Acord del G20 perquè les multinacionals paguin un impost mínim global del 15%

Actualitzat

Les multinacionals hauran de pagar un impost de societats mínim del 15%. És el que han acordat els líders de les principals economies mundials en la cimera del G20 que se celebra a Roma. A més, les companyies també hauran de tributar en els països on operin.

Aquesta taxa vol evitar que les grans empreses s'aprofitin dels paradisos fiscals i no paguin impostos on estan ubicades. L'acord històric, assolit després de quatre anys de debat i en la línia del que va decidir el G7 el mes de juny o l'OCDE aquest octubre, s'haurà d'implantar en un total de 140 països cap a l'any 2030. L'objectiu és equilibrar els sistemes tributaris d'arreu del món.

La lluita contra la pandèmia de la Covid i l'emergència climàtica són els altres punts de l'agenda del G20. Hi ha consens entre els líders mundials que cal fer arribar vacunes a tot el món i s'ha arribat a un compromís per invertir en plantes de producció de fàrmacs en altres països, sobretot de l'Àfrica.

A més, també hi ha hagut veus que han insistit en la necessitat que les farmacèutiques alliberin patents o que la comunitat internacional reconegui totes les vacunes, també les que s'administren a la Xina o a Rússia.

 

Emmanuel Macron i Angela Merkel, al Palazzo Farnese de Roma
Emmanuel Macron i Angela Merkel, al palau Farnese de Roma (EFE/Ludovic Marin)

 

Breu conversa Sánchez-Biden

A la cimera de G20, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha conversat breument amb el president dels Estats Units, Joe Biden. Sánchez i Biden s'han saludat després de la foto de família i han mantingut una xerrada en un ambient distès.

Després de donar-se la mà, han parlat durant aproximadament mig minut. Fonts de La Moncloa han informat que les imatges deixen clara la cordialitat de la conversa i han afegit que ha estat una salutació típica entre dos dirigents que coincideixen en una cimera d'aquestes característiques. No hi havia una imatge conjunta de Biden i Sánchez des de la cimera de l'OTAN del juny passat.

A la foto de família, el president del govern espanyol també ha intercanviat unes paraules amb la cancellera alemanya, Angela Merkel; el primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson; el premier indi, Narendra Modi; el cap de govern del Canadà, Justin Trudeau; o el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan.

 

Salutació entre Joe Biden i Pedro Sánchez a la cimera del G20 de Roma
Salutació entre Joe Biden i Pedro Sánchez a la cimera del G20 de Roma (EFE/Riccardo Antimiani)

 

Protestes en una Roma blindada

Paral·lelament a la cimera del G20, milers de persones han participat en dues manifestacions pels carrers de Roma, convocades per organitzacions sindicals i joves ambientalistes.

Les marxes protestaven contra les polítiques mediambientals i socials dels països més rics del món i també contra les polítiques del govern de Mario Draghi. A les pancartes es podien llegir lemes com "Vosaltres sou la malaltia i nosaltres la cura" i "Vosaltres sou el G20 i nosaltres el futur".

 

Banderes de Fridays for Future en una protesta contra la cimera de G20 a Roma
Banderes de Fridays for Future en una protesta contra la cimera de G20 a Roma (EFE/Giuseppe Lami)

 

"Els governs del G20, els vint països que presumeixen de representar dos terços del comerç, el 80% del PIB mundial, però també el 75% de les emissions globals de gasos d'efecte hivernacle. És a dir: els mateixos poders, les mateixes receptes, els mateixos interessos, la mateixa injustícia que ens va ficar en la crisi i en la pandèmia", deia la convocatòria de Fridays for Future.

Les manifestacions s'han fet sense incidents, però molt allunyades del barri d'Eur, on se celebra la cimera. La capital italiana ha quedat blindada per la trobada del G20.

 

Pancarta en contra del primer ministre italià, Mario Draghi, aquest dissabte a la Piazza San Giovanni de Roma
Pancarta en contra del primer ministre italià, Mario Draghi, aquest dissabte a la plaça San Giovanni de Roma (EFE/Claudio Peri)
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut