguin símptomes i dels contactes estrets que tampoc en tinguin.

En aquests casos, ara l'aïllament serà de 5 dies en comptes de 10. Aquestes persones, però, han de portar mascareta sempre que estiguin amb altra gent durant 10 dies.

Inspirant-se en aquest protocol nou, Andalusia, Madrid i Castella i Lleó han plantejat retallar la quarantena dels contactes estrets sense símptomes.

Ho han proposat el conseller andalús de Salut, Jesús Aguirre; el viceconseller madrileny d'Assistència Sanitària i Salut Pública, Antonio Zapatero, i el portaveu de la Junta de Castella i Lleó, Carlos Fernández, tot i que aquest últim ha remarcat que la decisió els correspon als científics.


"La gestió de la pandèmia no pot ser la mateixa"

Al·leguen que la sisena onada s'ha d'abordar amb mesures diferents, amb l'argument que la variant òmicron provoca més contagis, però més lleus. Zapatero ho ha argumentat:

"La gestió de la pandèmia no pot ser la mateixa que la de fa un any o de fa uns mesos, per la situació vacunal de la població i per les característiques clíniques i epidemiològiques que té aquesta variant."

Andalusia revisa també si a tots els contactes se'ls ha de fer un test d'antígens o PCR o si el rastreig s'ha de cenyir als no vacunats o als que tinguin símptomes.

El conseller andalús ha explicat que ha parlat del tema amb el Ministeri de Sanitat.

L'explosió de contagis ha portat, en conseqüència, un augment de les baixes laborals.

Si s'acordés escurçar la quarantena, seria anar més enllà de la decisió de la Comissió de Salut Pública de la setmana passada, quan va decidir que els contactes estrets vacunats amb la pauta completa no havien de fer quarantena en cas de ser contacte estret d'un positiu.

Tot i que, abans, la conselleria de Salut havia decidit justament el contrari, la Generalitat va acatar la decisió i això fa que, en cas de ser contacte, la quarantena només sigui obligatòria per als no vacunats.

Silenci a Catalunya i a La Moncloa, els experts no ho veuen clar

Des de la conselleria de Salut no s'han posicionat sobre el tema. Tenint en compte que la setmana passada volia estendre la quarantena també als contactes vacunats, no sembla fàcil que pugui votar-hi a favor.

I què hi diuen els experts? "Cinc dies em sembla molt curt, perquè estem parlant d'una mitjana. Hi ha gent que fa 10 dies i segueix sent infecciosa", explica Ester Gea-Mallorquí, viròloga i investigadora de la Universitat d'Oxford.

Julià Blanco, cap del Grup de Virologia i Immunologia Cel·lular d'IrsiCaixa, afegeix que "en aquests moments, no hi ha evidència científica per fer-ho".

Magda Campins, cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Vall d'Hebron, comenta que, a partir del cinquè dia, "si ja no tens símptomes, la probabilitat que siguis contagiós és molt més baixa". Però Gea-Mallorquí apunta que "no necessàriament els símptomes van lligats a la capitat d'infecció" i que "hi ha gent que no té símptomes i que sí que és infecciosa."

Per saber-ho, cal fer-se un test. "Si als cinc dies d'haver donat positiu, ja sigui per PCR o en un test d'antígens, aquella persona ha negativitzat per antígens, aquella persona ha deixat de transmetre", diu Blanco, que veu la proposta com un fracàs del sistema:

"Pot representar un risc de noves transmissions. És una mesura política per la incapacitat econòmica del sistema d'assumir aquests 10 dies de baixa."

En el cas dels sanitaris, que continuen treballant tot i ser contacte estret, Campins remarca que les mesures de prevenció es reforcen. "No es fa quarantena, però lògicament fent-te tres tests i sempre amb mascareta i amb mesures de màxima seguretat perquè, si no, el número de baixes laborals a nivell sanitari són tremends", explica.

Mentre des de Catalunya es manté el silenci sobre si es planteja cap canvi, aquest dimecres es reuneix el Consell Interterritorial de Salut.

A la reunió del govern espanyol i les autonomies probablement s'hauran d'abordar les peticions autonòmiques d'un canvi en el protocol davant els casos positius, i sobre l'estratègia a seguir davant d'una incidència mai vista fins ara en pandèmia, molt per sobre dels 1.000 casos per cada 100.000 habitants.

Preguntada pel tema, la ministra portaveu, Isabel Rodríguez, s'ha remès al que diguin els tècnics i al que es debati a la Interterritorial. "Qualsevol decisió", ha remarcat, es pren seguint "el rigor dels equips tècnics".

Per ara, la qüestió no forma part de l'ordre del dia. Des del Ministeri de Sanitat han subratlla que qualsevol decisió relacionada amb la pandèmia ha de sorgir de la ponència d'experts, es debat i s'aprova --si s'escau-- a la Comissió de Salut Pública i, d'aquí, passa a la Interterritorial.

Un test d'antígens negatiu i un de positiu davant d'un rabre de Nadal
Un test d'antígens negatiu i un de positiu davant d'un arbre de Nadal (Laura Almar)


Grècia ha fet el pas i Itàlia ho estudia

La reducció de les quarantenes s'ha aprovat a Grècia, on l'aïllament serà de cinc dies per als encomanats amb símptomes lleus o asimptomàtics.

La decisió, del Centre per al Control i la Prevenció de Malalties, s'ha pres per evitar que es paralitzi el país. S'espera que el nombre de contagis fregui els 20.000 a la regió de la capital i que l'òmicron sigui la variant prevalent a tot el país d'aquí a uns dies.

Podran escurçar la quarantena les persones que no tinguin cap símptoma o que, tot i haver-ne experimentat, ja no tinguin febre i vegin que les altres molèsties van de baixa.

A partir del sisè dia després del positiu, podran tornar a l'activitat normal, però hauran de fer servir mascareta a tot arreu, fins a tot a casa, amb altres persones, durant almenys cinc dies.

En el cas dels professionals de la salut, només podran tornar a la feina amb un test negatiu.

A Itàlia, el govern estudia reduir l'aïllament a partir del gener. Actualment oscil·la entre els 7 i els 10 dies i el vol deixar en una franja d'entre 3 i 5 per als vacunats amb la dosi de reforç.

 

ARXIVAT A:
Covid-19Confinament ÒmicronCoronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut