Salut, obligada a rectificar: els contactes estrets vacunats no han de fer quarantena

El Departament de Salut segueix la recomanació estatal en contra de la seva voluntat i "per evitar més desconcert entre la ciutadania i els professionals sanitaris"

RedaccióActualitzat

El Departament de Salut rectifica a contracor. Ha anunciat que les persones amb pauta completa que siguin contactes estrets d'un positiu no hauran de fer finalment quarantena.

La rectificació arriba després que, aquest dimarts a última hora, la Comissió de Salut Pública --formada per tècnics del Ministeri de Sanitat i de les comunitats autònomes-- ho acordés per majoria, en contra del criteri que havia decidit aplicar aquí Salut a partir de dijous, "davant les evidències que la variant òmicron escapa substancialment de les vacunes".

El departament que dirigeix Josep Maria Argimon deixa clar en un comunicat que no estan d'acord amb aquesta decisió, que "difereix del criteri científic anteriorment exposat per la mateixa comissió, i de l'opinió de l'Agència de Salut Pública i les recomanacions del Comitè Científic Assessor del Departament, i genera importants dubtes sobre la seva aplicabilitat".

Afegeix que seguirà la recomanació "per evitar més desconcert entre la ciutadania i els professionals sanitaris" i demana "rigor a la Comissió de Salut Pública i que exposi els criteris científics que han motivat aquest canvi".

La Comissió de Salut Pública sí que recomana "limitar les activitats [de les persones vacunades que hagin estat contactes estrets] a les essencials, tot reduint al màxim les seves interaccions socials".

Altre cop, doncs, la responsabilitat recau en el ciutadà, i més a les portes de Nadal. La presidenta del Comitè Científic Assessor del Govern, Magda Campins, recomana als contactes estrets vacunats fer la quarantena si poden: "Si pots fer teletreball, si pots evitar contacte amb altres persones, si pots fer-ho, fes-ho, i intenta fer una quarantena durant 10 dies", demana.

I és que segons Alba Vilajeliu, epidemiòloga consultora de Salut Global de l'OMS, amb òmicron podem encomanar:

"Amb òmicron i dues dosis de vacuna, podem ser persones que ens infectem i podem infectar altres persones que, tot i que puguin tenir malaltia lleu, alguns d'aquests potser no seran lleus."

Aquest dimecres, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s'ha reunit amb els líders autonòmics en la Conferència de Presidents per escoltar les seves propostes per a noves mesures; la principal, que la mascareta tornarà a ser obligatòria a l'exterior.

Amb els contagis disparats a tot arreu, algunes autonomies demanen aplicar més restriccions i esperen arribar a un consens en aquesta reunió. Catalunya, que s'ha avançat i ja ha anunciat les seves mesures, demanarà que s'apliquin a tot arreu.

Es tracta del retorn al toc de queda, a més de la limitació d'aforaments a la cultura, el comerç, l'esport i la restauració, i de no permetre trobades de més de 10 persones. Justament aquest dimecres la Generalitat ha presentat davant la justícia els seus arguments per a les noves restriccions que necessiten aval. El TSJC ho haurà de decidir abans que es posin en marxa aquest dijous a la mitjanit.

Ho fa partint dels escenaris que li ha plantejat el comitè científic que presideix Campins. Si no es fes res, estimen que al febrer es podria arribar als 50.000 casos diaris. I això implicaria que, fins i tot si l'òmicron fos la meitat de virulenta que la delta, es doblarien les hospitalitzacions de la segona, tercera, quarta i cinquena onades.

"Només pel número de casos que tenim, tindrem més casos greus i tindrem més hospitalitzacions, encara que la variant òmicron fos menys greu que la variant delta, és qüestió de números, proporcionalment en tindrem més", assegura Campins.

 

ARXIVAT A:
VacunesCoronavirus Covid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut